Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Προσωπική έκκληση (Αυτή η μάχη δεν είναι του λαού)

Σύντροφοι

Αυτή η μάχη δεν είναι του λαού. Αυτή η μάχη δεν είναι των εργατών.
Οι αυταπάτες του λαού, οι αυταπάτες των εργατών σκεπάστηκαν απόψε από τα μεγάφωνα της πλατείας. Οι γραμμές αυτές γράφονται υπό καθεστώς οργής. Μιας οργής όμως που δεν πνίγει την κρίση για το πώς έχουν τα πράγματα - είμαι πια σίγουρος γι' αυτό. Οργή, γιατί γνωρίζω πως πολύς κόσμος, σύντροφοι και φίλοι, βρέθηκαν απόψε μπροστά σε μια (αναμενόμενη) έκπληξη. Πολύς κόσμος, σύντροφοι και φίλοι, ήταν στο Σύνταγμα, στα πλαίσια μιας λογικής που θέλει να μετατρέψει έναν άθλιο κυβερνητικό ελιγμό σε πλειοψηφικό ρεύμα αντίστασης. Αυτό τον κόσμο, τους δικούς Μας συντρόφους και φίλους, προσπάθησαν να μετατρέψουν απόψε σε κυβερνητικούς κλακαδόρους, σε χειροκροτητές... του πρωθυπουργού. Ενός σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού που, αφού υπέγραψε τα πάντα (και δηλώνει ότι θα τα υπογράψει και στο μέλλον ανεξαρτήτως αποτελέσματος), παρέδωσε το λαό στα νύχια της τρομοκρατίας των τραπεζιτών, των ΜΜΕ και των όποιων άλλων -άδηλων ακόμη- δυνάμεων με τις οποίες συναγελάζεται.

Όμως οργίζομαι και με μένα, με τη θέση μου να μην συμμετάσχω σε μια διλημματική σούπα δίχως περιεχόμενα. Όμως τα περιεχόμενα ήταν εκεί και δεν τα έβλεπα. Τα είπε ο Κιμούλης (!!!), τα διατράνωσε ο πρωθυπουργός, τα φώναζε το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης: "Για μια Ελλάδα της Αξιοπρέπειας σε μια Ευρώπη της Δημοκρατίας" Και δικοί μας φίλοι και σύντροφοι ήταν εκεί. Χωρίς να μπορούν να ακούσουν ότι παραδίπλα η συγκέντρωση των ακροδεξιών νεοφιλελέδων ούρλιαζε και αυτή το ίδιο πράγμα: "Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία". Πολλοί δικοί Μας φίλοι και σύντροφοι ήταν εκεί, δίνοντας μια μάχη χαμένη πριν ξεκινήσει. Οι φωνές τους δεν ακούγοναν από τους δέκτες. Και κανείς δεν κατάλαβε πώς τόση αντιιμπεριαλιστική ενότητα ακούστηκε αίφνης σαν παραλήρημα ενθουσιασμού μπροστά στις αντιδραστικές κορόνες περί ιδρυτικών ευρωπαϊκών αξιών, αξιοπρέπειας κ.λπ. Κανείς δεν κατάλαβε πώς οι σοσιαλδημοκράτες από περίγελος του λαού -με τα αξιοπρεπή μνημόνια και τις ασάφειές τους- κατάφεραν σήμερα να ηγηθούν μιας κομματικής συγκέντρωσης που ούτε στον ύπνο τους είχαν φανταστεί. Και μην μου πείτε, σύντροφοι, ότι δεν καταλαβαίνω τι πραγματικά διακυβεύεται εδώ. Και μετά τα αποψινά κανείς δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει. Ξέρω, οι δυναμικές του λαού και της ιστορίας που θα τους σαρώσουν, η λαϊκή ενόητα στη βάση μιας αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης, όλα τα σχετικά. Οι ίδιες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό όλων μας. Όμως, σύντροφοι, τα πράγματα δεν είναι έτσι!

Όλα δείχνουν ότι απόψε επιβεβαιώνεται ο ιστορικός ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας. Η κυβέρνηση έσκυψε πολύ την πλάτη της για να πατήσουν πάνω της -ως νεκραναστημένοι μεσσίες- οι Καραμανλήδες και οι Σημίτηδες. Ο πρωθυπουργός και η κομπανία του ζητάνε από το λαό να σκύψει για να πατήσουν -κι αυτοί αναστημένοι- πάνω του. Ο γελοίος πρωθυπουργός και τα τρομοκρατημένα ανθρωπάκια του επιτελείου του, που μέχρι χτες έγλειφαν τις μπότες των ιμπεριαλιστών για μια οποιαδήποτε συμφωνία, σήμερα κάνουν την ανάγκη φιλότιμο και το παίζουν... Αλιέντε, πυρπολώντας όποιο ίχνος λογικού ειρμού έχει απομείνει σε αυτό το ρεσιτάλ τρόμου που οι ίδιοι επέλεξαν. Είναι αυτοί που είτε με το "ΝΑΙ" (απ' ό,τι φαίνεται, η επιλογή τους θα επιβεβαιωθεί) είτε με το "ΟΧΙ" θα γυρίσουν πίσω σ' εμάς -εφταπάρθενοι από τη "λαϊκή ετυμηγορία" και με περγαμηνές αντιστασιακού. Από τη Δευτέρα θα είναι πάλι δίπλα μας με τις παλιάτσικες κοινοτοπίες τους "για την απροσδιοριστία της ιστορίας" και το μονόδρομο μιας εναλλακτικής αριστερής κυβέρνησης. Μην τους το επιτρέψετε! Μην τους νομιμοποιήσετε!

Σύντροφοι,

Αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι η ευκαιρία μας. Αν ήταν, δεν θα το στήνανε. Αποδεικνύεται λεπτό προς λεπτό ότι τη στιγμή που ο λαός έδειχνε να αντιλαμβάνεται το ρόλο της ΕΕ και της "Αριστεράς", το δημοψήφισμα όχι μόνο δεν ριζοσπαστικοποίησε τις μάζες, αλλά απεναντίας πνίγει τα όποια αντιιμπεριαλιστικά περιεχόμενα στην πατίνα του εθνικού σκοπού, του λεβέντη αρχηγού μας και του ψευδοενωτικού πνεύματος. Αντίθετα από τις προσδοκίες πολλών συντρόφων και φίλων μας, το δημοψήφισμα αυτό, αντί να αποτελέσει ρήγμα ενάντια στην ΕΕ, μετέτρεψε ανθρώπους που κάποτε αναγνωρίζαμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ως αριστερούς αγωνιστές, ακόμα και φίλους, σε αυριανιστές τραμπούκους που αναθεματίζουν τους κομμουνιστές για την προδοσία τους να μην συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι. Την ίδια στιγμή, η ψευδολαϊκή "βούληση" του "ΟΧΙ" όχι μόνο δεν δείχνει να στριμώχνει την ηγεσία τους, αλλά αντίθετα της δίνει δύναμη να ξεφουρνίζει τις πιο αντιλαϊκές, φιλοευρωπαϊκές θέσεις της μέσα από τα κανάλια και τις εφημερίδες της.

Σύντροφοι,

Αυτή τη στιγμή σταθείτε όρθιοι! Προστατέψτε το λαό και την τάξη σας, όπως κάνανε πάντα οι κομμουνιστές. Μην τους αφήνετε βορά στους αγύρτες και τους τρομοκράτες. Εξοπλίστε τους με σθένος και γερή κρίση. Ό,τι σταθερό βρήκαν για να πατήσουν είναι τα δικά μας περιεχόμενα. Αυτά τα περιεχόμενα μην τα καίτε σε μια μάχη που δεν είναι δική σας. Τα κράτησαν ζωντανά οι κομμουνιστές στις δύσκολες δεκαετίες που ακολούθησαν το '90, μέσα από την πιο άγρια ιδεολογική τρομοκρατία, στην οποία χοροστατούσαν οι ευρω-αντικομμουνιστές που σήμερα καμώνονται τους φίλους του λαού. Αυτά τα περιεχόμενα τα ατσαλώσαμε μέσα από πολλά διλήμματα, αληθινά ή ψεύτικα: βασιλιάς ή Βενιζέλος, εκλογές ή εμφύλιος, Πλαστήρας ή Παπάγος, Καραμανλής ή τανκς, ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά.

Σύντροφοι,

Σήμερα δεν υπάρχει δίλημμα. Και το "ΟΧΙ" και το "ΝΑΙ" είναι σακούλια με το ίδιο ακριβώς δωράκι. Τώρα πια ο καθένας μπορεί να το δει.

Σύντροφοι,

Δεν υπάρχει καμμιά θετική εξέλιξη που να μπορεί να περιμένει ένας εργάτης, ένας κομμουνιστής από αυτό το παιχνίδι. Κανείς να μην μοιραστεί μαζί τους το όνειδος της πιο ταπεινωτικής ήττας του λαού μας. Αυτοί την ενορχήστρωσαν αυτοί να νοιώσουν την οργή του.

Σύντροφοι,

Δεν είναι αξιοπρέπεια και λαϊκή ενότητα να καμαρώνει ο κόσμος της Αριστεράς τις από εξέδρας αγκαλίτσες του Τσίπρα με τον φασίστα Καμμένο. Δεν είναι αξιοπρέπεια και λαϊκή ενότητα οι καπελωμένες συναυλίες κάτω από την Αστερόεσσα της ΕΕ.

Η μόνη αξιοπρέπεια, η μόνη λαϊκή ενότητα βρίσκεται πλάι στο χειμαζόμενο λαό μας, τα μόνα περιεχόμενα βρίσκονται στην πάλη για την επανάσταση και το σοσιαλισμό.

Συντροφικά,Β.
___________
Το παραπάνω κείμενο μας ήρθε με e-mail από έναν παλιό φίλο και πάντα σύντροφο, σε μικρούς και μεγάλους αγώνες που δώσαμε από το '91 που γνωριστήκαμε, μέχρι σήμερα.
Το αναδημοσιεύουμε και το προσυπογράφουμε ευχαρίστως.

9 σχόλια:

  1. Να μου επιτραπεί να το προυσπογράψω κι εγώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Β. γραφεις Κανείς να μην μοιραστεί μαζί τους το όνειδος της πιο ταπεινωτικής ήττας του λαού μας. Συμφωνω απολυτα. Και τι κανεις για αυτο ομως; Με το να μεινεις αμετοχος, απομακρος και ατσαλακωτος και να μην βαλεις τα χερια σου στη λασπη ;

    Αρα δεν επρεπε να κατεβουμε στη συγκεντρωση του ΟΧΙ. Επρεπε να κλειστουμε στα καταχρεωμενα σπιτια μας.Επρεπε να αφησουμε το μπομπολισταν να τρομοκρατησει τις καρδιες μας, να γινουμε περιγελος της ευρωπης, να αφησουμε το ναι να κερδισει για να αποδειξουμε ποσο ραγιαδες ειμαστε που με το πρωτο κλεισιμο τραπεζας τα καναμε πανω μας και παρακαλαμε τους φασιστοευρωπαιους να μας λυπηθουν.

    Ε δεν το καναμε και μαλιστα ειμαι περιφανος που βλεπω εναν λαο που εστω και αργα καταλαβαινει το κουραγιο και την δυναμη του. Εστω και μεσα απο αντιφασεις, και λοιπον; Καλυτερα να σηκωνεται απο τον καναπε, παρα να βλεπει την ζωη παθητικα και συμβιβασμενα. Το Οχι μου δεν το χαριζω σε κανεναν!Ουτε συριζα εγινα, ουτε ψεκασμενος. Παλι ΚΚΕ θα ψηφισω.

    Η διαφορα ειναι οτι με το ναι σαν νικητη στο δημοψηφισμα, εγω την δευτερα δεν θα μπορω να κυκλοφορησω στο δρομο. Απο αηδια. Αν μπορειτε εσεις, καντε το, εγω πηρα την αποφαση μου που θα με κανει να εχω αδειο πορτοφολι αλλα τουλαχιστον ησυχη συνειδηση.

    Στάθης Καμάτσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Στάθης Καμάτσος:
      Ενώ με το "όχι" σε μια άνευ περιεχόμενου και ήδη αποσυρμένη πρόταση που θα έχει ήδη εκληφθεί ως "ναι" σε μια ακόμη χειρότερη και από αυτήν(!!), που κατατέθηκε πρόσφατα από την συγκυβέρνηση, θα αισθανθείς "υπερήφανος". Εγώ κορόιδο θα αισθανόμουν.

      Όλα τα δειλήμματα που θέτεις είναι ψευδεπίγραφα ούτως ή άλλως. Και αν από την μια μεριά (του ΝΑΙ) είναι ο Μπόμπολας με την Άδωνη, μην ξεχνάς πως από την "δική σου" μεριά (του όχι), είναι ο Γιαννακόπουλος με τον Κασιδιάρη.
      Δεν είναι ξεφτίλα να τους κάνεις μάγκες με την ενεργητική συμμετοχή σου στην παρωδία δημοψηφίσματος;

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.
      "Με το να μεινεις αμετοχος, απομακρος και ατσαλακωτος και να μην βαλεις τα χερια σου στη λασπη ; "
      Για όποιον θέλει να κυλιστεί στην λάσπη, οι δρόμοι (όπως κ οι μεγάλες πόρτες εξάλλου) ήταν πάντα ορθάνοιχτοι.
      Ας μείνει και κάτι καθαρό σε αυτό τον τόπο...

      Δεν θα βρωμίσουν τα πάντα οι Τσιπροκαμμένοι. Δεν θα κάνουν τον λαό σαν τα μούτρα τους. Τουλάχιστον όχι με την δική μας συνενοχή.

      Διαγραφή
    3. - Αρα δεν επρεπε να κατεβουμε στη συγκεντρωση του ΟΧΙ.
      - Την Πέμπτη που ήσουν; Τι έγινε γμτ; Σε λάθος συγκέντρωση κατέβηκα;
      - Επρεπε να αφησουμε το μπομπολισταν να τρομοκρατησει τις καρδιες μας
      - Σπαράζεις μέσα σου;
      - ...να γινουμε περιγελος της ευρωπης...
      - Μπορεί να ζούμε στην Ψωροκώσταινα αλλά το τούτο δω τό 'χουμε καθαρό!
      - ...να αφησουμε το ναι να κερδισει για να αποδειξουμε ποσο ραγιαδες ειμαστε που με το πρωτο κλεισιμο τραπεζας τα καναμε πανω μας και παρακαλαμε τους φασιστοευρωπαιους να μας λυπηθουν.
      - Α γειά σου, αυτό περίμενα να πεις. Τώρα οι φασιστοευρωπαιοι θα στρώσουν κάτω τον κ*** τους, να συζητήσουμε.

      - ...περιφανος που βλεπω εναν λαο που εστω και αργα καταλαβαινει το κουραγιο και την δυναμη του. Εστω και μεσα απο αντιφασεις, και λοιπον; Καλυτερα να σηκωνεται απο τον καναπε, παρα να βλεπει την ζωη παθητικα και συμβιβασμενα.
      - Εκτός από περιφανος, μέσα από αντιφάσεις κτλ. μάλλον σκέφτεσαι την επανάσταση πέρυσι στην Ουκρανία, έτσι; Κράτα και κάνα μυστικό ρε συ... πολιτικοί λόγοι. Συνωμοτικά!
      - Το Οχι μου δεν το χαριζω σε κανεναν!Ουτε συριζα εγινα, ουτε ψεκασμενος. Παλι ΚΚΕ θα ψηφισω.
      - Αυτός είσαι!

      graf

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλό κείμενο.
    Εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω, είναι ότι ο κόσμος που καταλαβαίνει την θέση μας, βρίσκει πολύ δύσκολο το να ξεφύγει από την πόλωση.
    Ακούει, αντιλαμβάνεται, αλλά έχει παραλύσει από την κυρίαρχη προπαγάνδα του όχι ή του ναι που είναι παντού! Έχει ξεχάσει ότι έχει αξιοπρέπεια!
    Το θέμα είναι να καταλαβαίνουν, και να έχουν στο μυαλό τους, τι και γιατί το λέμε, ότι δεν τους θέλουμε για ψηφαλάκια, αλλά για να τους δείξουμε την ουσία.
    Η δουλειά που κάνουμε σήμερα θα φανεί αργότερα, το πότε, θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι αφού οι έλληνες “αριστεροί” διαπραγματευτές φέρανε τις προτάσεις τους για το Νέο Μνημόνιο κοντά σε αυτές των Δανειστών ο πρωθυπουργός κατάλαβε λέει ότι έτσι δεν γίνεται δουλειά και θα θέσει την πρόταση των θεσμών – αυτή που διαφέρει ελάχιστα από την δική του – σε Δημοψήφισμα, να αποφασίσει ο λαός.

    Αν έρθει ΟΧΙ οι Δανειστές μπορεί να πέσουν ακόμα λίγο, αν έρθει ΝΑΙ, η κυβέρνηση δεσμεύεται να υπογράψει την πρόταση των Δανειστών – αυτή που διαφέρει πολύ λίγο από την δική της.

    Έτσι και ΝΑΙ να βγάλει η κάλπη, και ΟΧΙ ένα από τα δύο Μνημόνια – αυτά που η διαφορά τους είναι λίγη – θα εφαρμοστούν.

    Και την Δευτέρα, βρέξει χιονίσει, θα γίνει αυτό που θέλει το Κεφάλαιο, με την υπογραφή του λαού. Καλό ε;

    Εκτός βέβαια αν ΝΑΙ και ΟΧΙ πάρουν ακριβώς τον ίδιο αριθμών κουκιών. Τότε σώζεται ο Λαός. Για μία εβδομάδα.

    ΑΧΠ

    για περισσότερα δες:
    https://topronomiotouftwxou.wordpress.com/2015/07/04/%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%b7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συντροφοι σημερα εχουμε να δωσουμε αλλη μια μαχη. Μαχη δυσκολη και ανιση.
    Μια μαχη σε εχθρικο εδαφος, σε χρονο και μερος που ο αντιπαλος το επελεξε.
    Δυστυχως ή ευτυχως η φυγομαχια ειναι ξενη στους κομμουνιστες. Θα τη δωσουμε με τη γροθια σφιγμενη και ορθιο το κεφαλι, πισω απο το παραβαν, μεσα καιβεξω απο τα εκλογικα τμηματα, οπως τη δωσαμε σε καθε χωρο και γειτονια αυτες τις μερες. Για εμας, για το λαο, για τη ζωη. Κυριως για τους νεκρους και ζωντανους ηρωες της ταξης μας, τους νεκρους και ζωντανους κομμουνιστες. Για τον Τατακη, το Βιδαλη, το Μπελογιαννη, τον Αρη, τον Πλουμπιδη, το Ζαχαριαδη και το Χαριλαο, τον στρατιωτη που επεσε στο Σταλινγκραντ, αυτον που εζησε στο Κουρσκ, τους νεκρους του ομαδικου ταφου στη Φλωρινα και τις οχθες του Σηκουανα και τους νικητες του Μελιγαλα και του Βερολινου. Ειναι μια μαχη κατω απο συσχετισμο που δεν επιτρεπει τη νικη, μια μαχη απο την οποια δεν θα μπορουσε να προελθει νικη. Ο νικες δεν ερχονται στα εκλογικα τμηματα με ψηφοδελτια αλλα στα οδοφραγματα, στα χαρακοματα με τα οπλα.
    Θα ειναι μια ηττα οπως που θα ειναι ο προαγγελος μελλοντιλων νικων που θα οδηγησουν στη νικη του πολεμου.

    Γιατι αυτα τα χουν γραψει στο χαρτι ολοι αυτοι που ηταν απο τους 200 των τεχνων και του πολιτισμου που υπεγραψαν για το "οχι" ή απο τους Σακηδες και Δεσδποινες του ναι πολυ πιο σοβαροι.
    Ριτσος, Βαρναλης, Μπρεχτ, Καβαδιας συνεχησαν οι πιο πανω προιον τραγωδιας...

    https://m.youtube.com/watch?v=m7TgkmYkyyk

    Στο υψος μας σημερα συντροφοι. Προσοχη σε κρατος και παρακρατος. Απο αυριο εχουμε πιο σημαντικες μαχες και δεν περισσευει κανεις. Ουτε οσοι λυγισαν κατω απο το δυσμενη συσχετισμο και την πιεση ουτε οσοι θα σταθουν και αυτη ή αυτη τη φορα ορθιοι.
    Θα ερθουν και οι μαχες που εμεις θα τις επιλεξουμε και σαν χρονο και σαν μερος και σαν τροπο και τοτε θα μετρηθουμε με τα παρασιτα και τους υποτακτικους τους και τοτε θα δουμε ποσα πιδια πιανει ο σακος.
    Με συντροφικους χαιρετισμους σε ολους τους συντροφους και ειδικα στο συντροφονπου εγραψε την παραπανω επιστολη.
    Παμε να ακυρωσουμε οσους μας ακυρωνουν τη ζωη.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χτες αντιμετωπισα και εγω στην περιοχή μου την λυσσασμενη προσπαθεια απο τους Σοσιαλφασιστες που καλεσανε την Αστυνομια να μην υπαρχουμε μπροστα στα εκλογικα τμηματα. Πεσανε εξω και σπασανε τα μουτρα τους. Η Διαφορα στα Λευκα και ακυρα οπως και η παραπανω αποχη τους δινει την απαντηση Ψηλα το κεφαλι Συντροφοι Δωσαμε τιμια μαχη πανω στις αρχες μας και το αναγνωριζουνε και ανθρωποι που δεν ειναι μαζι μας. Σε καλοπροαιρετους Εγκλοβισμενους ανθρωπους μεσα σε αυτη την τραγωδια δινουμε το χερι. Στους Σοσιαλφασιστες κανενα ελεος συντροφοι Ειναι οτι χειροτερο εχει γνωρισει η ανθρωποτητα. Καποιος που δεν μας ψηφισε σημερα θα το καταλαβει αυριο. Το Οπορτουνιστικο λαθος ομως το κανεις σημερα και το πληρωνεις και μετα απο 60 Χρονια οπως γινεται σημερα με τα Οπορτουνιστικα λαθη της ΕΔΑ πριν 60 χρονια. Η Δυναμεις της προδοσιας του Οπορτουνισμου αυτη την αποστολη εχουνε διαχρονικα. Αφηστε τους να Σκουζουνε. Ειναι η Καλυτερη τιμη στους νεκρους του αγωνα ΣΤΑΛΙΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟ. Συνεχιζουμε ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.