Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Οι "δημοκρατικές αξίες" της ΕΕ: Όταν οι Βρετανοί εκπαίδευαν τη στρατιωτική χούντα της Βραζιλίας

Η στρατιωτική χούντα της Βραζιλίας είναι λιγότερο γνωστή από αυτές της Αργεντινής ή της Χιλής, όμως ήταν εξίσου βίαια, ενώ κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια (από το 1964 ως το 1985). Και, όπως συνέβη και με τις περισσότερες δικτατορίες, και σε αυτήν την περίπτωση υπήρχε ξένος «δάκτυλος».

Το βρετανικό δίκτυο BBC φέρνει στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνεργασία της Βρετανίας με τη χούντα της Βραζιλίας, από τα οποία μάλιστα προκύπτει ότι οι Βρετανοί εκπαίδευαν τους Βραζιλιάνους στρατηγούς σε εξελιγμένες τεχνικές ανάκρισης.

Η νυν πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, ήταν μεταξύ των χιλιάδων πολιτών που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τη χούντα, και σήμερα έχει συστήσει μία Επιτροπή Αλήθειας, ώστε να διερευνηθεί το τι ακριβώς συνέβη κατά την περίοδο εκείνη.

Καταθέσεις βασανιστών και βασανισμένων επιβεβαίωσαν πως από τις κλασικές μεθόδους όπως το ανάποδο κρέμασμα και τα ηλεκτροσόκ, η στρατιωτική χούντα κάποια στιγμή πέρασε σε ψυχολογικά βασανιστήρια, τα οποία θεωρήθηκαν πιο αποτελεσματικά – και διόλου τυχαία, το σύστημα αυτό αποκαλείτο «Αγγλικό Σύστημα».

Ο πλέον διαβόητος βασανιστής Πάολο Μαλιάες κατέθεσε μεταξύ άλλων: «Αυτές οι φυλακές με τις κλειστές πόρτες, μπορείς να μεταβάλεις τη θερμότητα, το φωτισμό, τα πάντα μέσα στη φυλακή, αυτή η ιδέα ήρθε από την Αγγλία». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι είχε ο ίδιος ταξιδέψει στην Αγγλία για να μάθει τεχνικές ανάκρισης που δεν άφηναν σημάδια στο σώμα του θύματος.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ο καθηγητής Γκλαούσιο Σοάρες μίλησε με πάνω από δέκα κορυφαίους στρατηγούς της χούντας. Αρκετοί από αυτούς του είπαν ότι είχαν στείλει αξιωματούχους στη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Παναμά και τις ΗΠΑ για να μάθουν τεχνικές ανάκρισης – όμως θεωρούσαν ότι οι Βρετανοί είχαν τις καλύτερες μεθόδους.

«Οι Αμερικανοί διδάσκουν, αλλά οι Άγγλοι είναι ειδικοί στο να διδάσκουν πώς να αποσπάς ομολογίες υπό πίεση, με βασανιστήρια, με όλους τους τρόπους. Η Αγγλία είναι υπόδειγμα δημοκρατίας. Δίνουν μαθήματα στους φίλους τους», ανέφερε ένας εξ αυτών.

Μάλιστα, άλλες μαρτυρίες επιβεβαιώνουν ότι δεν ταξίδεψαν μόνο Βραζιλιάνοι στρατιωτικοί στην Αγγλία για να εκπαιδευθούν, αλλά και Βρετανοί πράκτορες στη Βραζιλία, για να διδάξουν τους ντόπιους στρατιωτικούς πώς να εφαρμόσουν τις τακτικές τους.

Το ρεπορτάζ της Έμιλι Μπιουκάναν, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Newsnight του BBC, κάνει λόγο για τις «Πέντε Τεχνικές», τη βρετανική μέθοδο βασανισμού που περιελάμβανε:
  • Ορθοστασία για ώρες κοιτώντας τον τοίχο
  • Κάλυψη του προσώπου με κουκούλα
  • Υποβολή σε ενοχλητικούς θορύβους
  • Στέρηση ύπνου
  • Πολύ λίγο φαγητό και νερό
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

2 σχόλια:

  1. Αυτή είναι η πάγια πολιτική της Αγγλίας και όχι μόνο, το είχαν εφαρμόσει και στην Ελλάδα. Μόνο με σωστή ενημέρωση και διεκδίκηση θα τους σταματήσουν οι λαοί, μόνο με το σοσιαλισμό,κουμουνισμό.
    Ικαριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ικαριος:
      Φυσικά.
      Το άρθρο δημοσιεύθηκε για την κατάδειξη των "δημοκρατικών αξιών της ΕΕ" διαχρονικά.
      Όχι μόνο οι Εγγλέζοι αλλά και οι Γερμανοί, και οι Γάλλοι εκπαίδευαν βασανιστές.
      Μιλάμε για τα πρότυπα της αστικής "δημοκρατίας"...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.