Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΚΚΕ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου - έκτρωμα ζήτησε το ΚΚΕ και κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί των διατάξεών του προς τον πρόεδρο της Βουλής, διότι όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατεδαφίζει βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Στην ένσταση αντισυνταγματικότητας επισημαίνεται στην αρχή:

«Οι διατάξεις του Σχεδίου Νόμου παραβιάζουν τα δικαιώματα που απορρέουν από τη διάταξη του άρθρου 22 παρ. 2 του Συντάγματος (συλλογική αυτονομία), καθώς και τα δικαιώματα της συνδικαλιστικής ελευθερίας και της απεργίας (άρθρο 23 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος)».

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα που εμπίπτουν στην αντισυνταγματικότητα, αναφέρεται:

👉Στο άρθρο 83 - Καταχώριση συνδικαλιστικών οργανώσεων: «Η εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο μητρώο, όπως εισάγεται στο Σχέδιο Νόμου, αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων τους, όπως η συλλογική διαπραγμάτευση, η υπογραφή ΣΣΕ, η προκήρυξη απεργίας. Τα διαδικαστικά εμπόδια, που ορθώνει το ΣχΝ, μπορούν να οδηγήσουν, όχι απλώς σε περιορισμό, αλλά σε κατάλυση του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης, της απεργίας και γενικά της συνδικαλιστικής δράσης».

👉Στο άρθρο 86 - Γενική Συνέλευση μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων: «Η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρουσίας και διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θέτει ζητήματα συμμετοχής των μελών - ψηφοφόρων της οργάνωσης στη Γενική Συνέλευση, τα οποία θα μπορούν, ενδεχομένως, να ψηφίζουν και από απόσταση, χωρίς να παρίστανται στο συλλογικό όργανο. Με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η ζωντανή διαδικασία και λειτουργία των Γενικών Συνελεύσεων ως συλλογικών οργάνων, όπου συνδιαμορφώνονται ή μπορεί και να μεταβάλλονται γνώμες, μέσα από τον ζωντανό διάλογο». 

👉Στα άρθρα 66 και 101 - Προστασία συνδικαλιστών από απόλυση: «Με το Σχέδιο Νόμου θα επιτρέπεται η απόλυση συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο, η βασιμότητα του οποίου θα κρίνεται από τα Δικαστήρια. Καταργείται ο κατάλογος των λόγων, για τους οποίους περιοριστικά επιτρέπεται σήμερα η απόλυση των προστατευόμενων συνδικαλιστών. Καταργείται, ακόμη, και η Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών του άρθρου 15, η οποία έκρινε ως τώρα τη συνδρομή λόγου απόλυσης συνδικαλιστών».

👉Στο άρθρο 93 - Προστασία δικαιώματος στην εργασία: «Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε. Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής η απεργία μπορεί να διακοπεί με δικαστική απόφαση (που λαμβάνεται με τη γνωστή ταχύτητα)».

👉Στο άρθρο 94 - Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 2224/1994 Δημόσιος Διάλογος: «Προβλέπεται ότι όσο διαρκεί ο δημόσιος διάλογος, αναστέλλεται η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας στις επιχειρήσεις της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 1264/1982».

👉Στο άρθρο 95 - Προσωπικό Ασφαλείας και Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας και νομιμότητα απεργίας: «Με τη ρύθμιση του Σχεδίου Νόμου, καταλύεται το δικαίωμα της απεργίας, αφού οι τιθέμενοι περιορισμοί και προϋποθέσεις εμποδίζουν την άσκησή του».

👉Στο άρθρο 96 - Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας - Νομιμοποίηση εκπροσώπων: «Η νέα ρύθμιση εισάγει δυνατότητα αμφισβήτησης όχι μόνο της αντιπροσωπευτικότητας, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και σειράς άλλων ζητημάτων, όπως η ικανότητα, η αρμοδιότητα, η ύπαρξη και η νομική φύση ή ο χαρακτήρας συνδικαλιστικής οργάνωσης εργαζομένων ή οργάνωσης εργοδοτών, δηλαδή ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα των σωμάτων Μεσολαβητών και Διαιτητών».

👉Στο άρθρο 16Β - Δικαστικός έλεγχος των διαιτητικών αποφάσεων: «Προστίθεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που ασκηθεί αγωγή προσβολής των διαιτητικών αποφάσεων, αναστέλλεται η ισχύς της προσβαλλόμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης επί της αγωγής».

👉Στο άρθρο 63 - Εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ανάπαυση κατά την Κυριακή και τις ημέρες αργίας: «Πλέον, δίπλα στον κατώτατο μισθό, που ήδη καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, σύμφωνα με τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ/ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, και τα ζητήματα του ωραρίου και του χρόνου εργασίας, θα εξαιρούνται των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, κατά παράβαση του άρθρου 22 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού αποτελούν ουσιώδη στοιχεία των γενικών όρων εργασίας».

Πηγή: Ριζοσπάστης

8 σχόλια:

  1. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ερμηνεύουν το ...σύνταγμα όπως θέλουν προκειμένου να υπηρετήσουν όσο γίνεται καλύτερα την αστική τάξη. Ολα είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων στις όποιες παραχωρήσεις κάνουν κάθε φορά. Ολα τα κόμματα που διαχειρίστηκαν τον καπιταλισμό έβαλαν το λιθαράκι τους στο ξήλωμα των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα. Πάντα όλα είναι συνταγματικά για το κόμμα που είναι κάθε φορά στην κυβέρνηση. Το μόνο που μένει στον λαό είναι ταξικός αγώνας για να διεκδικήσουμε αυτά που μας κλέβουν διαχρονικά τα παράσιτα της κοινωνίας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Αυτό που λες δύο πράγματα σημαίνει:
      1)Καταγγελία της υποκρισίας τους
      2)Διαρκής αγώνας ακόμη κ για τα "δικά τους" αστοδημοκρατικά δικαιώματα, ώστε οι αγώνες να γίνονται κάθε φορά από καλύτερες θέσεις

      Διαγραφή
    2. TRASH. Πολύ σωστά το περιγράφεις αυτά τα δύο είναι τα ζητούμενα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Το ΚΚΕ κατά την γνώμη μου εκφράζει φιλολαικές θέσεις με αγωνιστικότητα,αξιοπρεπεια και συνέπεια.Προφανώς η ένσταση του είναι ενα κείμενο / όπλο για τον κόσμο της δουλειας σε κάθε διάλογο/ πολιτικη αντιπαράθεση.Εκεί νομίζω που υστερούν όλοι όσοι είναι απο την απο εδω πλευρα του οδοφράγματος( κ το ΚΚΕ δυστυχώς) είναι οτι εχουν την λογικη της διαμαρτυρίας " τουφεκιάς στον αέρα" και οχι ενός πολιτικού σχεδιού που με νια κορύφωση θα μπορουσε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.Κατι τηρουμενων των αναλογιών σαν έναν " ανένδοτο" με εναλλαγή μορφών πάλης και διαρκεια.Κλεινω εδώ μην γίνω γραφικός σχεδιάζοντας εξεγερσεις απο το ιντερνετ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Λώλος Δροσινός:
    Το πρόβλημα με το επαναστατικό σχέδιο, δεν είναι το ότι δεν έχει τέτοιο το ΚΚΕ, αλλά πως δεν υπάρχει μια λαϊκή πλειοψηφειά που να αναζητάει ένα τέτοιο.
    Και το να αλλάξει αυτό, δυστυχώς δεν είναι στο χέρι των επαναστατών. Αυτοί το πολύ που μπορούν να κάνουν, είναι να υποβάλουν το επαναστατικό τους σχέδιο και να δώσουν την οργάνωση τους την λαΪκή πλειοψηφεία, όταν αυτή αποφασίσει να επαναστατήσει. Τίποτε λιγότερο ή περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Το πρόβλημα με το επαναστατικό σχέδιο, δεν είναι το ότι δεν έχει τέτοιο το ΚΚΕ, αλλά πως δεν υπάρχει μια λαϊκή πλειοψηφειά που να αναζητάει ένα τέτοιο."

    Επετρεψε μου μια αλλη οπτική για το συγκεκριμένο,σαν φιλος του κόμματος και με αφορμη ένα προσυνεδριακο κείμενο που διαβασα στις 22 του Μαη για τη Κίνα. Πολλες φορες θεωρουμε δεδομενο οτι η θεωρια μπορει να αναπληρωσει ακομα και το όραμα αλλα δεν ειναι ετσι. Μαλλον το αντίστροφο λειτουργει καλύτερα. Δηλαδή πολλες εικονες απο την οικοδομιση του σοσιαλισμου στην εσσδ μπορουν να οδηγησουν πολυ πιο ευκολα τις μαζες να αναζητήσουν περισσότερα στοιχεια και λεπτομέριες σε κείμενα και θεωρία. Θελω να πω οτι οι εικονες, οι ιστοριες , τα πραγματικά βιωματα των ανθρωπων που εζησαν σε σοσιαλιστικα κρατη εχουν τη δυνσμη να διαμορφωνουν σαφεστερα το πλασιο στο οποιο θα δομηθεί στο μελλον ενα σοσιαλιστικό κρατος. Εγω εχω εικονες απο γειτονες και συγγενεις απο τη λαικη γειτονια της νεας ιωνιας που ειχε και εχει αρκετες οικογένειες που ειχαν ερθει απο εσσδ και εχω μια ιδεα απο τη καθημερινη ζωη και τα καθηκοντα σε σοσιαλιστικό περιβαλλον. Αυτά τα στοιχεία ομως , αυτές οι εικόνες που λεω , ειναι ελάχιστες και αποσπασματικες σε εκδοτικό επιπεδο απο την ΣΕ αλλα περιορισμένη και στην αρθρογραφία του Ρίζου. Ακομα περισσοτερο απο τη καθημερινή ζωη , συγκεχυμένες θεωριες υπαρχουν για τους λογους ανατροπης της εσσδ, πραγμα αδιανόητο για τα κκ ολου του κόσμου, με τα ασαφη συμπεράσματα. Δεν ξερω εαν φταιει που δεν υπαρχει ενα κέντρο μαρξιστικων μελετων ή μια παρόμοια ομαδα που θα αναλαβει το δύσκολο αλλα απαραίτητο εργο να δωσει απαντήσεις σε ενα τοσο σημαντικό θεμα, αλλα σιγουρα δημιουργείται ενα ζητημα που χρονιζει. Το πρωτο πρωτο πράγμα που θα ρωτήσει ακομα και καλοπροαίρετος που ενδιαφερεται για την σοσιαλιστικη υποθεση ειναι το γιατι ανατραπηκε η Επανάσταση. Και ακομα ενα σίγουρο ερωτημα που ακούγεται ειναι το τι πρεσβεύει η Κίνα και εαν αποτελεί μοντελο κομμουνισμού. Ο απλος ανθρωπος δεν θελει μονο θεωρια, θελει να μπολιασει μεσα του το οραμα , να δει στη πραγματικότητα πως μπορει, εστω περιπου, να μοιαζει μια σοσιαλιστική Ελλάδα για να εμπνευστεί να βαλει τον εαυτο του στον αγωνα για κατι που αξιζει,ετσι οπως κανανε οι παλιοι συντροφοι που βλέπανε στο κοσμο, χωρα με τη χωρα να κοκκινιζει και ονειρευοντουσαν ενα ταξιδι στη πρωτευουσα των μπολσεβίκων. Υπηρχε ξεκαθαρο οραμα, μπορουσαν να φανταστουν την πατριδα τους σοσιαλιστική. Οι συνοδοιπόροι του κομματος και ο περιγυρος τους ισως να γινοταν πλειοψηφια εαν ειχαν αυτες τις εικόνες που θα μετουσιωναν την θεωρια σε πραξη και θα οδηγουσαν τις συνειδήσεις να σκεφτουν πως θα ηταν οι ζωες τους σε ενα σοσιαλιστικό κράτος-στόχο. Φυσικα αυτη ειναι απλα η αισθηση μου, επηρεασμένη απο τις συχνες ερωτησεις που ακουω για Κίνα,Κούβα ,εσσδ γιατι πιστευω οτι υπάρχει ενδιαφέρον για τον τροπο ζωης εκεί , το ενδιαφέρον ομως δεν καλύπτεται και παραμενει περιορισμένο και συγκεχυμένο, δημιουργώντας και την αναλογη επιφύλαξη απο τις μαζες.

    Α.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Α.Μ.:
      ΠΟλύ στο πόδι (βιάζομαι να κατέβω στην απεργία) θα επισημάνω πως και όταν υπήρχε κραταιό σοσιαλιστικό στρατόπεδο πίσω στα '80ς, πάλι καμμία επαναστατική διάθεση δεν έδειχνε ο κόσμος.
      ΠΑΣΟΚάρα και άγιος ο θεός ήταν. Οπότε μάλλον δεν φταίει αυτό που λες...

      Διαγραφή
    2. Το ΚΚΕ δεν είναι στην λογική της διαμαρτυρίας. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης παλεύοντας στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση τον Στρατηγικό μας στόχο για τον Σοσιαλισμό. Το γιατί ανατράπηκε ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ απαντήθηκε απο το ΚΚΕ πριν 12 χρόνια στο 18ο συνέδριο.https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ Εδω υπάρχουν όλες οι απαντήσεις που με καλύπτουν απόλυτα. Το να διαφωνεί κάποιος δικαίωμα του το ζήτημα όμως απαντήθηκε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.