Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο νέος προλετάριος είναι πολύ βλάκας

Ο Αδάμ, η Εύα και ο απαγορευμένος καρπός(Mark Chagall)
Όλη τη μέρα χτες στη δουλειά βαρέθηκα να ακούω γύρω μου τους συναδέλφους να μιλούν για την επιτυχία. Να μετρούν τους πόντους που πήγε το «κούρεμα», τα επαινετικά λόγια του διεθνούς Τύπου, το στοίχημα που κέρδισε η κυβέρνηση... Μια χαρά γενική, που όμως αν κοίταζαν στην τσέπη τους, αν άνοιγαν το πορτοφόλι τους, θα ένιωθαν πως τελικά δεν ήταν δική τους. Αλλά αυτοί εκεί. Το PSI και τα μάτια τους.

Λογικό είναι. Ο προλετάριος της ηλεκτρονικής εποχής είναι πολύ βλάκας. Γιατί όλοι αυτοί, που σας λέω, προλετάριοι είναι (ή έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια), αλλά δεν το έχουν πιστέψει. Δεν δουλεύουν βέβαια σε εργοστάσιο, αλλά σε εταιρεία. Δεν χειρίζονται μηχανές, αλλά πληκτρολόγια. Αντίθετα με τους προγόνους τους, που πίστευαν στο Σωματείο, ετούτοι δεν έχουν παρτίδες με το δικό τους, γιατί - εδώ που τα λέμε - και το σωματείο σήμερα δεν είναι να το εμπιστεύεσαι· αλλά και να ήταν πάλι δεν θα είχαν!

Τα τελευταία δύο χρόνια έκοψαν, έκοψαν, έκοψαν ό,τι μπορούσαν για να τα φέρουν βόλτα - μπας και ρεφάρουν τις ασταμάτητες περικοπές κράτους και εργοδότη (πρέπει να επιβιώσει κι αυτός), τα χαράτσια και τους ασήκωτους φόρους - αλλά πού· άρχισαν πια να χρωστάνε και τα βασικά: νοίκι, κοινόχρηστα, λογαριασμούς· όχι αγορές, δεν κάνουν πια αγορές, ίσα ίσα το φαΐ για το σπίτι και τα αναγκαία του παιδιού. Τα αναγκαία είπαμε!


Ούτε λόγος για τον καφέ που αγόραζαν απ' τη γωνία πηγαίνοντας στη δουλειά. Ένα ολόκληρο ευρώ, πολλά έξοδα. Καλά, την τυρόπιτα την είχαν κόψει από πριν. Ε, είναι κι αυτό το τσιγάρο. Μέχρι και γι' αυτό έχουν τύψεις. Τόσα λεφτά καπνός... Αλλά αυτοί εκεί. Τα CACs, τι έγινε με τα CACs.

Τι περιμένεις. Μετά από 20 τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚ - ανδρεϊκού, σημιτικού και απογόνων ανεξαιρέτως - με ολίγη από ΝΔ, γιατί ο λαός χρειαζόταν να θυμάται που και που... τι σημαίνει Δεξιά, είναι λογικό. Συλλογικότητες τέλος, και το διάβασμα (όχι πια βιβλία, μόνο περιοδικά· ιλουστρασιόν κατά προτίμηση), και οι προβληματισμοί. Τι τα θέλατε αυτά. Δείτε τηλεόραση καλύτερα. Και το lifestyle, το κάτω κάτω, μια μορφή... τέχνης είναι. Οι ποιητές, άλλωστε, είναι λαπάδες. Και το σχολείο. Δεν χρειάζεται τόση πολύ κοινωνιολογία - να έχουν τα παιδιά χωρίς λόγο απορίες - το μέλλον είναι στα οικονομικά. Να μάθουν επιτέλους και τι θέλει η αγορά, σ' αυτήν θα ζήσουν αύριο, όχι με τους φιλοσόφους.

Ο σοσιαλ-η-στικός στυλοβάτης του συστήματος και ο υπόλοιπος συρφετός τα έκαναν όλα σωστά. Αποκατέστησαν τους υπόλογους της Ιστορίας (άκου λέει ένα δεύτερο σχέδιο Μάρσαλ χρειαζόμαστε), έσπρωξαν στο Κεφάλαιο κι άλλα κεφάλαια, έβγαλαν στο γυαλί από τα ανάκτορά τους τους ξεχασμένους φιλάνθρωπους, ξανάντυσαν το παπαδαριό με βυζαντινή πορφύρα, σκέπασαν με κοινοβουλευτικό μανδύα τους ακροδεξιούς συνεργάτες τους (όπως έκαναν άλλοτε με δοσίλογους και μαυραγορίτες), έβγαλαν μεσημεριάτικο τους φασίστες εν στολή στις πλατείες!

Κι εσύ, φτωχέ μου προλετάριε της νέας εποχής, κάθεσαι ακόμα και τους ακούς. Τι κρίμα. Σαν να γυρίσαμε στην αρχή του Χρόνου. Ντροπή να αφήσουμε όλη τη δουλειά για τους επόμενους.


Από: Sine Materia

Σχόλιο fadomduck2: 
Όλο και κάτι κάνουμε...


2 σχόλια:

  1. ε, βοηθάει και το ΚΚΕ όσο μπορεί στη συσκότιση...

    όταν ανοίγουν το στόμα τους, μόνο οι απόφοιτοι της Παντείου καταλαβαίνουν.. τι να λέμε τώρα.

    Πάντως, η πρώτη μάχη θα δοθεί στο πεδίο της γνώσης, της κατανόησης, της απόκτησης ταξικής συνείδησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Thanos:
      Εγώ είμαι απόφοιτος γενικού λύκειου, και ποτέ δεν είχα πρόβλημα να καταλάβω το τι λένε οι κομμουνιστές, που είναι και οι μόνοι εάν θέλεις, που κάνουν και μία προσπάθεια εκλαΐκευσης επιστημονικών όρων.
      Οπότε, μάλλον κάτι δεν πάει καλά με την θεωρία σου.
      Από την άλλη πρέπει να παραδεχτείς πως οι όροι "καπιταλισμός" ή "ιμπεριαλισμός" π.χ. είναι πολύ πιο εύληπτοι και ακριβείς από τους αντίστοιχους "αγορές" και "διεθνής παράγοντας"...
      Το μιλήσω για το εάν και κατά πόσο, καταλαβαίνει ο μέσος άνθρωπος όρους όπως "swaps,cds,psi" κλπ, που χρησιμοποιούν οι "μη κομμουνιστές" για να περιγράψουν (ή μήπως συσκοτίσουν) καταστάσεις, το θεωρώ περιττό....

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.