Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Ενταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και καταστολή

Το μακελειό στις Βρυξέλλες αξιοποιείται σε μια ευρύτερη προσπάθεια, προκειμένου να δικαιολογηθούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και από την άλλη η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε κάθε χώρα, που χρησιμοποιούνται πολύμορφα για το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλεται η θέση ότι αυτό που βιώνουμε είναι ένας «πόλεμος του ριζοσπαστικού Ισλάμ ενάντια στη Δύση». Ενας πόλεμος είναι πράγματι αυτό που ζούμε, μια σύγκρουση που έχει ως υπόβαθρο τη διαπάλη για το μοίρασμα αγορών - εδαφών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, συμμαχίες και μονοπωλιακούς ομίλους. Είναι συνέχεια των πολέμων που έχουμε ζήσει στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία, στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια πιο γενικευμένη πολεμική σύγκρουση. Στοιχείο αυτού του πολέμου είναι και η δράση των λεγόμενων τζιχαντιστών. Λες και όλοι αυτοί οι εγκληματίες στη Λιβύη, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, που μετέπειτα μετεξελίχθηκαν σε «Ισλαμικό Κράτος», δεν είναι δημιούργημα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου, των αστικών τάξεων της Τουρκίας, του Ισραήλ. Λες και δεν αξιοποιήθηκαν για την αλλαγή μη αρεστών κυβερνήσεων. Λες και προήλθαν από παρθενογένεση.

Αυτήν ακριβώς την αλήθεια θέλουν να συσκοτίσουν άρθρα που μιλάνε για «τρομοκρατία θρησκευτικής βάσης» (βλέπε Ι. Πρετεντέρης στο «Βήμα της Κυριακής»). Η ...φιλολογία για «ριζοσπαστικούς ισλαμιστές» κρύβει την ουσία του πολέμου που διεξάγεται, το χαρακτήρα του και ταυτόχρονα διαμορφώνει και το ιδεολογικό υπόβαθρο για τη στράτευση των λαών στον πόλεμο που για ακόμη μια φορά διεξάγουν οι ιμπεριαλιστές, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Ετσι πυκνώνουν οι φωνές που λένε ότι το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του, εκεί που γεννήθηκε, δηλαδή στη Συρία και το Ιράκ - και όχι βεβαίως στα εργαστήρια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και της περίφημης «Αραβικής Ανοιξης» που στήριξαν όπως είναι η πραγματικότητα - προετοιμάζοντας έτσι μια ακόμα μεγαλύτερης έντασης ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εμπλοκές στην περιοχή.

Στα αστικά ΜΜΕ, η συζήτηση επίσης επικεντρώνεται στην «ασφάλεια εν ανάγκη με περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων». Πολυσέλιδα άρθρα αναφέρονται στα «κενά ασφαλείας» που υπάρχουν στην ΕΕ, στην ανάγκη διαμόρφωσης πιο σκληρών και αποτελεσματικών κατασταλτικών μηχανισμών σε επίπεδο ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που είδε το φως της δημοσιότητας σε κυριακάτικη εφημερίδα για τα θέματα ασφάλειας, καθώς και η αρθρογραφία που μιλάει γενικά για «τρομοκρατικούς κινδύνους», για «κινδύνους ριζοσπαστικοποίησης» όχι μόνο της «ισλαμικής τρομοκρατίας».

Στη λογική αυτή φαίνεται ότι προσχωρεί - δήθεν χωρίς ...εκπτώσεις στη δημοκρατία - και ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή του. Στην «Αυγή της Κυριακής», στο κεντρικό της άρθρο που παραπονιέται και απαιτεί καλύτερο συντονισμό των μηχανισμών καταστολής σε επίπεδο ΕΕ, αναφέρεται συγκεκριμένα: 
 «Λογική, αν όχι επειγόντως απαραίτητη, ακούγεται η συνεργασία των διωκτικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών για την πρόληψη - πάντα στο μέτρο του δυνατού - τρομοκρατικών χτυπημάτων όπως των Βρυξελλών ή του Παρισιού. Αλλά προϋποθέτει την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών - μελών, κάτι που σήμερα είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Επιεικώς. Από τότε που έπαψε να... λάμπει ο ήλιος πάνω από την ΕΕ, η Ενωση συνειδητοποίησε ότι της λείπει η μεγάλη ομπρέλα. Και εγωιστικά κάθε χώρα τρέχει να κρυφτεί κάτω από το ομπρελίνο της. Ακόμη κι αν αυτό μπάζει από παντού».
Λες και αυτό που έλειψε στις Βρυξέλλες είναι τα μέτρα καταστολής, όταν μιλάμε για μια πόλη που στρατοκρατείται ήδη από το Νοέμβρη, ενώ στους δρόμους της αλωνίζουν διάφορες υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ολα τα προηγούμενα επιβεβαιώνουν αυτό που σημείωνε η ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το μακελειό στις Βρυξέλλες:
«Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του λαού».
Και η υπόθεση των τρομοκρατικών χτυπημάτων και αυτή των εκατομμυρίων ξεριζωμένων και της γενικευμένης επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις που βιώνουν οι λαοί, εκπορεύονται από την ίδια μήτρα, αυτή της εξουσίας των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Επομένως, η διέξοδος για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα βρίσκεται μόνο στην πάλη τους για την ανατροπή των αιτιών της.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Βλέπε ακόμη:

4 σχόλια:

 1. Πρεπει να σταματησουμε τους Μακελάρηδες των λαων που πανω στο αιμα του ξαναμοιραζουνε την λεια μεσα απο τους ιμεριαλιστικους πολεμους και χρησιμοποιοντας την τρομοκρατια προσπαθουνε να σπρωξουνε τους λαους της Ευρωπης προς τον Φασισμο. Την καλησπερα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το αρθράκι για την πώληση των όπλων, νομίζω είναι πιο σημαντικό από ότι φαίνεται, και αυτό γιατί διαβάζοντας το (μαζί και με το παρόν), έρχονται στο μυαλό τα εξής:
  Α) Το Βέλγιο θέλει να τονώσει την οικονομία του εξάγοντας όπλα στην Σ.Α. (αστείο);
  Β) Δεν είναι βλάκες να μην ξέρουν ότι η Σ.Α. έχει άριστες σχέσεις με το Ι.Κ.
  Γ) Όλοι μας ξέραμε (πόσο μάλλον οι μυστικές υπηρεσίες) ότι τα όπλα αυτά είχαν και έχουν τεράστιες πιθανότητες να στραφούν εναντίον της χώρας πρωτεύουσας της ΕΕ...
  Δ) Το Βέλγιο δεν φαίνεται να έχει άμεσα συμφέροντα από την αλλαγή της κυβέρνησης Άσαντ (μπορεί να κάνω και λάθος εδώ).
  Ε) Το άρθρο λέει πολύ σωστά ότι η επίθεση είναι αφορμή για περαιτέρω καταστολή και νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
  ΣΤ) Η επίθεση έγινε παρά τα πολύ αυξημένα μέτρα ασφάλειας (και αυτό στο άρθρο).

  Η κάτι άλλο θα πρέπει να έχουν σχεδιασμένο για το μακρινό ή και άμεσο μέλλον ή απλά η Α.Τ. τους, έχει χάσει την μπάλα και κάνει ότι της κατέβει (απίθανο)!
  Δεν ξέρω, ίσως απλά να είναι η ιδέα μου.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Κώστας:
   Σκέψου λίγο το "με έναν σπάρο-πολλά τριγόνια":
   ΚΑΙ στήριξη των αποικιοκρατών μισθοφόρων, ΚΑΙ οικονομικά οφέλη, ΚΑΙ το τέλοιο άλοθι για περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών εντός των τοιχών...

   Διαγραφή
  2. Σωστό και αυτό!
   Και εξτραδάκι πάει η δημιουργία κατάστασης πάνω στην οποία μπορείς να πατήσεις, για να διεκδικήσεις κομμάτι από πιθανή μοιρασιά!
   Αν και αυτό είναι πάνω κάτω στάνταρ, αν έχουμε υπόψη την θέση του Βελγίου στο ιμπεριαλιστικό σύστημα...

   Κώστας

   Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.