Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Ο Γλύξμπουργκ, η βασιλεία στην Ελλάδα και ο Τσίπρας*

Τι είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο έκπτωτος μονάρχης. Πώς επιχείρησε να κλείσει το μάτι στους πολίτες λέγοντας ότι «δεν θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να πάρω τη βασιλεία πίσω, θα το κάνουν οι Ελληνες». Τι είπε για τον σημερινό Πρωθυπουργό και τι είπε για τους ανθρώπους που εξορίζονταν στα χρόνια του πατέρα του

«Δεν είμαι τέως ή πρώην αλλά ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα». Ηταν μια επανεμφάνιση στη δημόσια σφαίρα μιας προσωπικότητας που εξακολουθεί να διχάζει. Και ίσως ο συγχρονισμός να μην είναι καν τυχαίος, μέσα σε αυτόν τον κοινωνικοπολιτικό βάλτο στον οποίο έχει περιπέσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα. Σου λέει: κι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο και εγώ βρω την ευκαιρία να επανακάμψω; Πρώτη φορά είναι; Αυτό ήταν το πνεύμα της συζήτησης και δυστυχώς το μήνυμα…

Ο έκπτωτος μονάρχης Γλύξμπουργκ έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η οποία προβλήθηκε αργά τη νύχτα της Τρίτης. Τι είπε; Οτι κατά την άποψή του παραμένει βασιλιάς των Ελλήνων, ότι το δημοψήφισμα για την κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα δεν είναι κάτι τετελεσμένο – άλλωστε άλλες δύο φορές οι Ελληνες έχουν αποφασίσει να επαναφέρουν τη βασιλεία – και πως θα επέστρεφε στη χώρα μας ως μονάρχης, «αν κάτι τέτοιο ήθελε ο λαός»…

Αμετανόητος και χωρίς ίχνος πρόθεσης να ζητήσει μια κάποια συγγνώμη, έστω για τα πεπραγμένα του πατέρα του Παύλου, ο Κωνσταντίνος απέρριψε, βέβαια, τη συμμετοχή του σε κάποιο κόμμα ή στην ανάληψη κάποιου άλλου ρόλου – οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι γι’ αυτόν. Υπογράμμισε πάντως πως στον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να δείξει το έργο του…

Ερωτώμενος για το αν έχει λήξει το θέμα της παλινόρθωσης τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέλος και δεν υπάρχει αρχή. Εγώ βλέπω την όλη υπόθεση αυτή να εξελίσσεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Αυτοί αποφασίζουν τι θέλουν, αυτοί αποφάσισαν δύο φορές αν θυμάμαι καλά, να επαναφέρουν τη βασιλεία αφού είχε φύγει. Τώρα, αν τη θέλουν, πάλι δικό τους δικαίωμα είναι».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Δεν θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να πάρω τη βασιλεία πίσω, θα το κάνουν οι Ελληνες, εγώ δεν θα το κάνω».

Για το αν θα αναλάμβανε κάποιον άλλο ρόλο, απάντησε ότι δεν έχει νόημα να μιλάμε με υποθέσεις και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «(…) εγώ δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς Κωνσταντίνος, είμαι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα. Αυτό δεν αλλάζει με το τίποτα, είμαι ο πρώην ή τέως ή ό,τι προτιμάτε, Βασιλεύς της Ελλάδος ναι, αλλά το ότι είμαι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ…».

Στην ερώτηση για το αν έχει ψηφίσει τα τελευταία χρόνια, ο τέως είπε: «Οχι ποτέ, δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου. Κοιτάξτε να δείτε εγώ μεγάλωσα με το ενδεχόμενο ότι μια μέρα θα διαδεχθώ τον πατέρα μου οπότε δεν με άφησαν ούτε και ήθελα να έχω αυτή την πολυτέλεια, δεν την έχω την ανάγκη αυτή να πάω να ψηφίσω. Τώρα δε που είμαι και, ζούσα στην εξορία[sic] δεν έχω και λόγο να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, τώρα που είμαι στην Ελλάδα too late».


Ο έκπτωτος μονάρχης Γλύξμπουργκ, στη συνέντευξή
του στον Αλέξη Παπαχελά και στη Σία Κοσιώνη στον ΣΚΑΪ
Για τον κ. Τσίπρα, με τον οποίο, όπως αποκάλυψε είχε συναντηθεί τυχαία στο αεροδρόμιο όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κωνσταντίνος είπε: «Διάβαζε μια εφημερίδα και κατάλαβε ποιος ήμουν και του λέω “δεν θέλω να σε ενοχλήσω”. Λέω “τελειώστε τη εφημερίδα σας, εγώ περιμένω τη βαλίτσα και θα φύγω”, και τότε κατάλαβε ποιός ήμουν και χαιρετηθήκαμε. Και μου λέει “αν μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση, τι λένε οι ξένοι για την Ελλάδα”. Οι προσπάθειες που κάνει είτε καλές είτε όχι υπάρχουν, δουλεύει σκληρά ο άνθρωπος δεν υπάρχει θέμα για να πετύχει αυτό που θέλει να πετύχει. Τώρα εάν τον αφήσει ο λαός να το κάνει είναι άλλη υπόθεση. Μπορεί και όμως να μην έχουμε εκλογές οπότε θα έχει περισσότερο χρόνο μπροστά του».

Οσο για τη δήλωση που είχε κάνει στους Sunday Times, ότι Ελληνες και Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν στον κ. Τσίπρα μία ευκαιρία και για το αν σωστά ερμηνεύθηκε ως δήλωση στήριξης απάντησε ότι «είναι αδύνατον να πάρεις μία θέση σε έναν άνθρωπο και πόσο μάλλον αν αυτός ο άνθρωπος μόλις έγινε Πρωθυπουργός, πρέπει να του δώσεις ευκαιρία, τι θα πεις, “να τελειώνουν οι αριστεροί κλπ.” αυτά είναι σαχλαμάρες. Να δεις τι θα κάνει ο άλλος».

Τα «Ιουλιανά» και η Χούντα

Ο Γλύξμπουργκ αναφέρθηκε στους χειρισμούς του στην περίοδο της Αποστασίας το καλοκαίρι του 1965 αλλά και στον ρόλο του στους πρώτους μήνες της Χούντας το 1967.

Ερωτηθείς για το αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και αν θα επέλεγε να μην οδηγηθεί σε σύγκρουση με τον Γεώργιο Παπανδρέου, απάντησε ότι «εάν είχα ευκαιρία πολλά πράγματα που έκανα τότε θα τα έκανα σήμερα, αλλά θα τα έκανα με μεγαλύτερη προσοχή».

Σε ερώτηση για το αν θα όρκιζε και πάλι την κυβέρνηση της Χούντας, όπως είχε κάνει το 1967, είπε: «Οπωσδήποτε θα την όρκιζα, οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, διότι μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο άγνωστο και όταν λέω άγνωστο εννοώ ότι κανένας δεν είχε εξουσία εκείνη τη στιγμή, ο μόνος που είχε εξουσία εάν ήθελε να την ασκήσει ήμουν εγώ, αλλά και ποιος με άκουγε εκείνη τη στιγμή, ήταν πολύ περίεργη η κατάσταση, αλλά θα την όρκιζα την κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το αν έχει αισθανθεί την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για τις εξορίες κατά τη βασιλεία του πατέρα του Παύλου, απάντησε: «Δεν αξίζει να ζητήσεις συγνώμη για κάτι το οποίο δεν ξέρεις». Μάλλον… μελετούσε και αυτός σαν τον Χριστόδουλο στη Χούντα και δεν γνώριζε…
Πηγή: Protagon 
__________
*Για λόγους αρχής, οι αναφορές στον έκπτωτο με την προσφώνηση "Κωσταντίνος" (ενδεικτικό βασιλικής ιδιότητας-οι βασιλιάδες δεν έχουν επωνυμα) έχουν αντικατασταθεί από την προσφώνηση "Γλύξμπουργκ".
__________
Βλέπε ακόμη: 

4 σχόλια:

 1. Για να έχουν επιβιώσει τόσα βρώμικα κεφάλια από το παρελθόν από βασιλιάδες μέχρι χουντο-φασίστες και με θέσεις σήμερα, αντίθετα με ότι συμβαίνει με τους αγωνιστές σε αυτή τη χώρα, δείχνει ότι η βία τελικά μόνο από ένα μέρος προέρχεται ιστορικά στην Ελλάδα. gorf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "εάν είχα ευκαιρία πολλά πράγματα που έκανα τότε θα τα έκανα σήμερα"

  "Οπωσδήποτε θα την όρκιζα (την χουντα), οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία"

  0.0

  Ο.Χ.Ε.Π

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "...που εξακολουθεί να διχάζει. "
  !!!!!!!!!!??????? ετσι πιστευει ο κ.προταγκον ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Γκεόργκυ Ζούκωφ:
   Το protagon είναι. Περίμενες το άρθρο να είναι και ιδεολογικά αψεγάδιαστο;
   Οι ανάφορα του πάντως ως "έκπτωτο" και όχι ως "τέως" από το συγκεκριμένο μέσο, με εξέπληξε ιδιαίτερα ευχάριστα.
   Δεν είχα ακούσει άλλον εκτός από εμάς να χρησιμοποιεί αυτή την ορολογία.

   Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.