Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Δύο ειδήσεις με νόημα

Οι δύο ειδήσεις που ακολουθούν, πρέπει να διαβαστούν παράλληλα και σε άμεσο συσχετισμό μεταξύ τους. Τα δικά μας σχόλια περιτεύουν...

Είδηση πρώτη:

Ο Μάνεσης ευχαριστεί τα «καλά παιδιά» της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΒΟΛΟΥ με 25% μείωση μισθών



"Οταν ο λύκος καλεί το πρόβατο για τραπέζι μάντεψε ποιό θα είναι το φαγητό". Πρόταση περικοπής μισθών κατά 25% έφερε κατά την επίσκεψή του στο Βόλο το κλιμάκιο της διεύθυνσης της «Χαλυβουργίας Ελλάδος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εργοστάσιο της εταιρείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της εργοδοσίας και μελών της διοίκησης του σωματείου με στόχο την έναρξη διαβούλευσης για το νέο μισθολόγιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στους συνδικαλιστές παρουσιάστηκαν από την εργοδοτική πλευρά οικονομικά στοιχεία για την εικόνα της εταιρίας και την προοπτική της. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και παρουσιάστηκαν στους εργαζόμενους οι προτάσεις της εταιρείας για συνέχιση λειτουργίας των εργοστασίων στο Βόλο υπό προϋποθέσεις.

Στην ουσία πρόκειται για σενάριο βγαλμένο από...
τα παλιά, όταν και πάλι ζητήθηκαν θυσίες από τους εργαζόμενους για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των εργοστασίων και τότε υπήρξε αποδοχή.

Η χθεσινή πρόταση για τη …νέα σωτηρία, βασίζεται κυρίως σε μείωση αποδοχών των εργαζομένων κατά 25% για τις μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου. Στους συνδικαλιστές παρουσιάστηκαν κι άλλες εναλλακτικές, περισσότερο οδυνηρές και ζητήθηκε την επόμενη εβδομάδα να υπάρξουν οι απαντήσεις των εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης, όπως τονίστηκε.

Συνδικαλιστές που δεν ανέμεναν τόσο σκληρές προτάσεις, όταν μάλιστα το προσωπικό της Χαλυβουργίας σε Βόλο και Βελεστίνο στήριξε -κόντρα στο προσωπικό του Ασπροπύργου- τις εταιρικές προτάσεις πέρυσι και δεν πραγματοποίησε απεργιακές κινητοποιήσεις, εκτιμούν πως αρχίζει μια δύσκολη περίοδος διαβούλευσης με τον πρόεδρο του ΔΣ της Χαλυβουργίας Ελλάδας ΑΕ κ. Νίκ. Μάνεση.

Οι προτάσεις της εργοδοσίας, θα τεθούν σε ψύχραιμη συζήτηση στη Διοίκηση του Σωματείου που αναμένεται να συγκληθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες ενώ θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και των νομικών συμβούλων για τα περιθώρια ελιγμών. Όπως και πέρυσι, οι τελικές αποφάσεις του ΔΣ του Σωματείου, θα τεθούν προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Τέλος, με μελανά χρώματα έγινε χθες περιγραφή για το μέλλον των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο όπου έχουν ήδη απολυθεί 150 άτομα και απομένουν 200 περίπου εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε αναγκαστική κανονική άδεια η οποία λήγει σε μερικές ημέρες.

Από τις αναφορές της διοίκησης στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, που παραμένει κλειστό και στους εργαζόμενους που εξαντλούν και την κανονική άδεια, σχηματίστηκε εντύπωση στους συνδικαλιστές των μονάδων της Μαγνησίας πως το εργοστάσιο στην Αττική δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει.


e-thessalia via epitropesdiodiastop
πηγή: ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ-Oikodomos
Είδηση δεύτερη: 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΝΟΒΟΤΕΛ» 

Ανάγκασαν την εργοδοσία σε υποχώρηση

Από παλιότερη κινητοποίηση
Ο ξενοδόχος δεσμεύτηκε γραπτά να μην εφαρμόσει τις μειώσεις μισθών και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το σωματείο

Ενα πρώτο σημαντικό βήμα στον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική επίθεση έκαναν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» που μετά από 24 μέρες απεργιακού αγώνα ανάγκασαν σε μια πρώτη υποχώρηση την εργοδοσία του ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, χτες η εργοδοσία δεσμεύτηκε και γραπτά να μην εφαρμόσει την κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ - που προβλέπει μείωση μισθών σε ποσοστό 15% - για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, οπότε και θα επιστρέψει στους εργαζόμενους τα χρήματα που παρακράτησε από την εφαρμογή της αυτούς τους δυο μήνες.

Παράλληλα δεσμεύτηκε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων - πρώτη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 22/10 - για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Την εντολή για την παραπάνω συμφωνία έδωσαν στο επιχειρησιακό σωματείο οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο που πραγματοποίησαν γενική συνέλευση αργά το απόγευμα μετά από κάλεσμα του σωματείου.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με τη λήξη της αυριανής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στην οποία και θα συμμετάσχουν. Ταυτόχρονα ψήφισαν και το σχέδιο - πρόταση με το οποίο διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με μισθούς που να καλύπτουν την απώλεια του 15% που προβλέπει η ισχύουσα κλαδική ΣΣΕ σε σχέση με την προηγούμενη. Στη συνέλευση συμμετείχαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, επιχειρησιακά σωματεία από ξενοδοχεία της Αθήνας, καθώς και εκπρόσωποι από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, καθώς και από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Η πρόεδρος του σωματείου Νίκη Χάλακα υπογράμμισε πως η εξέλιξη αυτή είναι μια πρώτη νίκη. «Το αποτέλεσμα είναι μια βάση για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ. Είναι βάση για να παλέψουμε με καλύτερους όρους για να μην περάσουν τα νέα μέτρα για 13ωρα στη δουλειά, για 6ήμερα, για μείωση των αποζημιώσεων κλπ.». Κατέληξε λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και όχι σε εφησυχασμό μπροστά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας Ν. Παπαγεωργίου, μιλώντας στη συνέλευση, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που πρέπει να μεταλαμπαδευτεί σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλα τα ξενοδοχεία και αλλού, να εκτιμηθούν τα αρνητικά και τα θετικά συμπεράσματα. Κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι και πάλι να βρεθούν στον αγώνα με τη μορφή πάλης που θα επιλέξουν, αν οι διαπραγματεύσεις δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους. Ο αγώνας που δίνει, τόνισε, ο κλάδος ενάντια στη σφαγή των μισθών για υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ, που να καλύπτουν τις απώλειες από την κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ, βάζει τουβλάκι το τουβλάκι το τείχος αντίστασης που πρέπει να υψωθεί ενάντια στη συνολικότερη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης.

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων εξέδωσε η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας.
Αλληλεγγύη από όλη τη χώρα:
Τη σημασία του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο «Νοβοτέλ» μαρτυρά και το πλήθος των ψηφισμάτων συμπαράστασης που έφτασαν χτες από συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τους κλάδους των: ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ. Ακόμα τα: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που επέδωσε στη συνέλευση σχετικό ψήφισμα.
Πηγή: Ριζοσπάστης

12 σχόλια:

  1. O «νοών νοείτω», ασχετα αν υπαρχουν και πολλοι που δεν θελουν να ...εννοησουν! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Elva:
      Αυτοί θα εννοήσουν θέλοντας και μη, όπως οι εργάτες της χαλυβουργίας Βόλου, που εμ κερατάδες που πούλησαν τους συναδέλφους τους, εμ και δαρμένοι με μείον 25% στο μισθό τους....

      Διαγραφή
  2. Eτσι λεει η λογικη, Τrash, αλλα ξερεις βεβαια οτι τετοια ατομα δεν φημιζονται για ..λογικες αποφασεις, αλλιως θα συντασσονταν μαζι με τους συναδελφους τους στον αγωνα που αν ηταν κοινος θα καταφερναν πολυ περισσοτερα και κυριως θα ειχαν κι αυτοι ψηλα το κεφαλι, οχι οπως τωρα! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Elva:
      Δυστυχώς φίλη μου, αρκετοί συνάνθρωποι μας, αρνούνται πεισματικά να μάθουν -ΠΡΙΝ πάθουν...

      Διαγραφή
    2. Αν οι χαλυβουργοί του Βόλου συμμετείχαν τότε στην απεργία ο Μάνεσης θα δεχόταν τεράστια πίεση με μια ακόμα γραμμή παραγωγής μειον και όχι μόνο θα υποχωρούσε αλλά και πολύ νωρίτερα ,με πολύ λιγότερο κόπο από πλευράς εργατών . Εκείνοι όμως προτίμησαν να του πουλήσουν το σχοινί που θα τους κρεμάσει . Δεν πειράζει όμως, παθαίνω και μαθαίνω

      Διαγραφή
    3. @kostas:
      Αν οι χαλυβουργοί του Βόλου συμμετείχαν τότε στην απεργία ο Μάνεσης θα είχε σπάσει σαν τσόφλι, αφού είχε παραγγελίες που εκρεμμούσαν, και οι καπιταλιστές μεταξύ τους βάζουν ρήτρες για τέτοια ζητήματα.
      Αλλά έτσι είναι.
      Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τους προδότες κανείς....

      Διαγραφή
  3. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί το θέμα σε Βόλο και Βελεστίνο, ή τέλος πάντων τι έχει κατά νου ο καπιταλιστής Μάνεσης γενικότερα, μη εξαιρουμένου τού Ασπροπύργου.

    Εκείνο που ξέρουμε είναι, πως αν οι απεργοσπάστες σε Βόλο και Βελεστίνο (γιατί κατ' ουσία απεργοσπάστες ήταν),
    αν λοιπόν είχαν απαρνηθεί την απεργοσπασία έστω και την τελευταία στιγμή τού αγώνα των ηρωικών απεργών χαλυβουργών τού Ασπροπύργου,
    πρώτον δε θα είχαν ξεφτιλιστεί στα παιδιά τους και στην τάξη τους, την εργατική τάξη,
    και δεύτερον η τροπή των πραγμάτων θα είχε αποβεί θετική για όλους τούς εργάτες τού καπιταλιστή Μάνεση,
    με ό,τι σημαίνει αυτό για όλη την εργατική τάξη τής χώρας μας.
    Αυτό και μόνο αν μπορούσαν να καταλάβουν, έστω και σήμερα, θα πρέπει ν' αλλάξουν γραμμή πλεύσης...
    Και το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν, είναι να πετάξουν απ' τις πλάτες τους τους εργατοπατέρες τού εργοστασιακού τους σωματείου. Τα ξεπουλητάρια.

    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλοι εσείς που κατακεραυνώνετε τους χαλυβουργούς του Βόλου, μήπως ξέρετε αν η απόφαση για απεργία πάρθηκε στην Αθήνα πριν ή μετά την απόφαση των Βολιωτών να δεχτούν την πρόταση του Μάνεση. Γιατί αν πάρθηκε πριν, δεν έχει κανείς δικαίωμα να τους κατηγορεί που δε συμμορφώθηκαν στα κελεύσματα του ΠΑΜΕ. Όπως ξέρετε πολύ καλά, τα σωματεία είναι δύο και εφόσον η απεργία του Ασπρόπυργου πάρθηκε από ένα ισόβαθμο σωματείο απλώς το σωματείο του Βόλου δεν είχε καμιά υποχρέωση να μετάσχει σε μια απεργία που μάλιστα κηρύχθηκε μετά τη δική του απόφαση να δεχτεί την πρόταση του Μάνεση.
    Κι αν θέλετε κι ένα μπούσουλα για το ποια απόφαση ήταν πιο σωστή, των «καλών παιδιών» του Βόλου ή των «άτακτων παιδιών» του Ασπρόπυργου, να τι γράφει ο Μαρξ στο «Μισθός, τιμή και κέρδος» :
    «Στο διάστημα της φάσης που οι τιμές της αγοράς πέφτουν, όπως και στο διάστημα των φάσεων της κρίσης και της στασιμότητας, ο εργάτης αν δεν πεταχτεί ολότελα στο δρόμο είναι βέβαιος ότι τον περιμένει μια ελάττωση του μισθού του. Και για να μην πληρώσει αυτός τα σπασμένα, πρέπει ακόμα και με μια τέτοια πτώση των τιμών της αγοράς, να παζαρέψει με τον κεφαλαιοκράτη σε ποια αναλογία έχει γίνει αναγκαία μια πτώση του μισθού».

    Βέβαια, ο Μαρξ δεν είχε την αγωνιστικότητα της Αλέκας, ούτε το βολονταρισμό του ΚΚΕ να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια σε μια χώρα με κατεστραμμένη οικονομία και δυσεύρετη εργατική τάξη και ανύπαρκτη παραγωγή. Λένε ότι ο ίδιος (ή ο Ένγκελς) είχε πει : Να μας επαινούν λιγότερο και να μας διαβάζουν περισσότερο!

    Γιάννης Αγιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γιάννης Αγιάννης
      Ενα- ένα,
      "...τα σωματεία είναι δύο και εφόσον η απεργία του Ασπρόπυργου πάρθηκε από ένα ισόβαθμο σωματείο απλώς το σωματείο του Βόλου δεν είχε καμιά υποχρέωση να μετάσχει σε μια απεργία..."
      Καμμία πέραν της στοιχειώδους αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους, και πέραν της ασφαλούς πρόβλεψης (που επιβεβαιώθηκε περίτρανα) πως μετά θα ήταν η σειρά τους. Μία εβδομάδα απεργία αν είχε και στο Βόλο, ο Μάνεσης θα είχε υποχωρήσει. Πολύ απλά είχε παραγγελίες που δεν μπορούσαν να πάνε πίσω.
      Και φυσικά την απεργία στον Ασπρόπυργο ούτε την κύρηξε, ούτε και θα μπορούσε να την κυρήξει το ΠΑΜΕ, με τους δύο ή τρεις ΠΑΜΙΤες στους 400 εργαζόμενους, που είχε πριν την απεργία. Την απεργία την κύρηξαν οι εργάτες. Το ΠΑΜΕ κάνοντας το αυτονόητο, την στήριξε.Και στην πορεία κέρδισε και τους απεργούς.
      Τώρα σε ποιό ακριβώς σημείο του έργου του, ο Μαρξ καλεί τους εργάτες, όχι μόνο να υποτάσονται αμαχητί στις απαιτήσεις της εργοδοσίας αλλά να λειτουργούν και σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός, περιμένω να μου το υποδείξεις προκειμένου να αποκυρήξω τον ...Μαρξ. Σε άλλη περίπτωση, καλό θα ήταν να μην τον επικαλείσαι.
      Για υπόλοιπα τι να πώ;
      - Για την "δυσεύρετη" εργατική τάξη;
      Και στην Εκάλη να μένεις, κάποιος θα σου φέρει το φαγητό που παράγγειλες στο σπίτι. Ε, ακόμη και αυτός ο κάποιος είναι εργατική τάξη. Μόνο δυσεύρετη δεν είναι. Είναι παντού γύρω σου. Πρέπει να είσαι τυφλός για την θεωρείς "δυσεύρετη"... (εδώ και με κάποια νούμερα: http://fadomduck2.blogspot.gr/2011/10/y-k.html)
      -Για το "ΚΚΕ που τάζει λαγούς...";
      Σε προκαλώ να βρεις τι και σε ποιόν έταξε το ΚΚΕ, αλλιώς σε χαρακτηρίζω συκοφάντη, αφού το μόνο κόμμα που δεν έχει "τάξει" ποτέ τίποτα και σε κανέναν, είναι το ΚΚΕ.
      -Ακόμη αυτά που λες περί "κατεστραμένης παραγωγής" και "οικονομίας", προκαλούν χαμόγελα το λιγότερο, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ μας προτείνεις να τα αφήσουμε στα χέρια της αστικής τάξης που τα κατέστρεψε. Ή μήπως εδώ τον ξεχάσαμε τον Μαρξ και την "καταστροφή των πραγωγικών δυνάμεων ...κλπ"
      Στο επόμενο σου σχόλιο απαιτώ και σαφή δήλωση πολιτικής ταυτότητας, αφού το μπλογκ είναι αλεργικό στην κουτοπονηριά.
      Η τρελλίτσα, επικαλούμαι τον Μαρξ, για να δικαιώσω την απεργοσπασία, εδώ δεν περνάει.

      Διαγραφή
    2. @Γιάννης Αγιάννης:
      Υ.Γ.
      Το "μισθός, τιμή, κέρδος" βρίσκεται εδώ:
      http://www.scribd.com/doc/34420330/%CE%9A-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BE-%CE%9C%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%9A%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF

      Μπορείς να του ρίξεις μία ματιά πριν το επικαλεστείς ξανά...

      Διαγραφή
    3. Και εκείνος δεν απάντησε ποτέ και σε τίποτε.
      -Και πώς άλωστε όταν οι χαλυβουργοί του Βόλου κάνουν την έμπρακτη αυτοκριτική για την στάση τους;
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/10/blog-post_25.html

      Διαγραφή
  5. http://redflyplanet.blogspot.com/2012/10/blog-post_4635.html
    Αυτό λέγεται ταξική συνείδηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.