Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Αίρονται οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ την ώρα των ανακοινώσεων.
Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν σήμερα στη Βιένη οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. "Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται", ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη χθες το ιρανικό έθνος έπειτα από την έναρξη ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης. "Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη", ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter o Ροχανί.

Παράλληλα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως επιτρέπει σε όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, έπειτα από την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσα τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανό υπουργείο.

Η άρση των κυρώσεων επιτρέπει επίσης σε μη Αμερικανούς να προχωρούν σε αγορά ιρανικού πετρελαίου, καθώς και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, με το υπουργείο να δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπές θυγατρικές εταιρείες αμερικανικών εταιρειών να λειτουργούν στο Ιράν.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν προχώρησαν χθες για πρώτη φορά σε ανταλλαγή κρατουμένων*, με την Τεχεράνη να απελευθερώνει τέσσερις Αμερικανο-ιρανούς και την Ουάσινγκτον να απονέμει χάρη σε επτά Ιρανούς, οι έξι από τους οποίους έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που βρίσκεται στη Βιένη, δήλωσε χθες πως οι Αμερικανοί κρατούμενοι στο Ιράν θα βρίσκονται καθοδόν για τις ΗΠΑ, λίγο μετά την απελευθέρωση τους από τις ιρανικές αρχές. "Με μεγάλη χαρά μπορώ να σας ανακοινώσω ότι λάβαμε επιβεβαίωση ότι πέντε Αμερικανοί υπήκοοι, που κρατούνταν αδίκως από τις ιρανικές αρχές, απελευθερώθηκαν…και θα πρέπει σύντομα να βρίσκονται καθοδόν για τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους ", ανέφερε ο Κέρι με ανακοίνωση του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέλαβε χθες έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που επιβεβαιώνει ότι το Ιράν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του, βάσει της πυρηνικής συμφωνίας, τερματίζοντας έτσι την ισχύ επτά προηγούμενων ψηφισμάτων του ΣΑ, που πλέον αντικαθίστανται από το ψήφισμα που υιοθέτησε το 15μελες Συμβούλιο στις 20 Ιουλίου, το οποίο παρατείνει την ισχύ κάποιων περιορισμών του ΟΗΕ προς την Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη σήμερα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ροχανί.
Πηγή: The TOC
____
*Η συμφωνία αυτή για την ανταλλαγή κρατουμένων περιλαμβάνει ρήτρα βάσει της οποίας οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να ζητούν την έκδοση 14 Ιρανών που κατηγορούνται για ανάμειξη στην αγορά όπλων στις ΗΠΑ για να εφοδιάσουν το Ιράν και θα αφαιρεθούν από τις λίστες της Interpol, πρόσθεσε το IRNA. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηρώντας το παραπάνω ανακοίνωσε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τις κόκκινες ειδοποιήσεις της Ιντερπόλ και τις κατηγορίες εναντίον 14 Ιρανών για τους οποίους εκτιμήθηκε πως τα αιτήματα έκδοσης δεν ήταν πιθανό να έχουν επιτυχία", ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανταλλαγή αυτή ήταν ενορχηστρωμένη έτσι ώστε να συμπέσει με τις αναμενόμενες ανακοινώσεις για την άρση των πυρηνικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο.
Πηγή: Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. Συντροφε θελω τον δικο σου σχολιασμο για αυτο το γεγονος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Οποσδήποτε μια διπλωματική νίκη για την Ιρανική ισλαμική δημοκρατία.
      Οι αμερικάνοι βέβαια συνεχίζουν το εμπάργκο όπως φαίνεται στα ψιλά γράμματα (επιτρέπουν λέει σε μη-αμερικάνους πολίτες να έχουν συναλλαγές με το Ιράν, λες και μπορούσαν να τους το απογορέψουν και από πριν), αλλά πλέον μόνοι τους.
      Ελπίζω να βγει τελικά σε καλό για τον λαό της χώρας.

      Διαγραφή
    2. Πραγματικα το ευχομαι να ειναι οπως το λες εχω βεβαια τις Αμφιβολιες μου μακαρι να εχεις δικιο εσυ θα μας το δειξει ο καιρος. Καλη Κυριακη μετα τον Νοτια και την βροχη σε αναμονη του Χιονιά Χαιρετω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. «The US has imposed fresh sanctions on Iranian companies and individuals over a recent ballistic missile test.
    The new sanctions prevent 11 entities and individuals linked to the missile programme from using the US banking system.
    The move came after international nuclear sanctions on Iran were lifted as part of a deal hailed by President Barack Obama on Sunday as "smart"»

    http://www.bbc.com/news/world-us-canada-35338901



    Sukhoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέροντα και τα παρακάτω, κάποια γραμμένα ως και ένα χρόνο πριν:

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64305358


    http://www.kathimerini.gr/841068/article/oikonomia/epixeirhseis/megales-eykairies-sto-iran-sth-meta-kyrwsewn-epoxh

    http://www.kathimerini.gr/841131/article/oikonomia/epixeirhseis/senario-gia-eisodo-kai-toy-iran-sto-metoxiko-kefalaio-twn-elpe

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.