Σελίδες

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Η εκτέλεση της Αλήθειας: Πως ο διεθνής τύπος γράφει για την Λ.Δ. Κορέας

Το πιο πρόσφατο κουτσομπολιό που διαβάσαμε στο διεθνή τύπο για τη Βόρεια Κορέα, αφορούσε στη (θεαματική) εκτέλεση του υπουργού Αμυνας, Hyon Yong Chol. Ο στρατηγός βρέθηκε ένοχος για ανυπακοή και ασέβεια-τον πήρε ο ύπνος σε μια ομιλία του Κόμματος- και εκτελέστηκε, όπως μας πληροφόρησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας. Μάλιστα, το γεγονός ότι κοιμήθηκε, εκνεύρισε τόσο πολύ τον Kim Jong Un, ώστε να διατάξει την εκτέλεση του στρατηγού του με αντι-αεροπορικά πυρά. Ο διεθνής τύπος αναφέρει συχνά τέτοιες θεαματικές εκτελέσεις, πάντα επικαλούμενος πηγές από τη Νότια Κορέα. Πρόσφατα μάλιστα η επιτροπή για τα Ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία παρουσιάζει δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης είναι συμβατές με εκτελέσεις από αντιαεροπορικά πυρά. Η έκθεση, γραμμένη σε αρκετά συναισθηματική γλώσσα, καταλήγει ότι ενώ δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι όντως πρόκειται για εκτελέσεις τέτοιου τύπου, «είναι πολύ πιθανό» ότι λαμβάνουν χώρα. Η υπόθεση στηρίζεται αποκλειστικά στο πως θα ερμηνεύσει ο καθένας τη φωτογραφία.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης του στρατηγού, οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας ανασκεύασαν το δημοσίευμα και ανακοίνωσαν ότι ο στρατηγός καθαιρέθηκε αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η εκτέλεση. Οι πληροφορίες ότι ο λόγος της εκτέλεσης ήταν ο... ύπνος του Hyon Yong Chol, προέρχονται από μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην κρατική εφημερίδα Rodong στις 26 Απριλίου, όπου ο στρατηγός κάθεται δίπλα στον Kim Jong Un μετ τα μάτια κλειστα. Σύμφωνα πάντως με το ABC δεν είναι τελικά ξεκάθαρο αν κοιμάται ή αν απλά η φωτογραφία τραβήχτηκε όταν ο Hyon κοιτούσε κάτω.

Όλοι θα θυμάστε τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης του Jang Song Thaek ο οποίος σύμφωνα με τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά μέσα του πλανήτη, είχε βρει φρικιαστικό θάνατο όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διέταξε να «φαγωθεί ζωντανός από 120 πεινασμένα σκυλιά». Και ενώ τα νέα έγιναν ανάρπαστα, τελικά αποδείχτηκε ότι τα σκυλιά υπήρχαν μόνο στη φαντασία του συντάκτη μια σατιρικής ιστοσελίδας από τη Κίνα. Ο Jang Song Thaek εκτελέστηκε από εκτελεστικό απόσπασμα, η ιδέα όμως των «100 σκυλιών» ήταν πολύ πιο ελκυστική για τα διεθνή μίντια από εκείνη της αλήθειας.

Τον Ιούνιο του 2013, η διεθνής κοινότητα σοκαρίστηκε όταν έμαθε για την «εκτέλεση» της Hyon Song-wol, μιας διάσημης τραγουδίστριας από τη Βόρεια Κορέα. Η ιστορία αυτή τα είχε όλα: ταινίες πορνό στην Κίνα, παράνομους έρωτες, πάθη και ένα τραγικό θάνατο όταν η Ri Sol Jul, σύζυγος του βορειοκορεάτη ηγέτη, τυφλωμένη από τη ζήλια, απαίτησε από τον Kim να εκτελέσει την τραγουδίστρια.

Την εποχή της «εκτέλεσης» ζούσα ακόμα στη Βόρεια Κορέα. Λίγο καιρό πριν, στις 8 Μαρτίου, η κυβέρνηση είχε καλέσει όλη τη διεθνή κοινότητα της Πιονγκ Γιανγκ, να παρακολουθήσουμε μια συναυλία με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας. Η Hyon Song -wol, τραγούδησε στην εκδήλωση και όπως όλοι μπορέσαμε να διαπιστώσουμε, ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Τρεις μήνες μετά, τα διεθνή μέσα αναφέρουν την εκτέλεση της. Για να γίνει η ιστορία ακόμα πιο πειστική, ένας υψηλός αξιωματούχος από τη Νότια Κορέα δηλώνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του γνωρίζουν ότι η εκτέλεση συνέβη. Είχα δημόσια πει τότε, ότι η εκτέλεση δεν έγινε. Κανένας δημοσιογράφος δεν ανέφερε την εγκυμοσύνη της τραγουδίστριας –κάτι που θα ήταν πολύ δραματικό για να ξεφύγει από τα δημοσιογραφικά λαγωνικά. Ενα χρόνο αργότερα η τραγουδίστρια, εμφανίστηκε ζωντανή και υγιής στην κρατική τηλεόραση φορώντας περήφανη τα διακριτικά του υψηλόβαθμου στρατιωτικού.

Το 2013 μια άλλη εκτέλεση μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Αυτή τη φορά ήταν ο Yi Su-yong, ο οποίος σήμερα –ζωντανός- είναι ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Το 2012 ο Kim Chol, υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού, εκτελέστηκε επειδή «έπινε». Αυτή τη φορά μάθαμε πως τον ανατίναξαν με οβίδες. Παρόλο που ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν ο Chol εκτελέστηκε, το σίγουρο είναι ότι δεν ανατινάχτηκε, κάτι που τελικά αποδείχτηκε κατασκευασμένο .

Ξανά πίσω στο 2013 και ένα σύντομο φιλμ με τίτλο « Πως ζουν οι Αμερικάνοι» γίνεται viral. Αυτή τη φορά πρόκειται για βίντεο προπαγάνδα της Βόρειας Κορέας μέσω του οποίου το καθεστώς προπαγανδίζει κατά της δύσης και δείχνει στους βορειοκορεάτες ότι «οι Αμερικάνοι τρώνε χιόνι για να επιβιώσουν». Κανείς δεν σκέφτηκε να ελέγξει την αυθεντικότητα του βίντεο και η Washington Post δημοσίευσε μακροσκελή ανάλυση όπου πιστοποιούσε την αυθεντικότητα του και κατέληγε ότι « το μήνυμα του βίντεο συνάδει με την βορειοκορεατική προπαγάνδα». Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα. Το «αυθεντικό» βίντεο ήταν ψεύτικο. Το είχε φτιάξει ως σατιρικό ο Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας Alun Hill.

Οταν ο Kim Jong Un, δεν εμφανίστηκε για 3 εβδομάδες στην κρατική τηλεόραση, λόγω προβλημάτων υγείας, τα διεθνή μέσα ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Ανάμεσα σε εκατοντάδες θεωρίες συνωμοσίας, τελικά επικράτησε αυτή που υποστήριζε ότι ο Kim αρρώστησε επειδή «τρώει πολύ ελβετικό τυρί». Μάλιστα το BBC βρήκε πρόθυμους γιατρούς να κάνουν διάγνωση της ασθένειας μελετώντας τις εμφανίσεις του βορειοκορεάτη ηγέτη στην κρατική τηλεόραση. Το ένοχο τυρί ήταν το «εμενταλ» και η ιστορία έγινε ακόμα μια φορά viral.

Υπάρχει μια ακόρεστη δίψα στα διεθνή μέσα για νέα από τη Βόρεια Κορέα και όσο πιο απίστευτα είναι αυτά, τόσο περισσότερο κοινό τα διαβάζει. Η υποτιθέμενη παράνοια της χώρας ασκεί τέτοια έλξη στους δημοσιογράφους που καταπατάνε κάθε έννοια δημοσιογραφικής ηθικής όταν γράφουν για τη Βόρεια Κορέα. Το κοινό συνηθισμένο σε τέτοια νέα, δεν αμφισβητεί ποτέ όσα του δίνουν. Εφόσον μιλάμε για τη Βόρεια Κορέα, όλα μπορεί να είναι αληθινά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να παρουσιάζεται σαν καρικατούρα και οι βορειοκορεάτες σαν ένας αμόρφωτος πεινασμένος όχλος, αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Και όμως αυτή η εικόνα έχει ελάχιστη σχέση με την αλήθεια. Μια δυναμική μεσαία τάξη έχει πλέον ενεργό ρόλο στην μεταμόρφωση της χώρας ενώ πλέον όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν ξεκάθαρα πως η χώρα έχει μέν ποιοτικό πρόβλημα με τη διατροφή αλλά δεν υπάρχει εκτεταμένη πεινα.

Με καθολική δωρεάν εκπαίδευση και μηδενικό ποσοστό αναλφαβητισμού και με πάνω από το ένα τρίτο των αποφοίτων να συνεχίζουν στην ανώτερη εκπαίδευση (επτά στους δέκα σπουδάζουν θετικές επιστήμες, επιστήμες υγείας ή φοιτούν στο πολυτεχνείο), οι βορειοκορεάτες δεν έχουν καμία σχέση με τον αμόρφωτο αδαή λαό που φαντάζεται ο μέσος δυτικός. Ακόμα και οι ξένοι απολαμβάνουν πολύ περισσότερη ελευθερία στη χώρα από αυτή που κάποιος πιστεύει. Μπορεί οι τουρίστες να έχουν πολλούς περιορισμούς, οι ξένοι όμως κάτοικοι της χώρας μπορούν να έχουν ντόπια άδεια οδήγησης, να οδηγούν ελεύθεροι παντού, να μαθαίνουν κορεάτικα και να μετακινούνται χωρίς να τους παρακολουθεί κανείς.

Αδιαμφισβήτητα η Βόρεια Κορέα είναι μια αδιαφανής κοινωνία με αυστηρούς έλεγχους στην πληροφορία και μεγάλη λογοκρισία στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ξένοι δημοσιογράφοι-με εξαίρεση το Associated Press και το Ρωσικό και Κινέζικο πρακτορείο- δεν γίνονται δεκτοί στη χωρα. Η πληροφόρηση προέρχεται από διπλωματικες πηγές και ξένες μυστικές υπηρεσίες, διανθίζεται με κουτσομπολιά και αρκετή φαντασία και καταλήγει στους δημοσιογράφους που εργάζονται στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Τις περισσότερες φορές κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι μυστικές υπηρεσίες της ίδιας της Βόρειας Κορέας κυκλοφορούν φήμες ως μέσο προειδοποίησης κάποιων υπερ-φιλόδοξων στελεχών του στρατού. Ακόμα και οι διηγήσεις όσων διέφυγαν από τη Βόρεια Κορέα στη δύση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και να μην υιοθετούνται άκριτα. Και ενώ η σημασία τους είναι μεγάλη και συχνά στοιχειοθετούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά το διπλωματικό και πολιτικό παιχνίδι που κρύβουν συχνά. Αρκετές από αυτές τις μαρτυρίες έχουν δεχτεί σοβαρή κριτική ενώ πρόσφατα ο πιο διάσημος από τους πολιτικούς κρατούμενους της Βόρειας Κορέας και συγγραφέας του βιβλίου «Αποδραση από το στρατόπεδο 14» ανασκεύασε την ίδια του την ιστορία λέγοντας ότι κάποια γεγονότα δεν ήταν αληθινά . Μια ακόμα διάσημη πολιτική κρατούμενη, η γνωστή και ως «Παρις Χίλτον της Βόρειας Κορέας» έχει βρεθεί να λέει αρκετές ανακρίβειες στην ιστορία της, τις οποίες δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει όταν δημοσιογράφοι την προκάλεσαν δημόσια.

Αυτό που πρέπει κάποιος να θυμάται όταν διαβάζει νέα από τη Βόρεια Κορέα, είναι ότι υπάρχει πάντα διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο. Η πληροφορία είναι σημαντική και μπορεί να καταδείξει παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και να συνεισφέρει στην αλλαγή πολιτικών, όταν όμως αυτό γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση κάποιας κρυφής πολιτικής ατζέντας, τότε τα μόνα θύματα είναι η αλήθεια και οι απλοί βορειοκορεάτες που στοχοποιούνται για τις πράξεις μιας ηγεσίας την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν.
____________
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Αγγλική έκδοση της Huffington Post με τον τίτλο «A General, a “nap” and an Execution: How the Media report on North Korea”
Εδω θα το βρείτε στα ελληνικά.
Πηγή: Ταξιδεύοντας, η άλλη όψη (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

7 σχόλια:

 1. Ο Παπας ο Παχυς εφαγε παχια φακη. ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ. Καλη Κυριακη Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ εύστοχος ο τίτλος που επέλεξε. Και αρκετά χρήσιμη ανάρτηση.
  Πάντως, σ. Trash, γνωρίζοντας ότι είχες ασχοληθεί σχετικά κατά το παρελθόν, όταν διαθέτεις χρόνο, θα ήθελα την εκτίμησή σου επ' αυτού: https://www.youtube.com/watch?v=kocPh9l934Y

  Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Κ.:
   Είχα γράψει παλιότερα για τις "ειδικές οικονομικές ζώνες" στην Λ.Δ. Κορέας.
   http://fadomduck2.blogspot.gr/2011/12/blog-post_8735.html

   Το άρθρο βέβαια είναι με στοιχεία του 2011 και χρειάζεται σίγουρα κάποια επικαιροποίηση, αλλά κάποια συμπεράσματα νομίζω πως βγαίνουν.

   Διαγραφή
  2. Ναι, παρατήρησα το θέμα έχοντας υπόψη μου και την παλαιότερη ενασχόλησή σου.
   Πράγματι, διαπιστώνονται στοιχεία και φρασεολογία που απωθεί ή ξενίζει έναν κομμουνιστή (του τύπου ''... χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές κλπ.). Και εγώ, πάντως, συμπεραίνω (πάντοτε, διατηρώντας πολλές επιφυλάξεις) ότι, πιθανότατα, πρόκειται για περίπτωση εφαρμογής ΝΕΠ στη σύγχρονη περίοδο περισσότερο, παρά για εγκαθίδρυση καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής όπως συνέβη σε Κίνα και Βιετνάμ. Βέβαια, αν μελλοντικά, οι λεγόμενες ''ΕΟΖ'' επεκταθούν - ήδη, επεκτάθηκαν εν σχέση με το 2011, λ. χ. - τότε η εκτίμηση διαφοροποείται.

   Κ.

   Διαγραφή
  3. @Κ.:
   Νομίζω πως η σημαντική αρνητική αλλαγή από το '11, είναι πως πλέον υφίσταται μεσαία τάξη, όπως επισημαίνει και η Φρατζέσκα παραπάνω.
   Υπάρχει δηλαδή μια υλική κοινωνική δύναμη αντεπαναστατικής ανατροπής.

   Για ΝΕΠ δεν θα μίλαγα. Ήταν εντελώς διαφορετικό πράγμα οι στοχεύσεις (εξοικονόμηση κονδυλίων για την εκβιομηχάνηση) και οι πρακτικές (εμπορικές σχέσεις στον αγροτικό τομέα), από αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Λ.Δ.Κορέας (ή ακόμη περισσότερο στην Κούβα).
   Εδώ το άνοιγμα αφορά άλλους στόχους (τους γράφω στο κείμενο που παράπεμψα), αλλά και διαφορετικές πρακτικές (ο αγροτικός τομέας παραμένει κολεκτιβοποιημένος και το άνοιγμα αφορά σε μεταφορά βιομηχανικής τεχνολογίας).
   Δεν βλέπω δηλαδή κάποια αντιστοιχία, ακόμη και αν παραβλέψουμε το γεγονός πως, κατά την άποψη μου, δεν μπορούμε να μιλάμε για "ΝΕΠ" μετά 70 χρόνια σοσιαλιστικής εξουσίας και σε χώρα δίχως φεουδαρχικά κατάλοιπα.

   Το σημαντικό για εμένα είναι εάν οι (αναγκαστικές σε μεγάλο βαθμό) υποχωρήσεις, βιώνονται από το ίδιο το Ε.Κ.Κ. ως τέτοιες ή ως στρτηγική επιλογή για την οικονομία, όπως έγινε στην Κίνα.

   Και η εντύπωση που έχω είναι πως στην Κορέα το Κόμμα τις εκλαμβάνει όντως ως υποχωρήσεις.

   Τα παραπάνω πάντα με μεγάλα περιθώρια λάθους από μέρους μου, μια και οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει εκεί, αφενός λαμβάνονται με το σταγονόμετρο, αφεταίρου δεν είναι πάντα αξιόπιστες.

   Διαγραφή
  4. Την αντιστοίχηση με την περίοδο εφαρμογή της ΝΕΠ την παραθέτω ως παρομοίωση. Αναφερόμενος, επί της ουσίας, σε μία διαδικασία που θα προσλαμβάνει το χαρακτήρα μη ανεπίστρεπτης αποσάρθρωσης των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. Πράγματι, δεν υφίστανται, πλέον, ζητήματα προκαπιταλιστικών επιβιώσεων στην οικονομική βάση.
   ''Και η εντύπωση που έχω είναι πως στην Κορέα το Κόμμα τις εκλαμβάνει όντως ως υποχωρήσεις.'' Ναι, έχει ιδιαίτερη σημασία ο πολιτικός φορέας εκπροσώπησης και οργάνωσης της εργατικής τάξης, το Κόμμα να διατηρεί τα επαναστατικά - κομμουνιστικά χαρακτηριστικά.
   Επίσης, συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου στην πρώτη παράγραφο.
   Αυτό που μου προκάλεσε πρόσθετο προβληματισμό είναι και το δεδομένο της επέκτασης των ''ΕΟΖ'' αλλά και το γεγονός ότι το Βορειοκορεατικό κράτος προέβη - όπως φαίνεται - σε κατασκευή υποδομών και σε διαδικασία εκσυγχρονισμού άλλων - με ''ίδιους πόρους''. Μήπως, τίθεται ζήτημα, δηλαδή, σε ποιο βαθμό υφίσταται αναγκαιότητα, αν όχι για λειτουργία αλλά για επέκταση των ''Ζωνών''.
   Εν τέλει, είναι ζήτημα γνώσης, οργάνωσης και βούλησης της εργατικής τάξης και των συμμαχικών στρωμάτων. Τόσο στην περίπτωση της ΛΔ Κούβας όσο και σε αυτήν της Κορέας δεν είναι ή δε θα ήταν δεδομένη η μελλοντική (ή η υπαρκτή) ανατροπή των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. Πιστεύω, δηλαδή, ότι παρά το τεράστιο μέγεθος των δυσκολιών, οι όποιες εξελίξεις στη ΛΔ Κορέας και, κυρίως, στη ΛΔ Κούβας δεν ήταν αναπόφευκτες. Δε νομίζω ότι πρόκειται, μηχανιστικά, για ''ετεροχρονισμένη'' ολοκλήρωση της διαδικασίας των αντεπαναστατικών ανατροπών του '90.
   Εννοείται ότι αναφέρω τα ανωτέρω ως θέμα ευρύτερης συζήτησης, όχι ότι υποστηρίζεις εσύ μία τέτοια ερμηνεία.

   Κ.

   Διαγραφή
  5. Εχεις απολυτα δικιο. Δεν ειναι ετερεχρονισμενη διαδικασια ολοκληρωσης των Ανατροπών αυτο που συμβαινει στην ουβα και πολυ λιγοτερο εως καθολου στην Κορεα. Ουτε γενικα αυτο που συνεβη στην ΕΣΣΔ και στην ΑΝ.Ευρωπη ητανε νομοτελεια να συμβει. Ητανε η απώλειες του 2Π.Π που αφήσανε τεραστια κενα σε στελεχη και βρηκε την δυνατοτητα να στα Οπορτουνιστικα στοιχεια να επικρατησουνε στην ΕΣΣΔ.Στην Κουβα παντα κατα την γνωμη μου εχει παιξει αρνητικο ρολο οτι δεν εφτιαξε Βαρια Βιομηχανια με ευθυνη του Καταμερισμου της Κομεκον και η παρουσια του Γκουανταναμο που παντα κατα την γνωμη μου επρεπε να το ειχανε θεση Βετο οι Σοβιετικοι οταν κακως πηρανε τους Πυραυλους το 1961. Αυτες είναι κατα την γνωη μου η αιτιες χωρις να μιλαω καθολου για Φιντελ και Ραούλ το ξεκαθαριζω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.