Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ρόζα η Βρυξελλιώτισα: Μία βιογραφία

Κάθε 15 του Γενάρη, εμείς στις Βρυξέλλες γιορτάζουμε την επέτειο από την δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ της Βρυξελλιώτισας.
Στην ευρωπαϊκή μας αριστερά, υπάρχουν πολλές μορφές του γυναικείου ηρωϊσμού και της πολιτικής πρωτοπορίας του γυναικείου φύλου: Pussy Riot, Hillary Clinton, Caroline Fourest, Ρένα Δούρου...καμία όμως δεν έχει την εμβληματική σημασία της Ρόζας της Βρυξελλιώτισας, της ηρωϊκής αγωνίστριας για την δημιουργία της Ένωσης Άνθρακα και Χάλυβα το 1952.
Για πολλά είναι γνωστή η Ρόζα Λούξεμπουργκ, κυρίως όμως ως οραματίστρια της Μπενελούξ, λέξης που περιέχει την λέξη Λουξεμβούργο, γενέτειρας της ηρωϊκής Ρόζας -- τυχαίο; δεν νομίζω.
Όπως είναι σε όλους γνωστό, η Ρόζα γεννήθηκε κόρη μιας οικογένειας ευρωδιπλωματών στο πανέμορφο αυτό δουκάτο,  και ωρίμασε στον αγώνα για την ευρωπαϊκή ένωση δίπλα στην Γκρέις Κέλι του Μονακό, της οποίας ήταν επιστήθια φίλη και κουμπάρα στο γάμο της με τον Πρίγκιπα Ρενιέ. Πέθανε στην Γερμανία κατά την διάρκεια μίας παρεξήγησης σχετικά με μια νομοθετική ρήτρα που είχε τεθεί υπόψη της ευρωβουλής.


Η λατρεία της για την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή κουλτούρα, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, έχει μείνει παροιμιώδης. Στο περίφημό της έργο "Τι ζητάει η ΕΚΑΧ", για παράδειγμα, η Ρόζα, σημείωνε:
Για να μπορέσει τo προλεταριάτο να πραγματοποιήσει τα παραπάνω καθήκοντα, να οι πρακτικές προτάσεις που προβάλει η ΕΚΑΧ: 
* την ειρήνη ανάμεσα στα κράτη μέλη της συμφωνίας 
* την δημοκρατική ένωση των κρατών μελών της 
* μια ενωμένη αγορά 
* την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας με απαρχή τον τομέα άνθρακα και χάλυβα.
Ενώ στην διάσημη "Μπροσούρα για το θαύμα της ευρωπαϊκής ένωσης" παρατηρούσε:
Δόξα τω Θεώ! Με την ΕΕ, οι επιχειρήσεις ανθούν στα ερείπια. Οι πόλεις γίνονται δίκτυα οργάνωσης του πλήθους. Τα χωριά, πόλοι αγροτουρισμού. Οι χώρες, αγορές. Οι πληθυσμοί, πολίτες της κοινωνίας της πληροφορίας. Το διεθνές δίκαιο, οι συνθήκες και οι συμμαχίες, οι πιο ιερές λέξεις και η υψηλότερη αυθεντία έχουν ανέλθει σε νέα επίπεδα τελειότητας. Κάθε πρίγκηψ "ελέω Θεού" τιμάται δεόντως από τον ξάδερφό του απ' την άλλη πλευρά. Κάθε διπλωμάτης είναι ένας ακούραστος εργάτης για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συναδέλφωση. Κάθε κυβέρνηση βλέπει κάθε άλλη ως κυβέρνηση καρμπόν του εαυτού της και έτσι ως άξια θαυμασμού. Γιορτές φαγητού και εκλεπτυσμένης κουλτούρας στην Βενετία, τη Λισαβώνα, τη Μόσχα, τη Σιγκαπούρη. Γκαλερί και γκαλά στη Ρωσία, χάπενινγκ και "καταστάσεις" παντού.
Δυστυχώς, μια ομάδα γερμανών πολιτών με την επωνυμία Φράικορ, που δεν συμπαθούσαν πολύ το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης που τώρα εφαρμόζει άψογα η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία και Σοσιαλδημοκρατία σε αγαστή συνεργασία, δολοφόνησαν την Ρόζα με εντολή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, πριν αυτό αντιληφθεί σωστά τον αγώνα της Ρόζας της Βρυξελλιώτισας.
Όπως είναι γνωστό, πριν φάει τη σφαίρα στο δόξα πατρί, η Ρόζα αναφώνησε: "Δόξα αιώνια στο Μάαστριχτ και το Σέγκεν, ευρώ ή βαρβαρότητα!"
Στο άμεσο μέλλον θα σας αναλύσω την σχέση του μικρού αντικειμένου α με το πάθος που είχε η Ρόζα για τον Ζισκάρ Ντ' Εστέν, καθώς και την συνεισφορά του επαναστατικού Μαρξισμού στην Συνθήκη της Λισαβώνας.
Σλαβόι Ζίζεκ
Πηγή: Lenin reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.