Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

3 κείμενα για την διαδήλωση της Κυριακής

Παραθέτουμε τρία πολύ ενδιαφέροντα κείμενα για την κυριακάτικη διαδήλωση, που προκάλεσαν και κάποιους αξιόλογους σχολιασμούς:

Κείμενο #1

Για κάποιους... πάντα θα φταίει το ΚΚΕ... (Οι εντυπώσεις μου από τη χτεσινή διαδήλωση και μια απάντηση)


Κυριακή απόγευμα. Ένα τραγούδι μου ‘ρχεται στα χείλη, συνέχεια από το πρωί. Ξεκινάμε οικογενειακώς με το αυτοκίνητο. Φτάνουμε στο σταθμό του μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας». Μπαίνω στο πάρκινγκ. Συνωστισμός. Κυριολεκτικά μόλις που χωρούσε να ελιχθεί το αυτοκίνητο για να βγούμε ξανά στο δρόμο. Το πρώτο σχόλιο δεν άργησε: «πολλά τα αυτοκίνητα, πολύς ο κόσμος».
Πηγαίνουν όλοι προς τη διαδήλωση; Βρίσκω θέση μακριά από το σταθμό, σ’ ένα στενό. Μπροστά μου παρκάρει ένα ακόμα αυτοκίνητο. Μια οικογένεια βγαίνει. Τους ρωτάμε αν πηγαίνουν στη διαδήλωση. «Εμείς πηγαίνουμε στο ΠΑΜΕ», μας απαντούν. «Ωραία, κι εμείς εκεί πηγαίνουμε».

Μπαίνουμε στο βαγόνι του μετρό. Ο κόσμος πολύς κι εδώ. Συζητήσεις για τα μέτρα και για την ψηφοφορία στη Βουλή. Αισιόδοξα λόγια, χαρούμενα πρόσωπα, κινήσεις στα σώματα που φανέρωναν αγωνία και μια αισιόδοξη ανυπομονησία. Η μικρή κόρη δεν άργησε –ως συνήθως- τις ερωτήσεις:  «μπαμπά γιατί πηγαίνουμε στη συγκέντρωση;» Είχαμε συζητήσει λίγο στο αυτοκίνητο, είπαμε κι άλλα στη διαδρομή με το μετρό. Της έκανε εντύπωση που τόσο πολύς κόσμος πήγαινε «εκεί που πηγαίνουμε κι εμείς».


Η γνωστή τακτική της κυβέρνησης να κλείνει βασικούς σταθμούς του μετρό στις συγκεντρώσεις, εφαρμόστηκε γι’ άλλη μια φορά. Κατεβαίνουμε στο Μοναστηράκι. Η ώρα έχει περάσει από 5. Περιμένουμε για να πάρουμε τον Ηλεκτρικό για Ομόνοια. Στις αποβάθρες απίστευτος κόσμος. Στριμωχνόμαστε σ’ ένα βαγόνι. Δεν μπορείς ν’ αναπνεύσεις. Φτάνουμε. Η ομιλία κοντεύει να τελειώσει. Κόσμος απλώνεται παντού όπου φτάνουν τα μάτια μου. Καμία σχέση με το απόγευμα της Πέμπτης στο πεδίον του Άρεως, ή την Παρασκευή στην απεργία. Μου θύμισε τη συγκέντρωση του Οκτώβρη, τότε που «χάσαμε» το Μήτσο.

Κινούμαστε λίγο δύσκολα στην πλατεία. Ψάχνουμε για γνωστούς. Μόνο από τύχη θα βρίσκαμε κάποιον. Δεν είμαστε τυχεροί. Προς στιγμή υπάρχει  μεγάλη κινητικότητα. Τα πανό μετακινούνται για να πάρουν τις θέσεις τους και να ξεκινήσουμε. Χωνόμαστε μέσα στους άλλους διαδηλωτές. Όπως μάθαμε στη συνέχεια ήταν εκπαιδευτικοί. Βρισκόμαστε στην αρχή της Σταδίου. Από τα μεγάφωνα μια συναγωνίστρια μας καλεί να περιφρουρήσουμε την πορεία, τονίζει διαρκώς τη λέξη «συντεταγμένα». Δίπλα μας βρίσκονται άγνωστες (σε μας) συναγωνίστριες. Μας απλώνουν τα χέρια, φτιάχνουμε αλυσίδες. Τα παιδιά στο κέντρο. Στέκομαι στην αριστερή πλευρά του δρόμου, έξω-έξω.

Μπροστά μας και σε απόσταση περίπου 50-70 μέτρων, βρίσκεται το βαν του ΠΑΜΕ με τα μεγάφωνα να φωνάζουν συνθήματα. Η πόλη δονείται από τις φωνές του κόσμου που τα επαναλαμβάνει. Ο λαός βγήκε στο δρόμο για να μιλήσει απόψε. Φωνάζει για να ακουστεί. Προειδοποιεί με αυτή τη διαδήλωση. Στον παράλληλο δρόμο, την Πανεπιστημίου, άλλη μια πορεία διαδηλωτών του ΠΑΜΕ ανηφορίζει προς το Σύνταγμα. Οι λεωφόροι είναι μικρές για να χωρέσουν το μεγάλο ποτάμι του λαού.

Τα βήματα είναι πολύ μικρά και σύντομα σταματάμε. Μπροστά μου ακριβώς μια παρέα από ασπρομάλληδες συνταξιούχους, πέντε ή έξι άτομα, συζητούν μεγαλόφωνα για κατορθώματα από παλιούς αγώνες. Γελούν, αστειεύονται, κάνουν χειρονομίες, σαν μικρά παιδιά του δημοτικού. Το ηθικό μας ανεβαίνει κι άλλο παρακολουθώντας τους. Πιο δίπλα λίγο πιο μπροστά κι άλλη οικογένεια, πιο πίσω το ίδιο. Πολλά παιδιά, μικρά ή μεγαλύτερα, πιασμένα χέρι-χέρι με τους γονείς τους. Κάνουμε λίγα βήματα ακόμα. Πάλι στάση.

Στο πεζοδρόμιο δίπλα μου κατεβαίνει διαρκώς κόσμος με κατεύθυνση προς την Ομόνοια. Βλέπω πολλά κόκκινα μάτια δακρυσμένα. Πρόσωπα ασπρισμένα από το τζελ για τα δάκρυα. Όλοι φορούν ή έχουν κρεμάσει μάσκες στα πρόσωπά τους. Ρωτάμε δυο κορίτσια, μάλλον φοιτήτριες. «Δεν τους έκανε κανένας τίποτα.  Άρχισαν να μας ρίχνουν χωρίς κανένα λόγο. Είχαν στόχο να μη γίνει η συγκέντρωση. Δεν αντέξαμε άλλο». Δύσκολα ανέπνεαν. Σταματάμε άλλη μια παρέα, πέντε έξι παλληκάρια που κρατούσαν κι ένα χάρτινο μικρό πλακάτ με κάποια ζωγραφιά. Μας είπαν πάνω κάτω τα ίδια.

Μέχρι το Σάββατο βράδυ διάβαζα πως οι οδηγίες της ΕΛΑΣ ήταν να μη χρησιμοποιηθούν χημικά, παρά μόνο αν «ξεφύγει» η κατάσταση και γίνει επικίνδυνη. Για άλλη μια φορά το επίσημο κράτος δεν κράτησε το λόγο του. Ξαφνικά ακούγονται πίσω μας οι σειρήνες ενός ασθενοφόρου. Ανοίγουμε το  δρόμο για να περάσει. Ο συνοδηγός μας χαιρετά ευγενικά ευχαριστώντας μας για τη βοήθεια. Σταματά λίγο πιο μπροστά και παίρνει κάποιον συνάνθρωπό μας, δεν μπόρεσα να δω ποιον. Η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, δεν υπάρχουν χημικά εδώ, μάλλον κάποιος ηλικιωμένος που δεν άντεξε την ένταση.

Κάνουμε λίγα βήματα ακόμα. Έχουμε φτάσει στο ύψος της Σανταρόζα. Ο κόσμος που κατεβαίνει από το πεζοδρόμιο προς την Ομόνοια είναι πλέον πολύς. Δεν πρόκειται μόνο για πιτσιρικάδες και νεαρούς. Ανάμεσά τους βρίσκονται πάρα πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και κάποιοι ασπρομάλληδες, άντρες και γυναίκες. Τα πρόσωπά τους άσπρα απ’ το τζελ, τα μάτια κατακόκκινα. Ρωτάω κάποιους, είναι εξοργισμένοι, δεν μπορούν ν’ αναπνεύσουν. Μου λένε ό,τι και οι προηγούμενοι. Δέχτηκαν απρόκλητα μια επίθεση από σύννεφα χημικών ουσιών. Δεν υπήρχε πια καμιά αμφιβολία. Ο στόχος ήταν να μην φτάσει ο κόσμος, η μεγάλη μάζα του λαού, στο Σύνταγμα. Οι κάμερες που είχαν στηθεί από τα ΜΜΕ όλου του κόσμου, δεν έπρεπε να καταγράψουν την αντίθεση των εκατοντάδων χιλιάδων λαού σε όσα ετοιμαζόταν να περάσει η μαύρη συγκυβέρνηση.

Από τα μεγάφωνα του βαν του ΠΑΜΕ βγαίνει μια φωνή: «Συναγωνιστές, γυρίζουμε προς την Ομόνοια, πηγαίνουμε στην Πειραιώς, συντεταγμένα και περιφρουρημένα, δεν υποχωρούμε, φτάνουμε εκεί και παραμένουμε στις θέσεις μας». Κάνουμε μεταβολή. Τώρα έχω στο δεξί μου χέρι το πεζοδρόμιο της Σταδίου. Αρχίζουν να κατεβαίνουν δίπλα μας, περπατώντας βιαστικά, συναγωνιστές του ΠΑΜΕ, κρατώντας στα χέρια τους τα γνωστά μικρά σημαιάκια με το …δυσανάλογα μεγάλο κοντάρι. Κανείς δεν φοβάται. Οι αλυσίδες σφίγγουν περισσότερο. Φτάνουμε στην Ομόνοια. Η ώρα πέρασε και πρέπει να φύγουμε σιγά-σιγά. Η μεγάλη μου, δυσανασχετεί. Ο ενθουσιασμός της την κρατά στην πλατεία. Δεν μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο.

Κατεβαίνουμε στο υπόγειο για τον ηλεκτρικό. Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι. Ο κόσμος άρχισε να φεύγει, ο σταθμός γεμίζει διαρκώς. Πολλά πρόσωπα στο γνωστό μοτίβο: άσπρο πρόσωπο-κόκκινα μάτια. Μετά από μια στάση, παίρνουμε από το Μοναστηράκι το μετρό της επιστροφής. Απέναντί μου κάθονται πατέρας και γιος. Καλοντυμένοι. Ο γιος κοντά στα τριάντα. Τίποτα δεν θα πρόδιδε τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση παρά μόνο τα άσπρα τους πρόσωπα και τα μάτια που ακόμα δάκρυζαν. Τους πιάνω αμέσως κουβέντα.

Είχαν ανέβει από την Ερμού στο Σύνταγμα, δεν ήταν με το ΠΑΜΕ. Μου είπαν ό,τι και όλοι οι άλλοι στο πεζοδρόμιο της Σταδίου. Μακελειό με τα χημικά. Με ρώτησαν και τους είπα πως είμαστε στη συγκέντρωση με το ΠΑΜΕ. Ευγενικά, είναι η αλήθεια, καταφέρθηκε ενάντια στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ «που δεν θέλουν κοινές συγκεντρώσεις» κλπ, παράλληλα όμως μου εκμυστηρεύτηκε και τις προσδοκίες του: «εμείς περιμέναμε απόψε εσάς να μπείτε μπροστά». Δεν έμαθα ποιους εννοούσε με το «εμείς», κατέβηκαν στο Χαλάνδρι.

Φτάνουμε στο σπίτι. Ανοίγω την τηλεόραση στο Σκάι. Νέα προβολή μιας παλιάς ταινίας: «Η Αθήνα καίγεται». Αυτό το έργο το έχω δει πολλές φορές. Ο ΓΑΠ βγαίνει στο γυαλί κι αρχίζει την ομιλία του, ενώ ταυτόχρονα εγώ αρχίζω να βγαίνω από τα ρούχα μου. Αλλάζω κανάλι. Το ίδιο σιχαμερό  πρόσωπο σε μια οθόνη που η μισή δείχνει αυτόν κι η άλλη μισή τη φωτιά στο «Αττικόν». Την κλείνω και ανοίγω τον υπολογιστή να μάθω τα νέα. Βλέπω τη φωτογραφία με τον Μαυρίκο που αγανακτισμένος πετά στο Βενιζέλο τον τόμο του μνημονίου. Μου άρεσε αυτή η κίνηση. Αν τον πετύχαινε κιόλας! Προσπαθώ να ηρεμήσω. Μπαίνω σε μια ανάρτηση του «γλόμπινγκ». Γιατί το έκανα αυτό; Χτυπάω ρυθμικά το πληκτρολόγιο. Κοντεύω να το σπάσω. Ο χυδαίος Βενιζέλος, ναι ο υπουργός των Οικονομικών, παραδίδει …μαθήματα δημοκρατίας στον Λαφαζάνη. Όσα ακούω κι όσα βλέπω μοιάζουν βγαλμένα από εφιάλτη. Λες και απευθύνεται σε κατοίκους της ζούγκλας του Αμαζονίου, όχι σε Έλληνες.  Λέω, δεν είναι δυνατόν, και τραβάω για την κουζίνα.

Επιστρέφω στον υπολογιστή. Στην ανάρτησή μου ήρθαν τα πρώτα σχόλια. «Φταίει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ». Πάλι ρε παιδιά; Ανοίγω ξανά την τηλεόραση. Ένας ευγενικός, πράος, καλοσυνάτος κυριούλης, που λέγεται «πρωθυπουργός», με γλυκιά φωνή, γεμάτη συμπόνια για μένα, και κατανόηση, προσπαθεί με αγωνία να με πείσει πως ό,τι κάνει το κάνει για το καλό μου. Δεν πείθομαι, ο ανεγκέφαλος, πως οι βιαστές μου έχουν καλές προθέσεις. Τους βουλευτές πάντως τους «έπεισε». Τα μέτρα πέρασαν. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά, οι επιστολές των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που διέγραφαν τους βουλευτές που δεν τα ψήφισαν, διαβάζονταν από τον πρόεδρο της Βουλής. Η δημοκρατία μας δεν έχει αδιέξοδα.

«Η Αθήνα καιγόταν» γι’ άλλη μια φορά. Οι κάμερες δεν χόρταιναν με καπνό και φωτιά. Έψαχναν για λίγο αίμα. Οι δημοσιογράφοι εξέφραζαν τη λύπη τους για την εικόνα που έδινε η χώρα μας στο εξωτερικό και ο Βενιζέλος μπορούσε πια να πάει ανακουφισμένος να χωθεί στα μεταξωτά  ζεστά παπλώματά του. Τα μέτρα ψηφίστηκαν «πριν ν’ ανοίξουν οι αγορές!» Οι βουλευτές στριμώχνονταν στο εντευκτήριο της Βουλής. Έπνιγαν τον «πόνο» τους για τη μοίρα που μου ξημέρωνε, με μεγάλες γουλιές μαλτ σκωτσέζικο ουίσκι.

Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για άλλη μια φορά: «δεν ήταν εκεί όταν έπρεπε», «ήταν άφαντο», «έπαιζε το γύρω-γύρω όλοι στην Ομόνοια», «δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», «ήταν όλο λόγια, αντί…». Το γνωστό παραμυθάκι. Έχω βαρεθεί να το ακούω πια. Αυτοί που μουντζώνουν τη Βουλή, αυτοί που στήνουν 300 κρεμάλες στην πλατεία, αυτοί που αναρωτιέμαι ποια είναι η συμμετοχή τους στους αγώνες του λαού όλα αυτά τα χρόνια, κατηγορούν για άλλη μια φορά το ΚΚΕ σαν συνυπεύθυνο. Είναι οι ίδιοι που κατηγορούν με μεγάλη ευκολία το ΠΑΜΕ όταν «κλείνει» το κέντρο που «αργοπεθαίνει» (λόγω των απεργιών!). Οι ίδιοι που βρίζουν τους ναυτεργάτες, αν χάσουν ένα ταξίδι τους στη Μύκονο λόγω απεργίας. Αυτοί που δεν ξέρω αν είναι καν γραμμένοι στο σωματείο τους, και φυσικά δεν ψήφισαν και ούτε πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν το κόμμα που κατηγορούν πως δεν κάνει τίποτα για να τους σώσει! Αρρώστια αγιάτρευτη!

Βέβαια υπάρχουν και οι «άλλοι». Όσοι νομίζουν πως με λίγες  μολότωφ, δυο βαριοπούλες και μια σπασμένη βιτρίνα, θα …καταλάβουν το Μαξίμου. Όσοι δεν μπορούν καλά καλά να περιφρουρήσουν τις όποιες γραμμές τους, που γίνονται «θέσεις μάχης» για τη δράση των παρακρατικών μηχανισμών που αν δεν κάνω λάθος στηρίζουν την εξουσία. Δεν με αφορούν οι προθέσεις αυτής της κριτικής. Έχω αηδιάσει να ακούω τα ίδια από την εποχή που ήμουν μαθητής. Τότε τους έφταιγε από τη μια μεριά το  ΚΚΕ όταν δεν αντιδρούσε …«δυναμικά», και από την άλλη τα …ΚΝΑΤ!

Απαντώ λοιπόν σε όλους αυτούς. Κρατήστε την επαναστατικότητά σας σύντροφοι, θα είναι χρήσιμη κάποια στιγμή που ίσως να μην αργήσει. Μέχρι τότε συμμετέχετε στο σωματείο σας, στην επιτροπή της γειτονιάς σας, μπείτε πιο βαθιά στις διαδικασίες του κινήματος.  Κάνετε κριτική «από μέσα», παράλληλα με τη δράση σας. Κανένας πόλεμος, πόσο μάλλον ένας ταξικός σαν αυτόν που ήδη ξεκίνησε, δεν κερδίζετε από μια διαδήλωση, όσο μαζική, όσο μαχητική κι αν είναι. Μην παραμυθιάζεστε από πετροπόλεμους, μολότωφ και σπάσιμο βιτρινών. Δεν χτυπάτε το σύστημα έτσι. Όταν αυτά δεν είναι κατευθυνόμενα ή προβοκάτσιες (πως αλήθεια άναψαν ταυτόχρονα τόσες εστίες φωτιάς στην πόλη;) τότε, είναι χαλίκια στην ατσάλινη πανοπλία του συστήματος, που μόνο θόρυβο κάνουν όταν τη χτυπούν.

Ο αγώνας ως την τελική νίκη θα περάσει μέσα από πολλούς «δρόμους», δύσκολους και σκοτεινούς. Εμείς θα τους φωτίσουμε, με καθημερινή δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολειά και τα πανεπιστήμια. Και βέβαια και μέσα στη Βουλή. Κι εκεί δίνονται σκληρές μάχες  (για όσους μιλάνε  εύκολα για «αποχωρήσεις»). Το αίμα των συναγωνιστών μας είναι πολύτιμο.  Όταν θα ‘ρθει η ώρα που οι ρημάδες συνθήκες θα ωριμάσουν, τότε να είστε σίγουροι πως θα χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος …εξοπλισμός από τα πιο κατάλληλα χέρια,  αυτών που δεν θα μπορούν να τους σταματήσουν ούτε χημικές ουσίες, ούτε κουκούλες, ούτε πέτρες. Αφήστε λοιπόν τις φραστικές τουφεκιές  και, αν είστε διατεθειμένοι, βάλτε ένα χεράκι μπας κι έρθει εκείνη η ώρα… μια ώρα αρχύτερα.

Κείμενο #2

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου έχουν ίδια πείρα από τα χτεσινά γεγονότα, περιττεύουν οι επιπλέον σχολιασμοί για το πλήθος των διαδηλωτών και το ταλέντο των προβοκατόρικων μηχανισμών.
Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ σε δύο πολύ συγκεκριμένα περιστατικά, δευτερεύοντα ίσως, σημαντικά ωστόσο κατά την άποψή μου. Ίσως να στενοχωρήσω κάποιους από τους φίλους που εξακολουθούν να πιστεύουν πως η έλλειψη "ενότητας" είναι που εμποδίζει τη γιγάντωση του λαϊκού κινήματος.
Ήταν εννιά παρά δέκα όταν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί άρχισαν να απωθούν τους χιλιάδες συγκεντρωμένους της Σταδίου χαμηλότερα προς την Ομόνοια η οποία ήταν πλημμυρισμένη προς όλες τις κατευθύνσεις από το ΠΑΜΕ. Η εκκένωση του Συντάγματος είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα, ενώ ήδη καιγόταν η τράπεζα στη Σταδίου. Όταν οι εκρήξεις και οι καπνοί έφτασαν στη Σανταρόζα ακούστηκε από τα μεγάφωνα της Ομόνοιας έκκληση να προχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι του ΠΑΜΕ προς 3ης Σεπτεμβρίου και Πειραιώς για να μπορέσουν να έρθουν προς την πλατεία "κι οι άλλοι συναγωνιστές". Λίγα λεπτά μετά οι σημαίες των "δεν πληρώνω" και τα πανώ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κυμάτιζαν μέσα στο ατέλειωτο ποτάμι του ΠΑΜΕ.

Μιάμιση ώρα μετά βρισκόμουν στο ύψος της Πύλης του Αδριανού όπου είχαν απωθηθεί χιλιάδες διαδηλωτές του Συντάγματος. Ανάμεσά τους, στη γωνία με την Όλγας βρισκόταν μια ομάδα δυο-τριών χιλιάδων διαδηλωτών του ΠΑΜΕ. Όταν οι στρακαστρούκες και το πέπλο των δακρυγόνων κατηφόρισαν αργά την Αμαλίας αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να οπισθοχωρήσουν, η ομάδα του ΠΑΜΕ κατηφόρισε κι αυτή συντεταγμένη στο ρεύμα ανόδου. Στο ρεύμα καθόδου στεκόταν το μπλοκ του ΚΚΕ μ-λ το οποίο ενοχλήθηκε από τη διέλευση του ΠΑΜΕ πολύ περισσότερο απ' ότι ενοχλήθηκε από το γιουρούσι της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ πέρασαν χωρίς να απαντούν στα συνθήματα των μουλάδων μουλούδων ή τις χυδαιότητες μεμονωμένων ουλτραεπαναστατών. Την ίδια ψυχραιμία απέναντι σε διατεταγμένους τραμπούκους και μεμονωμένους συμπαρασυρόμενους ηλιθίους είχε δείξει και η εμπροσθοφυλακή της πορείας της Πανεπιστημίου όταν στις επτά και μισή άρχισε να οπισθοχωρεί προς Ομόνοια και για να μην παγιδευτούν και ποδοπατηθούν οι χιλιάδες διαδηλωτές που κατηφόριζαν από το Σύνταγμα καταδιωκόμενοι από ομάδες ένστολων και κουκουλοφόρων ματατζήδων. Βρέθηκα ακριβώς στο σημείο της συνάντησης της άτακτης αυτής υποχώρησης του τεράστιου πλήθους με την κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ.

Ότι -πολύ σύντομα- περιγράφω παραπάνω το είδα με τα μάτια μου και δεν έχει καμία δόση υπερβολής. Η χτεσινή μέρα μέσα στα πολλά σημαντικά γκρέμισε και δυο -ήδη ραγισμένες- πλάνες. Η μια έχει να κάνει με τη δυνατότητα επιτυχούς περικύκλωσης της βουλής. Αποδείχτηκε πως η κρατική καταστολή συνδυάζοντας το ανελέητο ψέκασμα των ένστολων και την καταστροφική μανία των μασκαράδων της μπορεί να διαλύσει διακόσιες και τρακόσιες και χίλιες χιλιάδες διαδηλωτών χωρίς να χρειαστεί να πυροβολήσει στο ψαχνό. Η δεύτερη έχει να κάνει με το ποιος είναι τελικά ο εχθρός κάποιων από αυτούς με τους οποίους το ταξικό κίνημα "επιβάλλεται" να επιδιώκει την ενότητα και την συμπόρευση. Διότι ενότητα και συμπόρευση με "επαναστάτες" που προτιμούν να τα βάζουν με το ΠΑΜΕ παρά με το κράτος δεν γίνεται. Διότι χορτάσαμε από επαναστάτες του κώλου που όταν το ΠΑΜΕ πάει μπρος λένε πως "πάει να προστατέψει το αστικό κράτος" κι όταν πάει πίσω το βρίζουν ότι "το βάζει στα πόδια". Χορτάσαμε από αριστεριστές και ορίτζιναλ κομμουνιστές που αποστάζουν το επαναστατικό τους ζητούμενο στις προκλήσεις κατά των "τραμπούκων" (κατά τα άλλα) του ΚΚΕ. Σαν τους στηλίτες που επιζητούσαν τον καθαγιασμό περνώντας τη ζωή τους σε όρθια παλούκια στην έρημο, έτσι κι αυτοί επιδιώκουν την επαναστατική τους ανάταση ξυνόμενοι στη γκλίτσα του τσοπάνη.

Κείμενο #3 

Οι συζητήσεις μας

Σε μια πρόσφατη αντιδικία σε διαδικτυακό φόρουμ, ένας φίλος έγραψε κάτι που νομίζω συνοψίζει κάπως την κατάσταση: «Ο διαιτητής στις συζητήσεις μας είναι τα ΜΑΤ. Ελάχιστη σημασία έχει ποιός πιστεύει τι». Γενικεύοντας το, θα προσέθετα πως στις συζητήσεις μας εκτός από διαιτητή έχουμε και  σκηνοθέτη. Η ατζέντα των συζητήσεών μας τίθεται από τα ΜΜΕ, που δεν παραβιάζουν απλά τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά έχουν διαστρέψει εντελώς τον υποτιθέμενο ρόλο τους κι έχουν μετατραπεί σε στυγνά προπαγανδιστικούς μηχανισμούς. 
Τα ΜΜΕ που θα έπρεπε να είναι ο διαιτητής (παρουσιάζοντας τα γεγονότα όπως συμβαίνουν και δίνοντας χώρο σε όλες τις διαφορετικές απόψεις) μετατρέπονται στον σκηνοθέτη, ενώ η αστυνομία σε μια δημοκρατία κανονικά δεν έχει να διαιτητέψει τίποτε, καθώς υπάρχει ένα Σύνταγμα που μου επιτρέπει να σταθώ απέναντι από το Κοινοβούλιο και να φωνάξω μην ψηφίσετε αυτό που πάτε να ψηφίσετε, υπάρχει ένα Σύνταγμα που, αν όσοι σκέφτονται σαν εμένα είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, μας επιτρέπει να σταθούμε όλοι μαζί έξω από το Κοινοβούλιο, ώστε οι βουλευτές που πάνε να ψηφίσουν να μάθουν και να δουν ότι έξω υπάρχει ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων που άκουσε τα «επιχειρήματα» για τα φάρμακα, το πετρέλαιο και τα άδεια ράφια, αλλά δεν πείστηκε, να το μάθουν κι ας ψηφίσουν πάλι "Ναι" αν αυτό νομίζουν, πάντως να το μάθουν, όπως να το μάθουν και τα διεθνή δίκτυα, που θα μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο μια εικόνα πανίσχυρη, μια εικόνα ενός λαού που για τον άλφα ή βήτα εγγεγραμμένο στο αυτοκαταστροφικό dna του λόγο δεν θέλει να σωθεί με τον τρόπο που σώζεται, μια εικόνα όμως που ακριβώς επειδή θα ήταν πανίσχυρη και θα αποτελούσε την αληθινή ατζέντα, πρέπει να μην υπάρξει ποτέ, πρέπει να καταστραφεί εν τη γενέσει της, πρέπει να αρχίσει η εκκένωση όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε μαζί της να αρχίσει και η αλλαγή της ατζέντας, αφού αυτή καθαυτή η εκκένωση, αυτό καθαυτό το χημικό όργιο κατά πολιτών, δεν πρόκειται να έχει θέση στην ατζέντα, δεν πρόκειται να έχει θέση στην κατεστημένη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων και στην αγανάκτηση διανοούμενων, ευρωπαϊστών και φιλήσυχων πολιτών.
Κι έτσι η ατζέντα γίνεται όχι απλώς τα κτίρια που κάηκαν (που αν δεν τους άφησαν οι ίδιοι να τα κάψουν, παραβιάζοντας εσκεμμένα την μοναδική αποστολή της αστυνομίας σε μια δημοκρατία -την αντιμετώπιση όσων παρανομούν- κάηκαν πάντως γιατί ήταν πάρα πολύ απασχολημένοι να ψεκάζουν με τις ώρες ανθρώπους που από τη φάτσα τους, την ηλικία τους, το ντύσιμό τους, έβλεπες ότι βίαιοι δεν έπαιζε να γίνουν στα προσεχή μερικά έτη φωτός), αλλά και όσοι κρύβονται πίσω από αυτά (όλοι με μια φωνή μάς πληροφορούν σήμερα ότι ήξεραν πως οι εμπρηστές είχαν ορμητήριο την κατάληψη της Νομικής, μόνο που δεν είχαν μοιραστεί εκ των προτέρων την πληροφορία μαζί μας, ίσως επειδή ήταν κι αυτοί απασχολημένοι προσπαθώντας να μας πείσουν να μην διαδηλώσουμε την Κυριακή και να εσωτερικεύσουμε την αναγκαιότητα του νέου μνημονίου, απειλώντας μας με το γάλα των παιδιών μας που θα κοπεί από τα βυζιά των γυναικών μας), καθώς επίσης και όλα εκείνα τα μέτρα που θα χρειαστεί να παρθούν άμεσα για να μην παραδοθεί η χώρα στην εκτροπή.
Σάββατο βράδυ ο Μπάμπης μάς πληροφορούσε άλλωστε από το δελτίο του Σκάι ότι υπάρχει ακόμα ριζικότερο διακύβευμα στο μνημόνιο, ότι υπάρχει θέμα καθεστώτος, ότι το αληθινό δίλημμα είναι μνημόνιο ή δικτατορία. Αν η δικτατορία είναι κάπως πολύ
last century, κι αν μια κατάσταση πολιορκίας του άρθρου 48 του Συντάγματος θα βόλευε περισσότερο (κι ας επιβαλλόταν εντελώς αντισυνταγματικά), το πιθανότερο είναι η επόμενη αναστολή των εκλογών να γίνει για λόγους που θα βολεύουν ακόμη περισσότερο (ένα PSI που θα μπλοκάρει, μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους που δεν θα μπορεί να καθυστερήσει γιατί θα παίζεται το μέλλον της χώρας και η τροφική της επάρκεια, κάτι που θα πείσει τον αλύγιστο Σαμαρά να κάνει μια υποχωρησούλα ακόμη), πάντως το πλέον μη πιθανό σενάριο φαντάζει να γίνουν οι εκλογές τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Γιατί το κακό με τις εκλογές είναι ότι αφήνει τις συζητήσεις μας να διεξαχθούν χωρίς διαιτητή.
 Όσο για τον σκηνοθέτη, ό,τι ατζέντα και να τους βάλει, τείνει να εξαντλήσει πια τα περιθώρια χειραγώγησης, αφού αφενός έχει ήδη παίξει τα πιο ακραία επικοινωνιακά του χαρτιά και αφετέρου υπάρχει μια αδυσώπητα ακραία πραγματικότητα.
Δεν πιστεύω λοιπόν ότι οι συζητήσεις μας θα μεταφερθούν στις κάλπες σύντομα. Το αμέσως προσεχές διάστημα όλοι όσοι πονούν για το Αττικόν (γιατί αυτοί τα αγαπούν τα σινεμά της πόλης, ενώ εμείς ποτέ δεν τα αγαπήσαμε, γιατί αυτοί τον αγαπούν τον πολιτισμό* και το φως, ενώ εμείς είμαστε απολογητές της φωτιάς και του μηδενισμού) θα πονέσουν και για την παράταση της θητείας Παπαδήμου ή για τον ερχομό στη θέση του κάποιου τεχνοκράτη της δημοσίας τάξεως, αφού ο τεχνοκράτης των τραπεζών τη διασφάλισε την «επιχειρηματική αυτονομία» τους, τιμώντας την εντολή για την οποία τον εξέλεξε ο ελληνικός λαός.
---
* Στην οδύνη τους για τον πολιτισμό μας και την αγωνία τους για τον τρόπο με τον οποίο θα συμβιώνουμε στις πόλεις μας, δεν συμπεριλαμβάνεται ο πόνος και η αγωνία για τα δακρυγόνα στον Μίκη Θεοδωράκη. Γιατί όπως έχει διευκρινιστεί και σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, άνθρωποι της ηλικίας του Γλέζου και του Μίκη δεν έχουν καμία δουλειά να πάνε να παριστάνουν τα τζόβενα σε διαδηλώσεις. Αυτά που κάνουν είναι λαϊκισμοί και εύκολοι συναισθηματισμοί, με τους οποίους ταϊζουν ένα λαό πολιτικά, πνευματικά και πολιτιστικά καθυστερημένο.
Ευτυχώς οι σύγχρονοι άνθρωποι του πολιτισμού, αγαπούν τη Δύση, τον Ορθό Λόγο και τη νηφάλια αποτίμηση των πραγμάτων, και η διαφορά τους με τα δυο ξεκουτιασμένα γεροντοπαλίκαρα της παλιάς Ελλάδας, της Ελλάδας της δραχμής και της τσάμπα μαγκιάς, μιλάει από μόνη της.


10 σχόλια:

  1. Οι μουλουδες μας βρίζανε? Α πα πα πα. Μην ξανακούσω τέτοιες κακίες από περιχαρακωμένους, σεχταριστές, που έχουν δει το κομμουνιστικό κίνημα μαγαζάκι τους, ιδίως όταν αναφέρεστε στους ογκόλιθους της ενότητας του κινήματος. Τουλάχιστον στα γραπτά. Aλλά ως γνωστόν scripta manent...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης διάβασα και αυτή την άποψη.
    http://axinosp.blogspot.com/2012/02/blog-post_14.html#more
    Και είπα τέλος! Οι παπαραχαράκτες και διαστρεβλωτές των ΜΜΕ δεν πιάνουν μια, δεν έχουν φαντασία, είναι ένα τίποτα μπροστά στον συντάκτη αυτής της άποψης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανδρέας:
      Τωρα εγώ τι να πω; Τον τελευταίο χρόνο που βρέθηκα αρκετές φορές στην κεντρική περιφρούρηση, γύρισα με στομαχόπονο από τα μπινελίκια που άκουγα από τον κάθε καραγκιόζη, και στα οποία δεν έπρεπε να απαντάω. Τόσο όμορφα, τόσο "ενωτικά"...
      Αυτό στον "αχινό" το είδα χθες. Εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, και σε κάποια σημεία εσκεμένα ανακριβές

      Διαγραφή
    2. Καλά από π@π@ριές είναι γεμάτο το νετ!
      Δεν τρελλαίνομαι πλέον ...

      Το ρεζουμέ για μένα είναι αυτό:

      [...] Διότι χορτάσαμε από επαναστάτες του κώλου που όταν το ΠΑΜΕ πάει μπρος λένε πως "πάει να προστατέψει το αστικό κράτος" κι όταν πάει πίσω το βρίζουν ότι "το βάζει στα πόδια". [...]

      Αν μη τι άλλο τούτο εδώ δεν ξεχνιέται με τίποτα!

      ΥΓ: Της κοντής ψωλής οι τρίχες τής φταίνε!

      Διαγραφή
    3. Σίγουρα υπάρχουν πολλά για να διαφωνήσεις με αυτό το κείμενο. Όμως δεν συμφωνώ ότι πρόκειται για παραχάραξη και διαστρέβλωση των γεγονότων. Είναι μια οπτική μέσα από την οποία βλέπουν πλέον τα πράγματα πολλοί. Πιστεύω ότι με κάποιες στάσεις και θέσεις που παίρνουμε απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων που επιζητεί λύσεις εδώ και τώρα, απλά και μόνο γιατί δεν αντέχει άλλο, γιατί ανησυχεί ότι σύντομα θα βρεθούν και αυτοί και οι οικογένειες τους στο δρόμο.
      ΥΓ: Δυστυχώς την προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ για κατεστραμμένες επιχειρήσεις που θα αφήσουν άνεργους στο δρόμο (την στιγμή που κάθε μέρα απολύονται 6.000 εργαζόμενοι!), την ενστερνιστήκαμε και εμείς, με χθεσινό ρεπορτάζ στον 902tv. Μήπως έτσι δικαιώνουμε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ όταν "εξεγείρονται" που το ΠΑΜΕ κλείνει τα λιμάνια, τους δρόμους, τις επιχειρήσεις κλπ.;

      Διαγραφή
  3. @Cos:
    την κριτική στο ΠΑΜΕ την είχα προβλέψει ήδη την προηγούμενη σε σχόλιο μου στο γλόμπινγκ: "αν πάμε στο Σύνταγμα θα είναι για να καταστείλουμε, οπότε θα είμαστε πουλημένοι. Αν δεν πάμε θα είμαστε πουλημένοι που δεν πήγαμε". Η κριτική αυτού του τύπου παραείναι προβλέψιμη πλέον και βερεθηκα και να απαντάω. Από 'κει και πέρα το κείμενο του αχινού περιέχει αρκετές ανακρίβειες (sic), αλλά δεν είναι επί του παρόντος η αναλυτική κριτική του.
    -Το τμήμα των εργαζόμενων που "απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα", νομίζω πως είναι ακριβώς το ίδιο που μας χλεύαζε (τουλάχιστον) όταν του λέγαμε να κινητοποιηθεί "εκεί και τότε" για να μην φτάσουμε ως εδώ. Εντάξει, κατανόηση έχουμε, αλλά άντε και σιχτίρ που θα μας κάνουν και αφ'υψηλού κριτική, κι'από επάνω...
    -Δεν νομίζω πως μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση πρακτικών συνεπειών μιας απεργίας, με αυτές του εμπρησμού κινηματογράφων και καφετεριών. Μην τα κάνουμε και όλα ίσιωμα. Επιπλέον η προσπάθεια επανάληψης της Μαρφίν την Κυριακή ήταν παραπάνω από προφανής. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από την πυροσβεστική από φλεγόμενα κτίρια. θα βοηθαγαν καθόλου τον αγώνα μερικοί ακόμη εργαζόμενοι καμμένοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @TRASH:
    Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι που στο παρελθόν ή κάθονταν στο καναπέ τους ή ψήφιζαν τα αστικά κόμματα ή έβριζαν το ταξικό κίνημα και τους κομμουνιστές ή απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα ή έκαναν όλα αυτά μαζί, δεν είναι εχθροί μας, αν τους βλέπουμε έτσι δεν θα τους κερδίσουμε ποτέ. Όμως για να ανατρέψουμε την αστική εξουσία, για να κτίσουμε την εργατική- λαϊκή εξουσία, πρέπει να τους κερδίσουμε, να συμπορευτούν και αυτοί με το ταξικό κίνημα. Επιπλέον δεν νομίζω ότι λύσεις "εδώ και τώρα" θέλουν μόνο αυτοί που μέχρι χθες αδιαφορούσαν, ζητάνε και αγωνιστές του ταξικού κινήματος που έχουν και αυτοί οδηγηθεί στα όρια της εξαθλίωσης. Στους απελπισμένους είναι δύσκολο να λες "κάντε υπομονή".
    Φυσικά και δεν συγκρίνω ανόμοια πράγματα. Όμως η λογική είναι η ίδια και αυτό είναι ανησυχητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @COS:
      Κοίτα, δεν είπα πως βλέπω σαν εχθρό τον ο,ποιονδήποτε εργαζόμενο, και αλοίμονο εάν το έκανα κιόλας. Εκείνο που λέω είναι πως εάν κάποιος έχει δίκιο να αγανακτεί με το άλλον, δεν είναι αυτοί με εμένα αλλά μάλον εγώ με αυτούς τους κακομαθημένους που από την μία μας κάνουν αφ'υψηλού κριτική, και από την άλλη δεν έχουν καν γραφτεί στα σωματεία τους ακόμη και τώρα! Από τις δικές τους λογικές και πρακτικές φτάσαμε όπου φτάσαμε, οπότε το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να το βουλώσουν και να ακούσουν επιτέλους τουλάχιστον, το τι τους προτείνουμε και γιατί. Και μετά ας διαφωνήσουν. Αυτές τις υστερίες όμως δεν τις αντέχω. Αλωστε ούτε εμείς είμαστε τίποτε βολεμένοι. Ακουσα αυτές τις μέρες από πέντε τουλάχιστον διαφορετικούς συντρόφους πως το νοίκι του Φλεβάρη είναι το τελευταίο που έχουν να πληρώσουν-μετά χάος. Εγώ ο ίδιος δουλεύω ανασφάλιστος για 20 ευρώ μεροκάματο. Εμείς λοιπόν, πως κρατάμε το κεφάλι μας κρύο; Ή μήπως μας περνάει κανείς για τίποτα υπεράνθρωπους;
      -Με το δεύτερο σκέλος διαφωνώ. Η λογική είναι διαφορετική, από το γεγονός και μόνο πως αναφέρεται σε διαφορετικά πράγματα...

      Διαγραφή
  5. @TRASH
    Μετά τις διευκρινήσεις σου, συμφωνώ απόλυτα ως προς το 1ο σκέλος. Στο 2ο η διαφωνία μας συνεχίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.