Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

"Δημοκρατικά" παράδοξα

Όταν ο Άσσαντ εκλέγεται αρχηγός του Συριακού κράτους υπερψηφισμένος από το 88,7% των πολιτών του κράτους αυτού, όλοι μιλάνε για "αυταρχισμό" και "δικτατορία".

Όταν ο Σαμαράς "εκλέγεται" αρχηγός του Ελληνικού κράτους καταψηφισμένος από το 70,34% των συμπολιτών του, κανείς δεν αμφισβητεί την "ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών".

-Μόνο εγώ βλέπω το παράδοξο στo παραπάνω σχήμα;

16 σχόλια:

  1. Δεν αντιλαμβάνεσαι σωστά την δημοκρατία.. Αλλά έτσι είναι οι ΚΚΕδες.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ξερουμε τπτ fadom για την εκλογικη διαδικασια; υποστηριζεται νοθεια ή δε ξερω τι αλλο απο τους αντιπαλους;
    αταποκρινεται το ποσοστο αυτο δηλαδη στη βουληση του συριου λαου δηλαδη;

    ευχαριστω - δημ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ δημ:
      Δεν ξέρω για την Συρία. Για την Ελλάδα ξέρω πως το κόμμα του πρωθυπουργού μας το καταψήφισε το 70% των ελλήνων.
      Αυτός είναι και ο σκοπός του άρθρου εξάλλου. Να δείξει με πόση ευκολία βγάζουμε συμπεράσματα για πράγματα για τα οποία δεν έχουμε ιδέα, την ίδια ώρα που καταπίνουμε αμάσητα και θεωρούμε απόλυτα φυσιολογικά άλλα, τα οποία τα πτρώμε στην μάπα.

      Διαγραφή
    2. Και για να είμαστε ακριβείς θα έπρεπε να πούμε:
      "ο Σαμαράς "εκλέγεται" αρχηγός του Ελληνικού κράτους ΨΗΦΙΣΜΕΝΟΣ από το 18,35% των συμπολιτών του" (1.825.497 ψήφοι από 9.947.876 εγγεγραμμένους!)

      Σεβέκ

      Διαγραφή
    3. @Σεβέκ:
      Αν κάποιοι δεν θέλουν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, θα σεβαστώ την απόφαση και δεν θα τους καταμετρήσω σαν να ήθελαν την καταγραφή τους σε αυτήν.
      Άλωστε και κυνέρνηση με 29,6%, για μια χαρά μειοψηφική μου κάνει εμένα....

      Διαγραφή
    4. @ δημ:
      Ο πόλεμος πάντως στη Συρία είναι σίγουρα νοθεία, όχι βούληση του σύριου λαού... δηλαδή!

      ΑΛΗΣ

      Διαγραφή
    5. Και επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρήθηκε αυτή «Ως πρώτη πολεμική ενέργεια που θεωρήθηκε ότι σηματοδοτούσε την "επίσημη" έναρξη του Ελληνικού Εμφυλίου αναφέρεται η αιφνιδιαστική αιματηρή επιδρομή 33 κομμουνιστών ανταρτών, με αρχηγό τον Αλέξανδρο Ρόσιο (Υψηλάντη), εναντίον του σταθμού Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της 30ής προς 31η Μαρτίου του 1946» και δε θεωρήθηκε καποια από τις "ενέργειες" των Σούρλα, Βουρλάκη, Βελέντζα, Τσαντούλα, Κουκουμεζή, Μαϊμάνη, Κρανιά, Νερατζή, Παπούλια κλπ;

      ΑΛΗΣ

      Υ.Γ.
      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%95%CE%BC%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82_1946-1949

      Το μόνο θετικό είναι ότι η Βικιπαίδεια το "επίσημη" το έχει τουλάχιστον σε εισαγωγικά... αλλά αν το διαβάσεις ΟΛΟ αυτό... τι να σου κάνουν τα εισαγωγικά!

      Διαγραφή
  3. Πόσο αμείλικτη είναι πραγματικότητα τελικά! Και πόσο κουφός ο κόσμος (ή αδιάφορος)...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν και έχω καιρό να επισκεφτώ το site, χαίρομαι που επιτέλους στο στόχαστρο μπαίνει η ΝΔ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κυβερνάει και δεν έχει ευθύνη για την κοινωνική κατάντια που ζούμε τώρα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Tώρα στην ουσία :

    1) Αν δείχνουν κάτι τα ποσοστά των κομμάτων στην κρίση είναι ότι πλέον, όπως σε άλλες προηγμένες χώρες, οι κυβερνήσεις στηρίζονται από συνεργασίες πολιτικών δυνάμεων και τίποτα άλλο λιγότερο.

    2) Η παραπάνω διαπίστωση σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει αυτοδυναμία χωρίς συνεργασίες, άρα θα συνεργαστεί αναγκαστικά με κάποιον εταίρο ο οποίος θα έχει και ρόλο “αντιπολίτευσης μέσα στην ίδια την κυβέρνηση”. Αν αυτό είναι καλό για τον λαό και ότι δεν θα μπορεί μια κυβέρνηση να κάνει ότι θέλει χωρίς την σύμφωνη γνώμη ενός ακόμα τουλάχιστον κόμματος, σηκώνει πολλή συζήτηση. Όμως έτσι έχουν τα πράγματα, permanently.

    3) Σε περίπτωση που ένα κόμμα απομονώνεται, δεν κατανοεί τους νέους συσχετισμούς και επιμένει να αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία, δυστυχώς θα γίνεται αρνητική μονάδα ανάπτυξης σχέσεων εξουσίας η αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι μόνο κακό για εκείνο.

    4) Στην απίθανη περίπτωση που δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω, τότε θα υπάρχει αυτοδυναμία των 2 πρώτων κομμάτων, το οποίο σημαίνει και αναγκαστική συμπίεση των ποσοστών των υπολοίπων προς τα κάτω. Και αυτό είναι μόνο κακό για εκείνα.

    Άρα, έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένο και για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Ας αποφασίσει το ΚΚΕ τότε, ψύχραιμα και κοινωνικά σκεπτόμενο να συμμετέχει στην κυβέρνηση, ας πάρει πχ το υπουργείο υγείας και ας εκπλήξει ευχάριστα όλους για την κοινωνική πολιτική του, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη περισσοτέρων ψηφοφόρων. Αν πάλι δεν του αρέσουν κάποια πράγματα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ας αποχωρήσει. Κανένας δεν θα μπορεί να το κατηγορήσει. Ας δείξει όμως την διάθεση να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα του κόσμου σε θέση ευθύνης και να κλείσει μια και καλή τα στόματα σε αυτούς που λασπολογούν ότι δήθεν δεν θέλει να κυβερνήσει.

    (Στην αντίθετη περίπτωση που μια αξιοπρεπή δύναμη της Αριστεράς επιμείνει στην απομόνωση τότε έχω και εγώ δικαίωμα να αντιστρέψω το ερώτημα σου: Αν δεν έχει ένα κόμμα ηθικό δικαίωμα να κυβερνήσει αφού καταψηφίζεται από το 70% των συμπολιτών, τότε έχει δικαίωμα το ΚΚΕ να ζητάει «λαϊκή εξουσία»,ότι και εάν σημαίνει αυτό το αόριστο σχήμα και δικτατορία του προλεταριάτου απέναντι στο 95% του λαού; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @katalana:

      Αναρωτιέμαι εάν διαβάζεις τι γράφεις ή εάν ήρθες να πετάξεις την ΠΑΣΟΚιά σου και να φύγεις.

      Ας τα πάρουμε ένα-ένα λοιπόν. Αρχικά η ΝΔ είναι ένα ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο κόμμα που συν τοις άλλοις κυβερνάει κιόλας. Είναι δηλαδή πολύ καθαρό το τι αντιπροσωπεύει αφενός, και η κυβερνητική της πρακτική μικρά περιθώρια για αυταπάτες ως προς την ταυτότητα της αφήνει αφαιτέρου. Είναι δηλαδή ένας αντίπαλος που είναι πεντακάθαρα απέναντι χωρίς να το συσκοτίζει, και άρα λίγα πράγματα έχει να αποκαλύψει κανείς επάνω σε αυτό. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ που ανάλογα με το κάθε φορά ακροατήριο του διαλλέγει από μια τεράστια γκάμα πολιτικών θέσεων που ξεκινάνε από «είμαστε αριστερά» και καταλήγουν στο «ανήκομεν εις την δύσην» του Τσίπρα, λίγες ημέρες πριν. Το ξεσκέπασμα του δεύτερου είναι λοιπόν μια δουλειά που απαιτεί σαφώς μεγαλύτερη ενασχόληση. Πολύ περισσότερο που πρόκειται για έναν εχθρό που προσπαθεί να φορέσει και την μάσκα του «φίλου».

      Η ανάρτηση επίσης, εφόσον σου διέφυγε, δεν ασχολείται με την ΝΔ αλλά με το «δημοκρατικό» των αστικών θεσμών, τους οποίους και προσκυνάτε, οπότε δεν κατάλαβα το γιατί «χάρηκες». Με το ίδιο καλπονοθευτικό της λαϊκής θέλησης σύστημα που κυβερνάει η ΝΔ, φιλοδοξείτε να κυβερνήσετε και εσείς.

      Το εάν πρέπει να υπάρχουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις μειοψηφείας δεν είναι κάτι «που σηκώνει πολύ συζήτηση» όπως λες, αλλά ζήτημα λυμμένο από πάντα, όσον αφορά τουλάχιστον την αριστερά, εντός και εκτός εισαγωγικών, ακόμη και την δική σας «αριστερά». Ακόμη και για το ΠΑΣΟΚ πριν το 1981. Για την ακρίβεια δεν είναι απλά λυμμένο, αλλά θέμα αρχής, η μη-νόθευση της όποιας λαϊκής βούλησης. Αυτά από ότι φαίνεται βέβαια για εσάς είναι «ψιλά γράμματα», και τις υπαναχωρήσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ αφού έγινε κυβέρνηση, εσείς τις κάνετε πριν κυβερνήσετε καν. Τρομάζω στο τι θα επακολουθήσει αν πιάσετε και καρέκλες....

      Το ποιός είναι ο «απομονωμένος» το βλέπω στις διαδηλώσεις, όπου οι μερικές εκατοντάδες ΣΥΡΙΖΑίοι αντιστοιχούν σε κάποιες χιλιάδες των μπλοκ που στηρίζονται από το ΚΚΕ. Το βλέπω στις εκλογές των συνδικάτων, των φοιτητών, ακόμη και στις τοπικές εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στους μισούς Δήμους της χώρας σχεδόν δεν κατέβασε συνδυασμό καν.

      Το ΚΚ φυσικά και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σα καμμία αστική κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός από πολιτική αυτοκτονία (να εφαρμόζεις δηλαδή τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες που επί χρόνια καταγγέλεις και συνεπακόλουθα να παίρνεις και την ευθήνη για τις επιπτώσεις τους), και ταξική προδοσία ή παραλογισμός συν τοις άλλοις (να κάνεις απεργίες ενάντια σε μια κυβέρνηση την οποία στηρίζεις π.χ.).
      Ο ΣΥΡΙΖΑ άλωστε έχει εν δυνάμει κυβερνητικούς σύμμαχους στον όμορο πολιτικό του χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, όπου Ποτάμια, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ότι άλλο προκύψει, μια χαρά θα τον στηρίξουν αν καρπωθεί το καλοπονοθευτικό μπόνους. Με αυτούς εξάλλου έχει και κοινό πρόγραμμα στα πλαίσια του Ευρωμονόδρομου. Τι δουλειά θα μπορούσε λοιπόν να έχει το ΚΚΕ με όλο αυτό το παπατζηλίκι;
      Άσε που δεν βγαίνουν και τα κουκιά...

      Διαγραφή
    2. @katalana:

      Τελειώνω με την απάντηση στις τελευταίες και καθαρά προβοκατόρικες αιτιάσεις σου.

      Το να ρίξεις μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχεις φέρνει πάντα πολύ περισσότερες κατηγορίες από την μη συμμετοχή σε αυτήν για εύλογους λόγους αρχής (το να διαχειριστούν οι κομμουνιστές ένα αστικό σύστημα –και μάλιστα σαν όμηροι κάποιας άλλη κυβερνητικής πλειοψηφείας- είναι αντίφαση εν τοις όροις)

      Τέλος:
      Το φασιστικό σου φαρμάκι βλέπω δεν άντεξες να το κρατήσεις και το έβγαλες στην τελευταία παράγραφο. Η «Λαϊκή εξουσία» για να υφίσταται απαιτεί την ενεργή συμμετοχή (ούτε καν την αποδοχή) της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφείας.
      Το «ενάντια στο 95% του λαού» από που ακριβώς το έβγαλες; Έκανε καμμία δήλωση το ΚΚΕ πως σκοπεύει να προβεί σε πραξικόπημα; (κλασσική ακροδεξιά προπαγάνδα)

      Και είναι υπερβολικά γελοία για σκεπτόμενους ανθρώπους και μάλιστα αριστερούς, η ποσοστολογία («έχουμε ποσοστά άρα έχουμε και δίκιο»), ειδικά από τους οπαδούς ενός κομματίδιου που είχαμε βαρεθεί όλα τα πρηγούμενα χρόνια να μας παρακαλάνε πριν από κάθε εκλογές να τους ψηφίσουμε για «να ακούγεται και μια ακόμη αριστερή φωνή στην βουλή». Τότε τα ποσοστά δεν ήταν όρος ιδεολογικής «δικαίωσης»; Και αν όχι γιατί; Γιατί δεν δικαίωναν τον ΣΥΡΙΖΑ;

      ΠΑΣΟΚιές σιχαμένες φίλε μου, και απορώ πως ανέχεσαι στον εαυτό σου να ντύνεται ένα κοστούμι που χρόνια σιχαινόσουνα. Εκτός εάν έχεις κάποιες πολύ προσωπικές βλέψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε και κατανοώ πως καμμιά φορά τα απτά προσωπικά υλικά οφέλη είναι πιο ισχυρό κίνητρο από την όποια αξιοπρέπεια...

      Διαγραφή
    3. @katalana:
      Είναι φυσικά ψευδές πως "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβερνάει και δεν έχει ευθύνη για την κοινωνική κατάντια που ζούμε τώρα.", καθώς αρκετά από στελέχη του έχουν διατελέσει επί χρόνια μέλη και στελέχη κυβερνητικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ), με το οποίο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται από δεκαετίες (από την επόχή του ΣΥΝ ακόμη) σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, συνδικαλιστικό, κλπ)

      Ακόμη ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ή όπως αλλιώς θα τον πείτε αύριο μεθαύριο, έχει υπερψηφίσει όλες τις ευρωενωσιακές συνθήκες οι οποίες εφαρμόζονται σήμερα πανευρωπαϊκά, με ή χωρίς "μνημόνια".

      Έχει και παραέχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, και μέσω του κυβερνητικού παρελθόντος αρκετών στελεχών του, αλλά και κυρίως για τις πολιτικές που στήριξε ακόμη και όταν δεν ήταν κυβέρνηση.

      Διαγραφή
    4. Νομίζω ότι ανακυκλώνουμε μια συζήτηση που συζητείται ατέρμονα την τελευταία περίοδο, αλλά έστω και έτσι βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Σε κάποια πράγματα συμφωνώ και τα παραδέχομαι σε άλλα έχω ενστάσεις.

      Ας πούμε, στο σημείο που λες για τα ποσοστά του κάθε κόμματος και εάν πρέπει να τα λαμβάνουμε υποψιν , σου λέω ότι αυτο είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Όντως και ο Συν από τη δημιουργία του, έμπαινε -δεν έμπαινε στη βουλή και είχε μικρά ποσοστά. Παρότι μπορεί να έχει κάποιος σωστές απόψεις και θέσεις, ο λαός με την ψήφο του ή με την αποχή του κάτι θέλει να σου πει. Έτσι λοιπόν και στο Συν τοτε ακούσαμε, ανοιχτήκαμε στην κοινωνία, διευρύναμε την πολιτική βάση, συμμαχήσαμε με ομάδες και στελέχη που δεν συμφωνούσαμε σε όλα, αλλά τουλάχιστον υπήρχε μια ελάχιστη βάση συνεννόησης. Ναι, ήρθαν και πασόκοι στο κόμμα. Όταν το 45% των ελλήνων ψήφιζε πασοκ, φυσικό είναι ένα κομμάτι του που άλλαξε στάση να έρθει και σε μας. Αυτό τον λαό έχουμε, τι να κάνουμε. Την δύναμη του κόμματος λοιπόν την αυξήσαμε γιατί ακούσαμε τι λέει η κοινωνία και δημιουργήσαμε ένα πλάτη μέτωπο αντίκρυ στα μνημόνια. Ακόμα μας κατηγορούν μερικοί για τις πολλές απόψεις που ακούγονται και για τις συνιστώσες, όμως ακριβώς αυτοί οι λόγοι ήταν η βάση της εκτόξευσης μας και υπερασπίζομαι και σήμερα τα καλά τους και τα κακά τους.
      Τώρα για τον κόσμο που κατεβαίνει στις πορείες του Συριζα, είναι γνωστό ότι δεν ανταποκρίνεται στα ποσοστά του. Αντίθετα το ΚΚΕ, έχει και τον μηχανισμό και την εμπειρία να κατεβάζει κόσμο και νομίζω όλοι το παραδέχονται. Έχω περάσει όπως πολλοί άλλοι από το κόμμα και ξέρουμε ότι τα τηλεφωνα και οι κλήσεις για συμμετοχη σε πορείες και περιφρούρηση πέφτουν βροχή και καλά κάνουν. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι το αποτέλεσμα και πόσο μπορούν να πιέσουν οι πορείες προς την κατεύθυνση της ανατροπής της κυβέρνησης. Από τον καιρό τον πλατειών στο σύνταγμα όπου πήγαινα κάθε μέρα και τότε πίστευα ότι πραγματικά κάτι καλό θα γίνει και θα αλλάξει τη νοοτροπία των πολιτών, έχω επιφυλάξεις για τις συγκεντρώσεις του κόσμου, κυρίως όταν ξέουμε όλοι σε ποιο φασιστικό μόρφωμα κατέληξαν όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι που θελαν να μπουν και καλά στη βουλή. Μακάρι ο κοσμος να κατέβαινε, να διαδήλωνε, να γέμιζε πλατείες, αλλά δεν βλέπω πια να θελει κάτι τετοιο και δεν πιστεύω ότι κουράστηκε, αλλά κυρίως απογοητεύτηκε από την αποτελεσματικότητα τους.

      Τώρα για το θέμα της προδιαγεγραμμένης άρνησης της συμμετοχής του ΚΚΕ σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Συριζα, θα δούμε αν θα δικαιωθεί η γραμμή του. Στις προηγούμενες εκλογές πάντως, πολύ αντέδρασαν στην στάση του ΚΚΕ που θελαν ανατροπή τότε άμεσα. Καταλαβαίνω όλους τους λόγους που επικαλείσαι, αλλα το κυριότερο αντεπιχείρημα μου είναι ότι δεν πιστεύω στον «πουρισμό» που επικαλείται το κομμα. Όταν το ΚΚΕ αποκτήσει ρεύμα, τότε αναγκαστικά θα έχει στις τάξεις του και πρώην νεοδημοκράτες, πρωην πασόκους, πρωην ποταμίσιους και πάει λέγοντας. Την καθαρότητα στην βάση όλοι θα την θέλαμε, αλλα πάντα υπάρχει «νερό στο κρασί», όταν επιζητάς την μαζικότητα.

      Μένει λοιπόν να δούμε ποιος θα δικαιωθεί και που, όταν θα έρθει η ώρα των εκλογικών συμμαχιών, που όπως ανέφερα, θα είναι πλέον απολύτως αναγκαίες και όχι επιλογή .

      Διαγραφή
    5. @katalana:
      Η σχέση των εκλογικών ποσοστών ενός κόμματος με το αν είναι σωστή η πολιτική γραμμή του, δεν είναι καθόλου «σύνθετο πρόβλημα» εκτός εάν δεχτούμε ως σωστή την πολιτική που εφαρμόζαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επί 40 χρόνια και αποσπούσε το 90% των ψήφων. Ή ακόμη χειρότερα εάν ως «αριστερός» μου λες πως όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και η ΧΑ έχουν πιο σωστές πολιτικές απόψεις από το ΚΚΕ με αυτό το κριτήριο, εφόσον πήραν παραπάνω κουκιά στος εκλογές. Είναι αυτό που σου έλεγα πριν, πως «αριστερός» άνθρωπος θα έπρεπε να ντρέπεται να λέει τέτοια πράγματα, καθώς τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Εκτός εάν δεχτείς πως με την αριστερά εν γένη δεν έχεις (έχετε) καμμία σχέση, οπότε και πάω πάσο.

      Παρακάτω συνεχίζεις την λαθροχειρία. Εγώ δεν μίλησα για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά για το στελεχικό δυναμικό του που επανδρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που είναι εντελώς άλλης τάξης ζήτημα. Εδώ δεν δηλαδή δεν μπαίνει το ζήτημα του εάν οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έγιναν σε μια νύχτα «αριστεροί» -έστω και οπορτουνιστές- που θα ήταν μια ευχάριστη και για εμένα εξέλιξη, αλλά εάν ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ (η ευθήνη για τις προηγούμενες κυβερνήσεις που λέγεμε πριν) μετακόμισε απλά στην Κουμουνδούρου φέρνοντας την προίκα της εκλογικής πελατείας, των σάπιων πολιτικών πρακτικών, αλλά και της ιδεολογίας του. Για το τελευταίο δεν χρειάζεται άλλη πιστοποίηση από τα σχόλια σου.
      Η αριστερά λοιπόν (ακόμη και η δική σας) είχε ως πάγια αρχή να προσπαθεί να αλλάξει την κοινωνία και όχι να προσαρμοστεί στις παθογένειες της για να αναρριχηθεί μέσα σε αυτήν. Μια ακόμη αρχή που ξεχάσατε μέσα σε δύο χρόνια.

      Παρακάτω αρχίζω και θίγομαι από την κατάφωρη υποτίμηση της νοημοσύνης μου.
      Η «εκλογική εκτόξευση» του ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία σχέση με κάποιες αλλαγές στην ιδεολογική ή οργανωτική του δομή, καθώς αυτή ακριβώς ήταν που τον οδήγησε στα πρόθυρα της δυάλυσης (κατά δική του παραδοχή) μόλις 4 χρόνια πριν, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ’10, και εάν ήταν ο λόγος της «εκλογικής του εκτόξευσης» δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να εγκαταλειφθεί μετά την εκτόξευση αυτή, με την δυάλυση των συνιστωσών, με μαζικές διαγραφές στελεχών (για πρω΄τη φορά στην ιστορία του) κλπ. Δεν ήταν αυτό λοιπόν, αλλά κάτι άλλο:

      συνεχίζεται...

      Διαγραφή
    6. @katalana:
      Ήταν το πρόωρο «κάψιμο» της ΔΗΜΑΡ που προορίζονταν από το αστικό πολιτικό σύστημα ως αντικαταστάτης του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάηκε νωρίς. Η λύση ΣΥΡΙΖΑ για την θέση αυτή προσέφερε και το επιπλέον πλεονέκτημα πως θα μπορούσε να αποδυναμώσει και το ΚΚΕ. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε προεκλογικά το ’12 ποικιλοτρόπως, από την δημοσίευση πλαστών δημοσκοπήσεων (μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές του Μάη οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις έδιναν παραπάνω ποσοστά στο ΚΚΕ και βγήκαν στην δημοσιότητα μετά τις εκλογές του Ιούνη), μέχρι τα ανευθρίαστα ψέμματα περί του εκλογικού νόμου που τάχα θα έδινε τις +50 έδρες σε έναν υποτιθέμενο εκλογικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ(μην το ξεχνάμε)-ΚΚΕ.

      Πιο κάτω συνεχίζεις το (ανελέητο) τρολλάρισμα:
      «... ξέρουμε ότι τα τηλεφωνα και οι κλήσεις για συμμετοχη σε πορείες και περιφρούρηση πέφτουν βροχή και καλά κάνουν...»
      -Τι μας λες εδώ δηλαδή; Πως στην Κουμουνδούρου σας το έκοψαν το τηλέφωνο και δεν μπορείτε να ειδοποίησετε δύο ανθρώπους να κατέβουν στον δρόμο;
      -Πως ενώ είστε (όπως λες εσύ) ανίκανοι να διοργανώσετε ένα αξιοπρεπές απεργιακό μπλοκ, είστε ικανοί να βγάλετε την Ελλάδα από την κρίση;
      Αστεία πράγματα καθώς ο ΣΥΝ του 4% κατέβαζε περισσότερο κόσμο στον δρόμο από τον ΣΥΡΙΖΑ του 27%...
      Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεν ψηφοφόρους, αλλά όχι και οπαδούς (παραδέχεσαι παραπάνω πως το ΚΚΕ του 4,5% εξακολουθεί να έχει ισχυρότερη οργανωτική ικανότητα) αφενός, επιδιώκει συνειδητά να περάσουν τα μέτρα της σημερινής συγκυβέρνησης αφεταίρου, για να μην αναγκαστεί να τα πάρει ο ίδιος ως κυβέρνηση αύριο-μεθαύριο. Χαρακτηριστική η δήλωση του ΗΓΕΤΗ (η κριτική για την «προσωπολατρεία» σας μάρανε κάποτε):
      http://www.tanea.gr/news/greece/article/4731002/?iid=2

      Για το οι κινητοποιήσεις θα ρίξουν ή όχι την κυβέρνηση, μου είναι παγερά αδιάφορο. Από το ’09 έχουν αλλάξει πέντε κυβερνήσεις και η κάθε μία αποδείχτηκε χειρότερη από την προηγούμενη. Οι κινητοποιήσεις σκοπό έχουν να μην περνάνε τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων –να ανακουφιστεί ο λαός, και όχι απλά να αλλάξει ο Μανωλιός, εφόσον την αναγακαιότητα του ευρωμονόδρομου την αναγνωρίζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην ΚΚΕ, και εφόσον είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που είναι αναγκασμένη να συμμορφωθεί με τον εξανδραποδισμού του λαού για να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης για το κεφάλαιο...

      Όσο για τους «αγανακτισμένους» μπροστά από την βουλή, δεν κατέληξαν σε ένα «μόρφωμα» αλλά σε δύο. Δύο ήταν οι πολιτικοί φορείς που εξέθρεψαν την μικροαστική αγανάκτηση και «εκτοξεύθηκαν εκλογικά» από την υποδαύλιση της. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ (με τους «παραπλανημένους» ψηφοφόρους της Δούρου για να μην ξεχνιώμαστε). Να μην μιλήσω εδώ και για τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του ΠΑΜΕ που κάλυψε πολιτικά (όταν δεν υποδαύλισε ανοιχτά) και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έχουν περάσει και 100 χρόνια για να τα ξεχάσουμε. Μια χαρά το κλωσσήσατε το αυγουλάκι και του λόγου σας...

      Οι «πλατείες» άλωστε δεν συμπεριλαμβάνονται σε ότι εγώ αποκαλώ «αγωνιστικές κινητοποιήσεις», αλλά σε ένα υποκατάστατο αυτών, που σχεδιάστηκε εξ’αρχής για να φασιστικοποιήσει σε πρώτη φάση τον κόσμο και να τον απογοητεύσει σε δεύτερη. Και είχατε μεγάλη συμβολή και στα δύο.

      συνεχίζεται..

      Διαγραφή
    7. @katalana:
      Ξεκαθάρισσα από την αρχή και θα το ξαναπώ πως είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα στο κεφάλι του ο πρώην ΠΑΣΟΚος για να έρθει μαζί σου από το να γίνεσαι εσύ ΠΑΣΟΚ για να αποσπάσεις την ψήφο του συνεπικουρούμενος μάλιστα από όλον τον μηχανισμό του παλιού-καλού ΠΑΣΟΚ.
      Οπότε η αιτίαση σου περί «πουρισμού της βάσης» είναι προφανές πως πέφτει στο κενό.

      Τέλος, η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση υπό την πραγματική εξουσία του μεγάλου κεφάλαιου, και που δέχεται την από κοινού συμμετοχή με τους μακελάρηδες των λαών στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ-ΕΕ, θα ήταν ταξική προδοσία.
      Και αυτή δεν δικαιώνεται ποτέ.
      Αλλά κόμη και βραχυπρόθεσμα να το πάρεις, η στάση του ΚΚΕ από το ’12 είναι ήδη δικαιωμένη καθώς εάν κράταγε οποιαδήποτε άλλη στάση συνεργασίας με την αναπαλαιωμένη σοσιαλδημοκρατία, το πιθανότερο θα ήταν σήμερα να μην ιφύσταται καν ως ΚΚ.
      Το πραγματικό δείλλημα εξακολουθεί να είναι το «με το κεφάλαιο ή τους εργάτες». Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει καθαρή θέση σε αυτό (με το κεφάλαιο), όπως εξάλλου και το ΚΚΕ(με τους εργάτες). Και είναι φανερό πως δεν βρίσκονται στην ίδια όχθη ώστε να δικαιολογείται οποιαδήποτε περί συνεργασιών συζήτηση, πόσο μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ του ’14 είναι έτη φωτός πιο δεξιά από αυτόν του ’12.

      Αυτά, και το τρολάρισμα μιας ανάρτησης που καμμία σχέση δεν έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει εδώ.
      Ομολογώ πως εκμεταλεύτηκα τα σχόλια σου ως μια πολύ καλή πάσα.
      Θα έχεις την ευκαιρία να σχολιάσεις σε αναρτήσεις που θα αφορούν όντως τον ΣΥΡΙΖΑ εάν θέλεις....

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.