Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Was ist ΠΑΣΟΚ;

Σειρά κειμένων από το Lenin reloaded:
Was ist ΠΑΣΟΚ
Update:
* Η προϊστορία:



Πανελλαδική συνάντηση 
01/09/2008
Στη συνάντηση συμμετείχαν περί τα εκατό στελέχη, στα οποία περιλαμβάνονται οι πρωτεργάτες της “Κοινωνικής Αριστεράς” (Άκης Τσοχατζόπουλος, Αντώνης Κοτσακάς, Γιώργος Ραυτόπουλος, Γιώργος Δασκαλάκης κ.ά.), ενώ παρέστησαν και μίλησαν και στελέχη όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Πέτρος Ευθυμίου, Σίμος Δανιηλίδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής κ.ά.

Στη συνάντηση μίλησαν περισσότερα από 60 στελέχη, τα οποία διαπίστωσαν την ανάγκη συμπόρευσης και συμπαράταξης του ΠΑΣΟΚ με τις λαϊκές και κοινωνικές δυνάμεις στον αγώνα τους ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία όλων των στελεχών στο συλλαλητήριο του προσεχούς Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ.

Πολλά από τα στελέχη μίλησαν για την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και στροφή προς τα αριστερά, ώστε το κόμμα να χαράξει μια νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου και να μπορέσει να εκφράσει το σύνολο των ρευμάτων της εκλογικής του βάσης.

Η “Κοινωνική Αριστερά” του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει και άλλες ανάλογες συναντήσεις σε διάφορες πόλεις και στο πλαίσιο αυτό απευθύνει πρόσκληση για ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο προς όλους τους πολίτες.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε πως “ο λαός απαιτεί σήμερα από το ΠΑΣΟΚ, ως βασικό εκφραστή της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, από τα άλλα κόμματα και από τις ανένταχτες δυνάμεις της κοινωνικής αριστεράς να συστρατευθούν και να συμπορευθούν”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη “για τη συγκρότηση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας για μια δημοκρατική, προοδευτική πορεία νέας αλλαγής στην Ελλάδα”.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ 32 ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΥΡΙΖΑ: «ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΡΙΖΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
8/12/2011

Τριανταδύο στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνέταξαν και έστειλαν επιστολή στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία εκφράζουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την απόφαση του σχήματος, και του A. Τσίπρα προσωπικά θα έλεγα εγώ, να συνεργαστεί με την Κοινωνική Αριστερά του ΠΑΣΟΚ, που ως προβεβλημένα στελέχη της φιγουράρουν οι Γ. Ραφτόπουλος και Α. Κοτσακάς.
Τα στελέχη αυτά εκφράζουν τη διαφωνία τους στην συγκρότηση της “μεγάλης Κεντροαριστεράς” χωρίς αυτή να προκύψει μέσα από κοινούς αγώνες και δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι και δεν τους εκφράζει η συμπόρευση με ανθρώπους που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ όταν έχουν ταυτίσει την πορεία τους με εργατοκτόνους νόμους και πρακτικές.
Δείτε την επιστολή, έχει ενδιαφέρον…
Χρονικά05

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Αγαπητοί σύντροφοι/σες,
Εμείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη, σας απευθύνουμε αυτήν την ανοικτή επιστολή, γιατί θέλουμε να θέσουμε τους έντονους και σοβαρούς προβληματισμούς-διαφωνίες μας σε σχέση με το ζήτημα των πολιτικών συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προέκυψε και μετά την τελευταία επισφράγιση της συνεργασίας με τη λεγόμενη Κοινωνική Αριστερά.
1. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ιδίως τα δύο τελευταία χρόνια, και οδήγησαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία, είχαν σαν αποτέλεσμα την αποδόμηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο και την αποδέσμευση των κοινωνικών στρωμάτων που το στήριξαν διαχρονικά.
2. Η κοινωνική αποδόμηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να αποτελέσει το έρεισμα για τη συνάντησή μας με τα στελέχη και τα μέλη του;

* Η συναρπαστική πολιτική πορεία του Νίκου Κοτζιά, αγωνιστή ενάντια στην αδιαφάνεια και την διαπλοκή:

Από το ΚΚΕ στον Γιώργο και τώρα στον Αντώνη
17/4/2011
Με ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία- όπως και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, με τον οποίο είναι φίλοι από παιδιά- και λάβρος κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ εμφανίζεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής κ. Ν. Κοτζιάς, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου. Αυτό έπραξε και προ ημερών σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου νομικοί και πανεπιστημιακοί, όπως οι κκ. Γ. Κασιμάτης, Κ.Μπέης κ.ά., στηλίτευσαν με σφοδρότητα το μνημόνιο, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη ότι ουδέποτε υπέστησαν τόσο σοβαρό πλήγμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και των πολιτών.

Ο κ. Κοτζιάς, με αντιδικτατορική δράση στην ΚΝΕ και με πολυετή πορεία μεταπολιτευτικά στο ΚΚΕ, εξέπληξε πολλούς εντός της ΝΔ όταν προ ημερών σε άρθρο του αναφέρθηκε στις εξωτερικές δυνάμεις και στο εγχώριο κατεστημένο που προσπαθούν να πριονίσουν τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο άλλοτε «θεωρητικός» του ΚΚΕ και κατοπινός πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ- «Ανδρέας Παπανδρέου» βρέθηκε ουσιαστικά στο ίδιο... μετερίζι χωρίς να έχει και καμία ιδεολογική συγγένεια με πολιτικούς φίλους του κ. Σαμαρά, όπως ο πρόεδρος του «Δικτύου 21» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος διατυπώνει παρεμφερή άποψη: ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βάλλεται από εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο. Πριν από έξι ημέρες μάλιστα ο κ. Κρανιδιώτης (δικηγόρος του κ. Κοτζιά σε αντιδικία του με περιοδικό), επί πολλά έτη φίλος του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Κοτζιά, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες «δυνάμεις» «επιδιώκουν επιπλέοννα ελέγξουν σημαντικά πόστα εντός της ΝΔ, ιδιαίτερα στο περιβάλλον του αρχηγού της», άδραξε την ευκαιρία για ένα σχόλιούμνο . «Ο Κοτζιάς, παίδες, δεν είναι τυχαία περίπτωση. Εχει συγκρότηση, πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό» ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος με τη στάση του προκαλεί συχνά εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ.

Και πώς να μη γίνει το θετικό σχόλιο από τον κ. Κρανιδιώτη όταν ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος είναι στην αντίπερα πολιτικά όχθη, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, εξηγώντας γιατί οι εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο προσπαθούν να πριονίσουν- κατ΄ αυτόν- τον κ. Σαμαρά, ανέφερε: «Διότι θέλουν να εξασφαλίσουν χρόνο και ηρεμία στην πολιτική σκηνή προκειμένου να διασφαλίσουν τη λεηλασία των 50 και άλλων τινών δισεκατομμυρίων που η κυβέρνηση τους κάνει δώρο».

Η τριανδρία Κοτζιάς-Παπανδρέου- Σαμαράς

Η σημερινή αναφορά του κ. Κοτζιά θυμίζει μια παλαιότερη- παρεμφερή φράση του για τον κ. Παπανδρέου, όταν ήταν από τους τακτικούς συνομιλητές. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις που κινούνται στο παρασκήνιο που δεν θα ήθελαν να γίνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός της χώρας. Θα αποτύχουν όμως» σημείωνε.

Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2009 και προτού κερδίσει τις εκλογές το ΠαΣοΚ, ο κ. Κοτζιάς παρουσίαζε το βιβλίο του στην Παλαιά Βουλή. Εκεί ήταν παρόντες και μίλησαν οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος. «Εκτιμώ αυτό που προσπαθεί και αυτό που επιτυγχάνει, άσχετα με το αν συμφωνώ με όλες τις αναλύσεις και τα συμπεράσματά του» είχε πει ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του και ο κ. Κοτζιάς λίγους μήνες αργότερα είχε σχολιάσει θετικά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ.

Οι κκ. Σαμαράς και Κοτζιάς γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία και υπάρχει αλληλεκτίμηση και σεβασμός, αν και ξεκαθαρίζεται από κάθε πλευρά πως δεν υπάρχει πολιτική φιλία. Εξάλλου, σε όποιον τον ρωτάει λέει ευθέως ότι δεν είναι υπέρ του Σαμαρά, από τον οποίο τον χωρίζει πολιτικό χάσμα.

«Εγώ παραμένω στην ίδια όχθη»

Με τον κ. Παπανδρέου η σχέση τους ξεκίνησε το 1996, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς εργαζόταν εκεί, από το 1993- είχε μπει στο υπουργείο με διαγωνισμό ως εμπειρογνώμων. «Η φιλία μου με τον Γιώργο Παπανδρέου στηριζόταν σε μια συναντίληψη ότι στην Ελλάδα η πολιτική πρέπει να είναι αυτόνομη από τα συμφέροντα. Ολα αυτά μετά το Πάσχα του 2009, όταν η κυβερνητική εξουσία έγινε ορατή, χάθηκαν» είχε πει παλαιότερα, προφανώς πριν από την παρουσία του σημερινού Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου του τον Απρίλιο του 2009.

Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος εξακολουθεί και αποτελεί ένα ιδιότυπο «σημείο αναφοράς» για κάποια στελέχη εντός ΠαΣοΚ, έχει πει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει πει πικρή και κακή κουβέντα προσωπικά για τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο αποκαλεί Γιώργο. «Εγώ έμεινα στην ίδια όχθη. Δεν άλλαξα απόψεις, άλλοι άλλαξαν. Βρέθηκα με τον Παπανδρέου στη μάχη ενάντια στη διαπλοκή» είναι μία από τις εξηγήσεις του.

«Χτυπάνε τα περιβάλλοντα των αρχηγών»

Ο κ. Ν. Κοτζιάς θεωρεί ότι στόχος είναι τα περιβάλλοντα των αρχηγών, όπως είχε γίνει και την περίοδο που ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποστηρίζει ότι βλέπει ακριβώς την ίδια μεθόδευση που είχε γίνει με τον κ. Παπανδρέου και η άποψή του είναι πως όταν δεν μπορούν τα συστήματα να ελέγξουν τους προέδρους των κομμάτων επιχειρούν να ελέγξουν το περιβάλλον εξοβελίζοντας τους στενούς τους συνεργάτες. Αυτό πιστεύει ότι γίνεται και σήμερα στη ΝΔ και γι΄ αυτό βάλλονται διάφοροι, όπως ο λογογράφος του κ. Σαμαρά και εκ των εμπίστων του κ.Χρυσ. Λαζαρίδης, για τον οποίο λέει ο κ. Κοτζιάς ότι δεν έχει κανέναν δεσμό μαζί του, αφού από τα φοιτητικά τους χρόνια ήταν σε διαφορετικά μετερίζια (αυτός στην ΚΝΕ και ο κ. Λαζαρίδης στον Ρήγα Φεραίο).

Πηγή Το Βήμα Ρεπορτάζ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ
Πηγή: http://www.inout.gr/showthread.php?t=81541


Η Δημοκρατία σε κρίση. Ανοιχτή Πολιτική εκδήλωση της εφημερίδας η “Αυγή”
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011, ώρα 7.00 μ.μ. στο Cine Κεραμεικός, Κεραμεικού 58.
14/10/2011

Θα μιλήσουν:

* Νίκος Κοτζιάς, καθηγητής Πολιτικών Θεωριών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά

* Νίκος Κωνσταντόπουλος, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού

* Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

* Τασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Θα χαιρετίσει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Θα συντονίσει ο Νίκος Φίλης, διευθυντής της “Αυγής”.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”.
Πηγή: http://ecoleft.wordpress.com/2011/10/11/η-δημοκρατία-σε-κρίση-ανοιχτή-πολιτικ/

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Νίκος Κοτζιάς: "3 πράξεις προδοσίας της Δημοκρατίας, 3 μέτωπα αντίστασης"
16/11/2011

H Ελλάδα ζει στον αστερισμό των εκβιασμών...
Η τρόικα εκβιάζει την Ελλάδα. Διαπλοκή, κυβέρνηση, τραπεζίτες εκβιάζουν τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Όλοι μαζί συναποτελούν το Κόμμα του Μνημονίου, που εκβιάζει το λαό. Τον εκβιάζουν με τρία επιχειρήματα και με πρακτικές που κυριαρχούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ...
Πηγή: http://syn-achaias.pblogs.gr/2011/11/nikos-kotzias-3-praxeis-prodosias-ths-dhmokratias-3-metwpa-antis.html

Με τον ΣΥΡΙΖΑ "κατεβαίνουν" Κουρουμπλής, Μητρόπουλος, Κοτζιάς
19/3/2012
Έτοιμοι να ανακοινώσουν κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όπως φαίνεται ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και οι Αλέξης Μητρόπουλος και Νίκος Κοτζιάς. Συνεχείς είναι οι κρούσεις της Κουμουνδούρου και στον Γιάννη Δημαρά. "Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η συνεργασία της Σοφίας της Σακοράφα. Είναι σε καλό δρόμο η συνεργασία με τον Παναγιώτη τον Κουρουμπλή, τον Αλέξη το Μητρόπουλο, τον Νίκο τον Κοτζιά...", αποκάλυψε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κληθείς να απαντήσει αν και ο Γιάννης Δημαράς ετοιμάζεται να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό το ''προσκλητήριο'', απήντησε: "Είμαστε σε συζήτηση και πιστεύω ότι θα έχουμε και άλλα θετικά νέα το επόμενο διάστημα". Αύριο βράδυ οι ανακοινώσεις (;) Ό,τι πάντως σχεδιάζεται να γίνει, θα έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί, τις επόμενες ώρες...

Αύριο βράδυ οι ανακοινώσεις (;)

Ό,τι πάντως σχεδιάζεται να γίνει, θα έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί, τις επόμενες ώρες, πιθανότατα και αύριο.

Αύριο βράδυ, η Ενωτική Κίνηση, του Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Αλέξη Μητρόπουλου και του Νίκου Κοτζιά, θα συνέλθει προκειμένου να λάβει την οριστική της απόφαση, η οποία αναμένεται πως θα είναι θετική και να δώσει το «πράσινο φως» της κοινής καθόδου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Νίκος Κοτζιάς ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Ενωτική κίνηση, σήμερα κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Αλέξη Μητρόπουλου (με τίτλο "Στο έλεος του Μνημονίου"), ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος δεν θα ανήκει σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ημέρες, αναμένεται και τελική απόφαση του Γιάννη Δημαρά ο οποίο φαίνεται να προβληματίζεται, αφού επιθυμεί –μεταξύ άλλων- να βρει και τη χρυσή τομή της αυτόνομης ύπαρξης, του πολιτικού του δημιουργήματος, το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών».
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/121963/me-ton-syriza-katevainoyn-koyroymplis--mitropoylos--kotzias

Ο Νίκος Κοτζιάς μιλάει για τον Σύριζα
21/5/2012
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, στη Free Sunday, ο Νίκος Κοτζιάς κάνει τη δική προσέγγιση για τις πολιτικές εξελίξεις. Αναφέρεται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ -"οι ηγεσίες των οποίων αναρωτιέμαι αν πράγματι πιστεύουν ότι δεν κυβέρνησαν εκείνοι τα τελευταία 38 χρόνια"- αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου επαναλαμβάνει ότι δεν είναι "ούτε μέλος, ούτε σύμβουλος" - αν και ορισμένοι, παρά τη σαφή του στάση, επιμένουν, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να τον συνδέουν με την.......... Κουμουνδούρου.

Σαφείς άλλωστε είναι και οι σχετικές απαντήσεις που δίνει στη συνέντευξή του:

Μετά και τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, το κεντρικό διακύβευμα των νέων εκλογών ποιο θα είναι, κ. καθηγητά; Ή κυβέρνηση της δεξιάς ή κυβέρνηση της αριστεράς;

Τα στοιχεία –προς το παρόν τουλάχιστον- δείχνουν άνοδο της ΝΔ, και ακόμα περισσότερο του Σύριζα. Το ζητούμενο είναι ποιος θα βγει πρώτος ώστε να καρπωθεί τις έδρες. Αυτή είναι η αριθμητική των εκλογών. Υπάρχει, όμως, και η Πολιτική με «Π» κεφαλαίο. Από αυτή τη σκοπιά, στις εκλογές κρίνεται πριν από όλα, το αν θα υπάρξει μια πολιτική σωτηρίας της χώρας. Αν θα συνεχίσει να πληρώνει την κρίση ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο έντιμος επιχειρηματίας ή η ολιγαρχία.

Θα συμφωνήσετε ότι η αριστερά μπαίνει στην αφετηρία του προεκλογικού αγώνα με θολές απόψεις περί ευρώ και δραχμής, περί αξιοποίησης των τραπεζικών καταθέσεων κ.α. τέτοια;

Η αριστερά έχει ένα στοίχημα: να ωριμάσει με ταχύτητα. Να αντιληφθεί την ανάγκη για σαφήνεια, αλλά και πρακτικές προοδευτικές λύσεις. Η πολυγλωσσία και οι ανάγκες διατήρησης εσωτερικών ισορροπιών, αποτελούν αδύναμα σημεία της. Αδυναμίες που δεν θα πρέπει να εξετάζονται με κακοπροαίρετους μεγεθυντικούς φακούς. Διότι το κύριο είναι ότι η αριστερά βρίσκεται σε εκείνο το κύμα που διαμορφώνεται σε όλο τον δυτικό κόσμο το οποίο προωθεί διαφορετικές λύσεις στην Κρίση. Λύσεις ανάπτυξης και κοινωνικά δίκαιες. Και αυτό είναι το κύριο.

Και για τη δραχμή;

Ως προς την δραχμή, εκεί μας οδηγούν εκείνοι που το 1962 έλεγαν ότι «λαέ θα σου πάρουν την δραχμή» και σήμερα λένε «θα σου πάρουν το Ευρώ». Που τότε κινδυνολογούσαν λέγοντας «θα σε βγάλουν από τη δραχμή» και τώρα λένε «σε πάνε στη δραχμή». Νομίζω ότι όταν μετά 50 χρόνια λένε τα ίδια σε παραλλαγές, δείχνουν φτώχια στρατηγικής σκέψης. Εν τέλει, η δική τους αδιέξοδη πολιτική οδηγεί σε καταστροφή και στη δραχμή!

Ορισμένοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ -Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, στον οποίο συμμετέχετε, ότι με όλα αυτά που τάζει στο πρόγραμμά του (προσλήψεις, κρατικοποιήσεις κ.α.) δίνει μια νεότερη εκδοχή του... λεφτά υπάρχουν;

Καταρχάς να είμαι σαφής: Δεν συμμετέχω στο σχήμα που αναφέρατε, ούτε στον Σύριζα, είτε ως μέλος, είτε ως σύμβουλος. Παραμένω σε έναν χώρο που τον ονομάζουμε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ως χώρο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, του πατριωτισμού, της ρεαλιστικής ανάπτυξης. Από το φθινόπωρο θα δείτε την δύναμη αυτού του ρεύματος.

Πιο ειδικά, ως προς τα οικονομικά –κοινωνικά βρισκόμαστε κοντά στην υπάρχουσα αριστερά, αλλά με ένα περισσότερο ρεαλιστικό πνεύμα πρακτικών λύσεων. Δεν ταυτιζόμαστε μαζί της. Στα άλλα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Δείτε το ίδιο το ελάχιστο πρόγραμμα 5 σημείων που παρουσίασε ο Σύριζα. Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για δημοκρατική οικονομική πολιτική, δεν συμφωνώ σε όλα, αλλά η κύρια επιλογή του για μια άλλη πορεία είναι υποστηρικτέα. Δεν είναι, όμως, ένα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Δεν θέτει το κεντρικό ζήτημα της κυριαρχίας της χώρας. Δεν λέει τίποτα για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα. Και αυτό σε εποχή παγκοσμιοποίησης και κρίσης είναι ένα έλλειμμα.

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή να με κυκλοφορήσεις σε βιβλιαράκι:-)

    Απολογούμαι, αλλά έχει γίνει μια σειρά πολύ ενδιαφέροντων προσθέσεων αποδεικτικού υλικού στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς Was ist, οπότε το πιο πρόσφατο κείμενο έχει περίπου τριπλασιαστείσε σχέση με την αρχική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Αντωνης:
      Προσεχώς και σε δερματόδετο!
      Πάω να κοιτάξω το update...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.