Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

H ταινία της εβδομάδας: Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται

Ο Milan (Βόσνιος, χριστιανός) και ο Halil (Βόσνιος, μουσουλμάνος) ζούν σ'ενα χωριο της Βοσνίας. Είναι αδερφικοί φίλοι, έχουν μεγαλώσει μαζί και δεν τους χωρίζει τίποτα...Μέχρι που ήρθε ο εμφύλιος...

Ο παραλογισμός του πολέμου στη Βοσνία μέσα από την ιστορία δύο φίλων, ενός Σέρβου και ενός Μουσουλμάνου, που βρίσκονται ξαφνικά σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Σκηνοθέτης: Srdjan Dragojevic
Χώρα προέλευσης: Σερβία
Έτος:1996
Ηθοποιοί: Dragan Bjelogrlic , Nikola Kojo , Dragan Maksimovic , Zoran Cvijanovic (critics.gr)
__________
Η ταινία αυτή αποτελεί ορόσημο στη θεματολογία του πρόσφατου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τόσο για την χρονική στιγμή που γυρίστηκε όσο και για την ουσία που πραγματεύεται και δεν είναι άλλη απο το "ξεκαθάρισμα" λογαριασμών μεταξύ χωρών που συνυπήρξαν για περίπου 40 χρόνια ενωμένοι υπό την καθοδήγηση του στρατάρχη Τίτο.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν όταν ο πόλεμος στη Βοσνία έφτανε στο τέλος του(1996) και αυτό το γεγονός κάνει την ταινία άμεση και ζωντανή. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τα γεγονότα ωμά χωρίς περιτυλίγματα με σκληρές σκηνές που σοκάρουν (τι κάνεις όταν είσαι στριμωγμένος από τον εχθρό και δεν υπάρχει νερό?), αλλά έτσι είναι ο πόλεμος. Πόλεμος μεταξύ πρώην φίλων και συντρόφων που η μετάλλαξή τους είναι συγκλονιστική όσο μπαίνει στο πετσί τους ο εθνικισμός και η παράνοια. Οι συμβολισμοί πάρα πολλοί, ο θεατής μπαίνει αμέσως στο κλίμα και για όποιον έχει ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τα γεγονότα της πρώην Γιουγκοσλαβίας το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις πανέξυπνες αλληγορικές σκηνές και ατάκες.

Έτσι κι αλλιώς το θέμα της ταινίας ήταν δύσκολο, πόσο μάλλον για την περίοδο που βγήκε στις αίθουσες με τις μνήμες να είναι νωπές και τα τραύματα κυριολεκτικά και μεταφορικά ανεπούλωτα.
[...]
Μετά απο αρκετές επαναλήψεις τελικά μπορεί κάποιος να ανακαλύψει οτι ο σκηνοθέτης ισορρόπησε μια κατάσταση αφόρητη κοινωνικά και πολύπλοκη πολιτικά. 'Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα συνέβησαν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μας είναι σίγουρα μια καταπληκτική ευκαιρία να γνωρίσουμε τους Βαλκάνιους γείτονές μας στην πιο κακή τους στιγμή και πάλι όμως να τους συμπονέσουμε ανεξάρτητα σε πιο στρατόπεδο ανήκαν.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη ο τίτλος της ταινίας είναι παράφραση ενός εδαφίου της νουβέλας "Voyage au bout de la nuit"(Journey to the End of the Night) του συγγραφέα Louis-Ferdinand Céline, που περιέγραφε φλεγόμενα χωριά κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου . Τα γυρίσματα έγιναν σε φυσικό τοπίο στο Višegrad της Bοσνίας(Σερβικός τομέας) και κάποιες σκηνές έλαβαν μέρος σε μέρη όπου είχαν γίνει πραγματικές μάχες. Το 1996 στο φεστιβάλ Θεσσαλλονίκης απέσπασε το βραβείο κοινού.

Αξίζει να γίνει και μια αναφορά στο σάουντρακ το οποίο δένει άψογα στην ταινία με κορυφαία την στιγμή που ακούγεται το "Igra rokenrol cela Jugoslavija" απο τους σέρβους ρόκερς Elektricni Orgazam. Σκηνοθέτης είναι ο Srdjan Dragojevic , πολύ αξιόλογος με σημαντική σκηνοθετική συνέχεια και βασικοί πρωταγωνιστές οι Nikola Kojo(έχει παίξει σε πάρα πολλές σερβικές παραγωγές) και Dragan Bjelogrlic(εξίσου σημαντικός καλλιτέχνης). Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δείτε την.
Πηγή: balkanguide

2 σχόλια:

  1. Δε νομίζω ότι υπήρχε περίπτωση να ΜΗΝ τη δούμε! Να ποτίζαμε τον εαυτό μας ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ!

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.