Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΚΟΥΒΑ: Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου

Στη δημοσιότητα - με αγορά, σε ειδική 32σέλιδη έκδοση στα περίπτερα της Κούβας - δόθηκαν την Τρίτη και από το βράδυ της Πέμπτης και στο διαδίκτυο οι δύο βασικές αποφάσεις του πρόσφατου 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας. Πρόκειται για τη «Θεωρητική αντίληψη του Κουβανικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της σοσιαλιστικής ανάπτυξης» και το «Εθνικό σχέδιο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης έως το 2030: Προτάσεις για το όραμα του Εθνους, στρατηγικοί άξονες και τομείς». Τα ντοκουμέντα αυτά με βάση την απόφαση του Συνεδρίου θα συζητηθούν στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας, όπως και στις μαζικές λαϊκές οργανώσεις και στη συνέχεια με όλες τις προτάσεις και τις τροποποιήσεις - βελτιώσεις θα πάνε στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση (τη Βουλή), όπου θα αποκτήσουν και νομική υπόσταση.

Οι αποφάσεις αυτές σημειώνεται στον πρόλογο ότι ανάμεσα σε άλλα περιγράφουν και τους «μετασχηματισμούς που χαρακτηρίζουν τις νέες αρχές, δηλαδή ότι πρέπει να αλλάξει με στόχο να εξελιχθούν και ενισχυθούν οι αρχές του δικού μας σοσιαλισμού και να οικοδομήσουμε ένα έθνος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, βιώσιμο και με ευημερία. Οι μετασχηματισμοί αναφέρονται στην ενίσχυση του πρωταρχικού ρόλου της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα βασικά μέσα παραγωγής, στην αναγνώριση και διαφοροποίηση των διαφορετικών μορφών ιδιοκτησίας και διοίκησης που αλληλοσυνδέονται και την τελειοποίηση του σοσιαλιστικού κράτους, των οργάνων διεύθυνσής του».
Στο 2ο κεφάλαιο του πρώτου ντοκουμέντου, δίνεται αναλυτικά η αντίληψη σχετικά με τις μορφές ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Εξειδικεύονται σε 5 βασικές μορφές: 
  •  «τη σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού,
  •  τη συνεταιριστική, 
  • τη μεικτή, 
  • την ιδιωτική και 
  • την ιδιοκτησία που ανήκει σε οργανώσεις πολιτικές, μαζικές, κοινωνικές και άλλες ενώσεις»  
και σημειώνεται ότι «σπονδυλική στήλη του μοντέλου είναι η σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού λόγω της επικρατέστερης λειτουργίας που επιτελεί». 
Οι άλλες μορφές εμφανίζονται ως συμπληρωματικές σε αυτή. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική ιδιοκτησία μέσων παραγωγής, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Φυσικά πρόσωπα στην Κούβα μπορούν να ιδρύσουν τους παρακάτω τύπους επιχειρήσεων: 
1. Μικρές επιχειρήσεις από τον εργαζόμενο και την οικογένειά του (σ.σ. αυτοαπασχολούμενοι) 
2. Επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους και μικρής κλίμακας, ανάλογα με τον όγκο των εργασιών, τον αριθμό των εργαζομένων, που θα αναγνωρίζονται ως νομικά πρόσωπα».
 Επίσης, σημειώνεται ότι «θα ρυθμίζεται η ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων ξένης εργασίας και των μονάδων της δραστηριότητας με στόχο να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των κοινωνικών εσόδων και άλλων με δημόσιο χαρακτήρα». 
Ακόμα, διατυπώνεται η άποψη ότι «η ιδιωτική ιδιοκτησία σε συγκεκριμένα μέσα παραγωγής συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας και τη γενική ευημερία στο γενικό πλαίσιο, όπου έχουν προτεραιότητα οι σοσιαλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας».
Πηγή: Ριζοσπάστης

14 σχόλια:

  1. Καλά ακούγονται όλα αυτά, καλύτερα θα τα καταλαβαίναμε άμα ξέραμε και τι παίζει μέχρι σήμερα.
    Ένα πράγμα που χτυπάει λίγο νομίζω, είναι: "Πρόκειται για τη «Θεωρητική αντίληψη του Κουβανικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της σοσιαλιστικής ανάπτυξης», που θυμίζει λίγο τον "σοσιαλισμό με Κινέζικα χαρακτηριστικά" κλπ...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κώστας:
      έχω ξαναπεί πως δεν θεωρώ δόκιμη την σύγκριση με την Κίνα. Οι Κουβάνοι φαίνεται να έχουν και τον χαρακτήρα της υποχώρησης σαν τέτοια και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν, και δείχνουν πως θα κάνουν προσπάθεια να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

      Διαγραφή
    2. Δεν εννοώ αυτό, θέλω να πω για το ιδεολογικό σχήμα του σοσιαλισμού με χαρακτηριστικά κάποιας χώρας, το οποίο δεν οδηγεί τελικά πουθενά...

      Κώστας

      Διαγραφή
    3. Με το χερι στην καρδια τωρα μπεσα εσενα σου φαινεται οτι θα κρατησουνε την κατασταση υπο ελεγχο.........ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @Κώστας:
      Προτιμάω να κρατήσω την ουσία από τις διατυπώσεις. Κια η ουσία κατ'εμέ είναι (πράγμα που διαφοροποιεί κ τους Κουβάνους από τους κινέζους ή τους σοβιετικούς παλιότερα) πως δεν βλέπω να πανιγυρίζονται αυτές οι μεταρυθμίσεις σαν "πρόοδος του σοσιαλισμού". Του βλέπω πολύ μαζεμένους και επιφυλλακτικούς, και αυτό είναι το ελπιδοφόρο.

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Με το χέρι στην καρδιά, σε κανέναν δεν φαίνονταν πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν όταν το Γκράνμα ...ναυάγησε πριν καν πατήσουν στην Κούβα. Σε κανέναν δεν έμοιαζε πιθανό να καταφέρουν πλήγμα στο καθεστώς Μπατίστα, όταν η πλειοψηφεία ακόμη και των ναυαγών του Γκράνμα σκοτώθηκε ή συνελήφθη με το καλημέρα.
      Σε κανένα δεν φαίνονταν πιθανό αυτοί οι άοπλοι ουσιαστικά αντάρτες να νικήσουν τον φασιστικό στρατό μέχρι και την Μονκάδα.
      Σε κανέναν δεν φαίνονταν εκείνη η νεαρή επανάσταση να αντέξει την απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση στον κόλπο των χοίρων.
      Σε κανέναν δεν φαίνονταν πιθανό να επιβιώσει της κρίσης των πυραύλων.
      Σε κανέναν δεν φαίνονταν πιθανό να αντέξει η Κούβα μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις πρώην Λ.Δ.
      Νομίζω λοιπόν πως οι Κουβάνοι, τον νόμο των πιθανοτήτων όχι τον έχουν θάψει από καιρό, αλλά έχουν διαψεύσει και πάνω από μια φορά όσους τους θεωρούσαν τελειωμένους.
      Δεν θεωρώ λοιπόν απίθανο και να το ξανακάνουν.

      Διαγραφή
    6. Δεν ειμαι απαισιοδοξος ανθρωπος αλλα εδω σε αυτην την περιπτωση πραγματικα σε θαυμαζω. Και ειλικρινα ευχομαι να ειναι οπως τα λες εσυ. Για αυτα που αναφερεις απο το παρελθον συμφωνούμε 100% ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Ναι, ρε Τρας, αλλά εδώ έχουμε αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, έχουμε την επίσκεψη του Ομπαμα στο νησί.Οι ιμπεριαλιστες δεν σου παραχωρούν εύκολα κάτι αν δεν κάνεις επωδυνους συμβιβασμούς -- ή οποίοι μπορεί να σε οδηγήσουν μέχρι και σε ανατροπές(γιατί οι ιμπεριαλιστες με τίποτα λιγότερο δεν ικανοποιούνται).

      Προλεκαλτ

      Διαγραφή
    8. @TRASH
      Θα συμφωνήσω με την ουσία, αλλά και με την απάντηση στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.

      Κώστας

      Διαγραφή
  2. Οι διακηρυξεις οτι η κοινωνικη ιδιοκτησια ειναι και θα παραμεινει κυριαρχη ειναι αρκετα ενθαρυντικες.

    "η ιδιωτική ιδιοκτησία σε συγκεκριμένα μέσα παραγωγής συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας"

    Το μονο που με προβληματιζει λιγο ειναι αυτη η διατυπωση. Σε μια χωρα με μηδενικη ανεργια ενα τετοιο επιχειρημα τι νοημα εχει;

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Ανεργία στην Κούβα υπάρχει εδώ και χρόνια, κυρίως στις πόλεις και στις τουριστικές ζώνες. Όχι τίποτε το σοβαρό για τα δικά μας τα μέτρα βέβαια, αλλά υπάρχει.
      Οπως υπάρχουν και άλλα εντλώς ασύμβατα με τον σοσιαλισμό πράγμτα, από τα μέσα των '90s ήδη.

      Διαγραφή
    2. @Προλεκαλτ:
      Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Οι ιμπεριαλιστές κάνουν την δουλειά τους και εσύ προσπαθείς να κάνεις την δική σου.
      Αν τελικά σταματήσει το εμπάργκο από τις ΕΠΑ, θα είναι μια τεράστια ανάσα για τους κατοίκους της Κούβας.
      Από την άλλη, είμαι αισιόδοξος γιατί από τον τόνο των διατυπώσεων, βλέπω να υπάρχει στην Κουβάνικη ηγεσία πλήρης επίγνωση των κινδύνων που προκύπτουν από τους αναγκαστικούς αυτούς συμβιβασμούς, καθώς και μια προσπάθεια να κρατηθούν οι παρανέργειες τους υπό έλεγχο.
      Είδομεν...

      Διαγραφή
    3. Ναι ισχυει. Λαθος μου υπαρχει μια ανεργια σε πολυ μικρο ποσοστο. Προφανως αναφερονται στην ιδιωτικη πρωτοβουλια στον τουρισμο.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
  3. https://www.ianos.gr/kouva-ipa-i-epanastasi-den-eksagorazetai-0359418.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.