Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Μασκιρόβκα

Εβδομάδα εθνικής επετείου αυτή που διανύουμε, οπότε βρήκαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε και με μερικά "παραλειπόμενα" του Β'ΠΠ. Ένας πολύ διαδεδομένος μύθος στην δύση είναι αυτός του κόκκινου στρατού που τελικά κέρδισε λόγω της συνθλιπτικής αριθμητικής υπεροχής του, και της δήθεν "αδιαφορίας" των ηγητόρων του για την ζωή των στρατιωτών τους. Η αλήθεια είναι βέβαια πολύ διαφορετική, αφού ελάχιστες φορές υπήρξε τόσο σημαντική αριθμητική υπεροχή του κόκκινου στρατού, που να δικαιολογεί τις σαρωτικές μετά το 1942 νίκες του,σε οποιοδήποτε μέτωπο. Την νίκη του την έδωσαν, εκτός από την αυτοθυσία του προσωπικού του, η τεχνολογική του υπεροχή (άρματα μάχης Τ-34, αυτόματα επαναληπτικά τουφέκια moison-nagant, πολλαπλοί εκτοξευτές κατιούζα, κλπ) και οι πρωτοποριακές τακτικές του. Μία από αυτές ήταν η υπερβολική σημασία που έδιναν οι κόκκινοι στρατιωτικοί στην παραπλάνηση του αντιπάλου, την οποία και είχαν ανάγει σε επιστήμη, με αποτέλεσμα σε όλη την διάρκεια του πολέμου οι ναζί να υπερτιμάνε συστηματικά το συνολικό μέγεθος του κόκκινου στρατού, την ίδια στιγμή που σχεδόν πάντα υποτιμούσαν το μέγεθος των μονάδων με τις οποίες εμπλέκονταν!. Τις κινήσεις που έπρεπε να γίνονται προς αυτόν τον σκοπό, οι σοβιετικοί τις είχαν τυποποιήσει υπό την ονομασία "μασκιρόβκα".
Την αποτελεσματικότητα της "μασκιρόβκα", κρινόμενη από υπεράνω κομμουνιστικής υποψίας πηγές, θα παρουσιάσουμε εδώ:
μασκιρόβκα

2 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕ ΤΡΑΣ

    ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΙΑ ΣΕ ΣΕ PDF ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΑΝΟΙΞΩ ΤΑ ΣΚΡΙΜΠ;

    ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ.

    ΘΑ ΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ.

    ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ ΠΟΣΟ ΕΙΧΑΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ.

    ΔΕΝ ΥΠΟΤΙΜΩ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΣΣΔ, ΤΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΜΥΘΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.

    ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΒΠΠ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΧΑΣΑ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΘΕΡΣΙΤΗΣ :
      Pdf είναι. Τι εννοείς "δεν μπορείς να τα ανοίξεις";
      Γίνε πιο αναλυτικός για να βοηθήσω.
      κατά τα λοιπά, τον πόλεμο τον κέρδισαν αυτοί που έχυσαν το περισσότερο αίμα και που σκότωσαν τους περισσότερους φασίστες. Και αυτοί ήταν ο κόκκινος στρατός και οι παρτζάνοι των βαλκανίων. Τουλάχιστον έτσι εξακολουθούν να λένε οι αριθμοί (μέχρι να τους αλλάξουν και αυτούς)....

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.