Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Χωρίς σάλιο


Ο καπιταλισμός αναπτύσσεται εκεί που ο καπιταλιστής θεωρεί ότι θα έχει το μεγαλύτερο δυνατόν κέρδος για τον ίδιο. Ως εκ τούτου, ολόκληρη η Δύση, πλην Γερμανίας, πρέπει λίγο ή πολύ να "κινεζοποιηθεί', ή έστω να "βουλγαροποιηθεί" (ανάλογα βέβαια και με την επί μέρους κατάσταση σε κάθε χώρα).

Το ότι αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση όπου μεγιστοποιούνται τα κέρδη των λίγων, εις βάρος των πολλών που εξαθλιώνονται, ή κι πεθαίνουν από την πείνα, είναι κάτι το "δευτερεύον" για τον κεφαλαιοκράτη. Ύψιστο κίνητρο του είναι ο ατομικός του πλουτισμός - όλα τα άλλα υποτάσσονται σε αυτό, και γι' αυτό δε διστάζει να θανατώσει -έστω εμμέσως- πολύ κόσμο, και να φτωχοποιήσει τους υπόλοιπους.

"Χωρίς σάλιο":


Μήνυμα Μέρκελ - Σαρκοζί προς Παπαδήμο για την έκτη δόση
Ζήτησαν αποφασιστικά βήματα προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μας

Την «επείγουσα ανάγκη της πλήρους και ολοκληρωτικής εφαρμογής όλων των δεσμεύσεων» που έχει αναλάβει η Ελλάδα επισήμαναν στο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μαζί του το βράδυ του Σαββάτου.

Επιστρέφει η τρόικα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
100 μέρες φτάνουν; Να τις αφήσω;
Αρχικά, το νέο σχήμα θα κληθεί να εφαρμόσει ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη εκπονηθεί νομοθετικά και που θεωρητικά στην πλειοψηφία τους αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου από την τρόικα. Αυτές έχουν ως εξής:

Εργασιακή εφεδρεία. Πρόκειται ουσιαστικά για την απομάκρυνση πριν την απόλυση 30.000 υπαλλήλων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έως το Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν αποσταλεί οι προσωπικές αποστολές.
  • Περικοπές και γενικότερες αναπροσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
  • Ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.
  • Ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας με στόχο την άντληση περίπου 2 δις ευρώ έως το τέλος του 2011. Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα μεταφερθούν μετοχές επιχειρήσεων όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ και ο ΟΠΑΠ.
  • Είσπραξη της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το τέλος στα κίνητα επιβάλλεται ως μόνιμο και σταθερό μέτρο, αποσκοπώντας στην άντληση 1,8 δις ευρώ ετησίως.
  • Κατάργηση και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων (ΕΤΑ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΣΚ, ΚΕΔ, ΙΓΜΕ κ.ά.)
Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων που θα ισοδυναμούν με 8 δις ευρώ, ανάλογα με τα αποτελέσματα του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) αλλά και τα τελικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2011, προωθούνται και τα εξής:
Εναρμόνιση παροχών υγείας και αύξηση συνταξιοδοτικών εισφορών στο ΕΤΑΑ.
  • Μείωση συντάξεων στο ΝΑΤ και τον ΟΤΕ.
  • Κατάργηση - συγχώνευση περισσότερων από 31 ΔΟΥ.
  • Διενέργεια ελέγχων σε 1.700 φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία.
  • Κατάρτιση νέου φορολογικού πλαισίου.
  • Αντικατάσταση διευθυντών εφοριών που τίθενται εκτός στόχων.
Ήδη, άλλωστε, έχουν δρομολογηθεί ρυθμίσεις όπως η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και σε άλλα ταμεία, η μείωση των αναπηρικών συντάξεων μέσα από την αλλαγή προσδιορισμού της αναπηρίας, η περικοπή επιδομάτων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε κλάδους που θα εξέλθουν της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Τα παραπάνω αποτελούν, βάσει της σημερινής εικόνας, το μίνιμουμ της περιοριστικής πολιτικής η οποία θα ακολουθήσει υπό τον ασφυκτικότερο έλεγχο της τρόικας.

Ανεργία - σοκ ύψους 18,4% τον Αύγουστο
Σήμα κινδύνου για βαθύτερη ύφεση - Στο 43.5% η ανεργία των νέων
Το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2011 ανήλθε σε 18,4%, έναντι 12,2% τον Αύγουστο του 2010 και 16,5% το Ιούλιο του 2011 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). H εφιαλτική αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν, μέσα στον Αύγουστο, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, και στέλνει σήμα κινδύνου για την ύφεση στο β' εξάμηνο του 2011.

Σοκ προκαλεί το ποσοστό ανεργίας 43,5% που καταγράφεται στους νέους 15-24 ετών. Η περιφέρεια της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας είναι η Δυτική Μακεδονία με 23,1%.

Την ώρα που αυτοί παζαρεύουν, οι νέοι ψάχνουν για ένα μεροκάματο
Την ώρα που οι εντολοδόχοι της τρόικας και του ΔΝΤ ψάχνουν τον κατάλληλο εκκαθαριστή για το ξεπούλημα της Ελλάδας, τα αποτελέσματα της πολιτικής τους χτυπάνε κατευθείαν στο ψαχνό. Νέοι άνθρωποι σε πλήρη απόγνωση. Κι όμως, από αυτούς θα το'βρουν.

Τα σχόλια φαντάζουν άχρηστα, περιττά και λίγα.
Να φύγουν τώρα αυτοί που παζαρεύουν το μέλλον μας. Είναι ότι καλύτερο μπορούν να προσφέρουν. Παραθέτω αυτούσια την ηλεκτρονική επιστολή που έλαβα. Τα στοιχεία της συναδέλφου δεν δημοσιεύονται μετά από παράκλησή της.

Ονομάζομαι Ν. Π. είμαι κάτοχος δύο πτυχίων και φυσικά άνεργη.Το 1995 πήρα το πτυχίο από το τμήμα ΦΠΨ της Φιλοσοφικής ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Ασχολήθηκα με παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων και σε διάφορες θέσεις εργασίας π.χ. πωλήτρια σε διάφορα καταστήματα προκειμένου να έχω κάποια ασφάλιση...

Το 2007, αποφάσισα να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις στο Παιδαγωγικό τμήμα, εφόσον οι δάσκαλοι εξασφάλιζαν μία θέση εργασίας.

Πράγματι, πέτυχα πρώτη σε 300 άτομα, που εξεταζόμασταν.Πήρα το πτυχίο μου τον Ιούνιο του 2010, και το Σεπτέμβριο, προσλήφθηκα ως αναπληρώτρια.

Η χαρά και η ικανοποίησή μου, ήταν μεγάλη, διότι επιτέλους μετά από τόσους αγώνες βρήκα στον τομέα μου δουλειά.

Δυστυχώς φέτος, με τις συγχωνεύσεις σχολείων, με πήρε η μπόρα και μένα.Είμαι άνεργη και ψάχνω οποιαδήποτε δουλειά,προκειμένου να εξασφαλίσω τα προς το ζην.Ζω με τους γονείς μου στο χωριό, ονομάζεται Κοιλάδα-Αργολίδας.

Οι γονείς μου, είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, σπούδασαν τρία παιδιά και τώρα ο πατέρας μου είναι τυφλός από σακχαρώδη διαβήτη. Ενός κακού μύρια έπονται. Δεν θ'ελω να κλαίγομαι, ούτε με φοβίζει η δουλειά, αρκεί να υπάρχει.

Από το 1996-2007, ήμουν στην Αθήνα, εκεί εργαζόμουν, διότι στο χωριό, δεν έβρισκα κάποια απασχόληση.
Συνέδεσα χτες μάλιστα το Ιντερνετ, προκειμένου να ψάξω εντατικά μία θέση εργασίας. Αν βγάζω το ενοίκιό μου δεν έχω πρόβλημα να δουλέψω και καθαρίστρια. Συγνώμη για την πολυλογία μου. 

«Διψούν» για ρευστότητα οι τράπεζες
Σύσκεψη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων
Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι η έντονη πίεση στη ρευστότητα που εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της πολιτικής αστάθειας θα αμβλυνθεί μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και θα αντιμετωπιστεί επί της ουσίας με την εκταμίευση της έκτης δόσης της δανειακής σύμβασης.
Τριήμερη απασχόληση, το νέο μοντέλο εργασίας
Η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας την τελευταία διετία, με την επιβολή του Μνημονίου, συνοδεύεται από δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας (αύξηση 100% της μερικής απασχόλησης και 300% της εκ περιτροπής εργασία) και σημαντική μείωση των μισθών των εργαζομένων (φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις το 40%), που αναγκάζονται υπό την απειλή της απόλυσης να εργαστούν 3 ή 4 ημέρες την εβδομάδα.

Μάλιστα, σχεδόν μία στις δύο μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία γίνεται με μονομερή απόφαση του εργοδότη, ενώ σε αρκετές περιοχές (π.χ. Αττική) οι νέες προσλήψεις είναι μοιρασμένες μεταξύ πλήρους και ευέλικτης απασχόλησης, ενώ στον Νομό Θεσσαλονίκης το άθροισμα των νέων προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής εργασίας φθάνει τις 24.806 έναντι 18.756 προσλήψεων πλήρους απασχόλησης.
Περικοπές μισθών και συντάξεων 5,52 δισ. ευρώ
Περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και επιδόματα προβλέπονται στον νέο προϋπολογισμό. Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών... φιλοδοξεί να περιορίσει τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 5,52 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τρέχον έτος.
Μόνο από το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι θα κοπούν 1,8 δισ. ευρώ. Το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί από τον περιορισμό των επιχορηγήσεων προς τα Ταμεία και τον ΟΑΕΔ ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, γεγονός που προδικάζει δραστικές μειώσεις στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές).

Αμεσος στόχος μισθοί 600 ευρώ!
Δεν πρόλαβε να ορκιστεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και οι μεγάλοι υποστηρικτές της και φυσικοί σύμμαχοί της, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και καπιταλιστές, έσπευσαν να βάλουν τη δική τους ατζέντα: Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να πέσουν στα 600 ευρώ κατά μέσο όρο μέσα στο 2012 και βλέπουμε!

Το μήνυμα των μεγαλοκαπιταλιστών μεταφέρει σε χτεσινό ρεπορτάζ η ιστοσελίδα Capital, προαναγγέλλοντας νέο «κύμα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα». Η αρχή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα γίνει από τον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης τον επόμενο μήνα και «θα γενικευθεί πολύ σύντομα με στόχο τα επίπεδα των 600 ευρώ (σε πρώτη φάση) ως κατώτατη μηνιαία αμοιβή»! Σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα φανεί με τη μορφή κύματος μέσα στο 2012 και θα στηριχθεί, ως πρακτική, ασφαλώς στη δυνατότητα που παρέχεται μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων και του νέου πλαισίου εργασιακών σχέσεων». 

Πάνε Αλβανία
Ήδη μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων έχει μεταφερθεί στην Αλβανία. Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα δέχτηκε το 2010 περίπου 400 αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πλη­ροφορίες για την αγορά της Αλβανίας. Μάλιστα και για το 2011 ενδιαφέρον έδειξαν άλλες τόσες επιχειρήσεις. 
Κάνουν τις καθαρίστριες μετόχους, νέο «εύρημα» επιχειρηματιών
Άκρως ευρηματικές στην παρανομία εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες παρακάμπτουν την εργατική νομοθεσία προκειμένου να εκμεταλλεύονται όλο και στυγνότερα τους εργαζομένους χωρίς καμιά συνέπεια.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει η εφημερίδα, «Το Βήμα», οι εργοδότες «πωλούν» εικονικά ή εκβιαστικά μερικές μετοχές της εταιρείας τους σε υπαλλήλους τους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς καθαριστές.

Έτσι όταν οι άνθρωποι αυτοί απολύονται η εταιρεία δεν υποχρεώνεται να τους δώσει οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση, ενώ δεν παίρνουν και κανένα άλλο νόμιμο επίδομα. Κι όλα αυτά με το πρόσχημα ότι οι άτυχοι εργαζόμενοι είναι μέλη της εταιρείας που απλώς αποχωρούν από το... μετοχικό σχήμα.

Χάνουν 8 δισ. ετησίως τα ταμεία από την ανασφάλιστη εργασία

Αύξηση της αδήλωτης εργασίας -με τους 3 στους 10 εργαζόμενους να απασχολούνται χωρίς καμία ασφάλιση- καταγράφει, εν μέσω της κρίσης, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύγχρονοι «Αθλιοι» ζουν στην καρδιά της Αθήνας
Η οικονομική κρίση ξεσπίτωσε ανθρώπους «πέραν πάσης υποψίας»
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στην Ελλάδα με τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς, ο αριθμός των αστέγων ήταν περιορισμένος. Η οικονομική, όμως, κρίση «ξεσπίτωσε» ανθρώπους «πέραν πάσης υποψίας», που χάνοντας τη δουλειά τους ή το σπίτι τους λόγω χρεών, βρέθηκαν ανέστιοι: οι νεο-άστεγοι.
Σε άνοδο αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά
 Οσο βαθαίνει η ύφεση, τόσο βαθαίνει και το χάσμα μεταξύ αυτών που είναι οικονομικά ενεργοί και των ανέργων, με τα αποτελέσματα αυτού να αποτυπώνονται στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία πενταετία αυξήθηκε κατά 35% η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στη χώρα μας και κατά 18,6% των αντιψυχωσικών.
Αύξηση αυτοκτονιών, χρήσης ναρκωτικών
Η οικονομική κρίση «βλάπτει σοβαρά την υγεία» και σχεδόν πάντοτε συνοδεύεται από αύξηση των αυτοκτονιών, των ανθρωποκτονιών και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Το κούρεμα «καίει» το ΤΣΜΕΔΕ
Τα υψηλά απόθεματικά και η μεγάλη περιουσία του, καθιστούσαν, τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Πέμπτη, το Ταμείο Επιστημόνων ως ένα από τα ελάχιστα ταμεία που παρέμεναν υγιή, παρά την κρίση.
Το Ταμείο Επιστημόνων προήλθε από τη συνένωση τριών από τα υγιέστερα ασφαλιστικά ταμεία, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) του ΤΣΑΥ (υγειονομικοί/γιατροί) και του Ταμείου Νομικών και διέθετε περίπου 6 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και περίπου 2 δισ. ευρώ υπό τη δική του διαχείριση.

Αυτά όμως μέχρι χτες. Σήμερα, το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως το υγιέστερο ταμείο της Ευρώπης, υφίσταται διπλό κούρεμα και διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει με το 1/3 της συνολικής αξίας των επενδύσεων του. Πιο συγκεκριμένα, ως θεσμικός επενδυτής, με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η πλειοψηφία των οποίων στο πλαίσιο της διαχείρισης της ΤτΕ έχει μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, μετά το κούρεμα θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του που προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζα Αττικής, στην οποία ελέγχει το 43% των μετοχών. Η Τράπεζα Αττικής μπαίνει στο πρόγραμμα του κουρέματος και όπως όλες οι τράπεζες, ή θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της άμεσα ή θα πρέπει να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της.

Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύει με κατάρρευση όπως και τα άλλα δύο ταμεία που έχουν συγκροτήσει τον ενιαίο φορέα ασφάλισης επιστημόνων. 

Έρχεται «τσεκούρι» 20% έως 40% σε κύριες, επικουρικές συντάξεις
Για περισσότερους από 500.000 δικαιούχους.
Μειωμένες θα είναι από σήμερα οι συντάξεις για περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 20% και θα φθάνουν ως και 40% για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Μείωση κατά 30% θα γίνει και στις επικουρικές, ενώ μειώσεις προβλέπονται και για το εφάπαξ, κυρίως του Δημοσίου.
Απαγόρευση προσλήψεων στους υπερχρεωμένους δήμους (σ.σ. στους οποίους μέσω του Καλλικράτη έχουν κόψει την κρατική χρηματοδότηση->καταρρέουν οι δημοτικές υπηρεσίες)
 Με μαζικές μετακινήσεις προσωπικού σε φορείς του Δημοσίου και με απαγόρευση - δια ροπάλου - των προσλήψεων με οποιαδήποτε σύμβαση εργασίας, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υπερχρεωμένων δήμων.

Αυτό προκύπτει από σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη με την οποία τίθεται άμεσα σε ισχύ το ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων την περίοδο 2012-2014.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.