Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Θέσεις της ΚΕ του ΑΚΕΛ για το 22ο Συνέδριο του: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ

Οι υπογραμμίσεις δικές μας:

Το κεντρικό σύνθημα για το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ
Το Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ συζήτησε και επαναβεβαίωσε την ιδεολογική φυσιογνωμία του Κόμματος. Τα κύρια στοιχεία που συγκροτούν τον ιδεολογικό χαρακτήρα του ΑΚΕΛ είναι:

•Το ΑΚΕΛ, ως ένα σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα, καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού – λενινισμού «που αναπτύσσεται με την ασταμάτητη πρόοδο της γνώσης και την οικονομική και πολιτική εξέλιξη».

Ο καπιταλισμός δεν είναι το τελικό στάδιο στην ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Ο καπιταλισμός εξελίσσεται θυσιάζοντας τις δύο βασικές πηγές πλούτου που είναι ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Στη σημερινή εποχή η εκμετάλλευση των δύο πηγών του πλούτου έχει τόσο πολύ εντατικοποιηθεί που ο ανθρώπινος πολιτισμός κινδυνεύει. Οι συνεχείς οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, οι μεγάλες ανισότητες, η φτώχεια, η πείνα, η εκμετάλλευση και η ανθρώπινη αλλοτρίωση, οι πόλεμοι και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι εκφάνσεις της κρίσης του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, τις οποίες δεν μπορεί να ξεπεράσει. Οξύνεται η βασική αντίθεση του συστήματος μεταξύ του κοινωνικού τρόπου παραγωγής και του ατομικού τρόπου ιδιοποίησης, μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων και των παραγωγικών σχέσεων.

Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που διαρκώς γεννά κρίσεις και καταστροφές. Αυτή η τραγική και απάνθρωπη κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Και μπορεί να αλλάξει στο πλαίσιο ενός κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, στο οποίο καθοριστικός παράγοντας δεν θα είναι η λογική του κέρδους αλλά οι ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας. Το ΑΚΕΛ πιστεύει ακράδαντα ότι ένας άλλος, ποιοτικά διαφορετικός κόσμος, είναι εφικτός. Ο κόσμος του σοσιαλισμού. Αυτό είναι το όραμα του ΑΚΕΛ. Η οικοδόμηση μιας δημοκρατικής και ανθρώπινης σοσιαλιστικής κοινωνίας στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχει πραγματική και ανεμπόδιστη ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, διαφάνεια, αξιοκρατία. Θα υπάρχει πλουραλισμός και δημοκρατικός έλεγχος από μέρους της κοινωνίας στην κάθε μορφή εξουσίας που διαχειρίζεται θέματα εκ μέρους της. Τα ατομικά και τα συλλογικά ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται πλήρως σεβαστά.

•Βάση αυτής της κοινωνίας αποτελεί η κοινωνική ιδιοκτησία των βασικών μέσων παραγωγής. Μόνο η κοινωνική ιδιοκτησία σε αλληλουχία με τον κοινωνικό τρόπο ιδιοποίησης μπορεί να καταστήσει εφικτό τον εξορθολογισμό της οικονομίας, της παραγωγής και του εμπορίου. Η κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής και η διαχείρισή τους από τους ίδιους τους εργαζόμενους είναι η ισχυρή βάση και το εφαλτήριο για εξάλειψη της εκμετάλλευσης, της ανισότητας, της φτώχειας, της αλλοτρίωσης, των πολέμων, της καταπίεσης και των διακρίσεων.

•Έχοντας ως καθοδήγηση το σοσιαλιστικό όραμα το ΑΚΕΛ, σε συνθήκες καπιταλισμού, αγωνίζεται για την απάμβλυνση των αντιθέσεων που εμποδίζουν την προετοιμασία των αντικειμενικών και υποκειμενικών προϋποθέσεων για την έλευση ενός καλύτερου μέλλοντος. Η προοπτική του σοσιαλισμού οικοδομείται μέσα από τους μικρούς και μεγάλους εθνικούς και υπερεθνικούς αγώνες της προοδευτικής ανθρωπότητας υπέρ της ειρήνης και των οικουμενικών αξιών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ληστρικούς επεκτατικούς πολέμους που πυροδοτεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οικοδομείται μέσα από τους μικρούς και μεγάλους ταξικούς αγώνες κατά της εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου. Για δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Για προάσπιση και ενίσχυση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Για αξιοπρεπή ζωή και τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, την Κοινωνική Πρόνοια. Για περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, για περισσότερη ελευθερία. Η προοπτική του σοσιαλισμού καλλιεργείται ακόμα με τους αγώνες ενάντια στον εθνικισμό-σοβινισμό, το ρατσισμό, τις κάθε μορφής διακρίσεις, την κοινωνική και πολιτική καταπίεση.

•Το ΑΚΕΛ δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε υπηρετώντας τον άνθρωπο της χειρωνακτικής και της πνευματικής εργασίας. Το ΑΚΕΛ υπερασπίζεται με συνέπεια τα ταξικά, κοινωνικά και πολιτικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και ευρύτερα των εργαζομένων. Υπηρετώντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων, το Κόμμα μας αντικειμενικά εκπροσωπεί και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αγροτών, των μικρομεσαίων στρωμάτων και ευρύτερα του λαού μας. Το ΑΚΕΛ από την ίδρυσή του υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και όχι το ιδιοτελές συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου. Αρμονικά και προς όφελος της κοινωνίας συνδυάζει το ταξικό με το πατριωτικό συμφέρον και μέσα από την ακολουθούμενη πολιτική του αναδείχθηκε σε εθνική δύναμη με πρωταγωνιστικό ρόλο.

•Το ΑΚΕΛ στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ελευθερία της Κύπρου και για δημοκρατία ενάντια στην αποικιοκρατία, τον ιμπεριαλισμό και το φασισμό. Σήμερα παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για υπεράσπιση και ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και επανένωση του τόπου και του λαού μας.

•Πιστό στη μαρξιστικο-λενινιστική ιδεολογία του διαμορφώνει αγωνιστικές πολιτικές σε διαλεκτική ενότητα με την κοινωνία μακριά από δογματισμούς. Με ξεκάθαρες θέσεις, διαφάνεια και ανιδιοτέλεια.

•Το ΑΚΕΛ, όπως και άλλες αριστερές προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, παλεύει για μια Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων. Για μια Ευρώπη της ειρήνης και όχι της στρατιωτικοποίησης. Για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της λογοδοσίας στον κυρίαρχο λαό και όχι του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων, της ολιγαρχίας και της ανεξέλεγκτης εξουσίας των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες.

•Το ΑΚΕΛ, συνεπές στη διεθνιστική του ιδεολογία, στέκεται αλληλέγγυο με τους λαούς που μάχονται για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Στηρίζει τους εργαζόμενους όλου του κόσμου στους αγώνες τους ενάντια στην παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, για κοινωνική πρόοδο και σοσιαλισμό. Εργάζεται για το συντονισμό και την ενότητα δράσης των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν τους εργαζόμενους. Συστρατεύεται με τις δυνάμεις της ειρήνης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τους επιδρομικούς πολέμους που διεξάγει και τη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων.

•Μετά το 1990, με τη διάλυση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η μάχη σε ό,τι αφορά την ιδεολογική δουλειά αναπόφευκτα διεξάγεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Με πυξίδα την ιδεολογία μας, επιβάλλεται όπως αναλύσουμε διαλεκτικά τα νέα δεδομένα και να καθορίσουμε νέους τρόπους δράσης στον τομέα της ιδεολογικής πάλης.
Πηγή: akel.org.cy

12 σχόλια:

  1. Ο Σοσιαλισμος για το ΑΚΕΛ διαλυθηκε ετσι απλακαι ξαφνικα ενα ωραιο πρωι. Τα υπολοιπα απο το προγραμμα του αλλα λογια να αγαπιομαστε. Αλλωστε η Διαλυση του ΚΚΚ το 1943 και η δημιουργια του ΑΚΕΛ αυτο το νοημα ειχε. Τελικα TRASH εμεις εδω ειμαστε πολυ μπροστα με ολα αυτα που διαβαζω και θα μου φυγουνε και τα λιγα μαλια που εχω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Οδοστρωτήρας είσαι πάλι βρε Παναγιώτη.
      Η μετονομασία του ΚΚΚ σε ΑΚΕΛ έγινε γιατί το ΚΚΚ βγήκε στην παρανομία και αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα.
      Και έχυσε και πολύ αίμα στα χρόνια που ακολούθησαν...

      Για τις θέσεις τους στο σήμερα, θα μπορούσε κανείς να πει από πολλά ως και πάρα πολλά, αλλά δεν είναι του παρόντος.

      Εγώ κρατάω πως υπάρχει ένα συνέδριο σε εξέλιξη που θα καθορίσει την πορεία του ΑΚΕΛ από εδώ και μπρος, αλλά και πως ο ΓΓ του ΚΚΕ απευθήνθηκε στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ με την πολύ συγκεκριμένη προσφώνηση "σύντροφοι".

      Διαγραφή
  2. TRASH. Ο Γ.Γ του ΚΚΕ πολυ καλα εκανε και ητανε εκει και εκανε και προσφωνηση συντροφοι. Το ιδιο κανουμε και με πολλα αλλα ΚΚ και σωστα κανουμε. Αλλες σχεσεις βεβαια εχουμε με το ΑΚΕΛ αλλες με το ΚΚ Μεξικου. Δεν αμφισβητω τις θυσιες κανενος ΚΚ και λαου. Εκει ακριβως ειναι το κρισιμο σημειο. Θα θυμασαι σε δικια σου αναρτηση που σου ειχα επισημανει οτι μετα την αποτυχια στην Ρωσια το 1905 η Μενσεβικοι πιεζανε τοον Λενιν να κανει το ιδιο. Αν σε εκεινο το σημειο κανεις το βημα πισω δυσκολα επιστρεφεις ξανα. Με λαμπρη εξαιρεση το ΚΚΕ που ειναι ομως εξαιρεση. Και μην ξεχναμε Συντροφε οτι το ΑΚΕΛ εκανε 5 χρονια Αστικη διαχειρηση και εβαλε την Κυπρο στο μνημονιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Οι διαφορές αντιλήψεων με το ΑΚΕΛ είναι δεδομένες.
      Απλά όπως το βλέπω εγώ, δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνουμε -έστω και σχολιάζοντας στο διαδύκτιο- στο συνέδριο ενός αδελφού κόμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
      Ας μην ξεχνάμε πως μας διαβάζουν και στην Κύπρο.

      Για αυτό είπα πως "δεν είναι επί του παρόντος".
      Ας δούμε πρώτα που θα καταλήξουν και τι αποφάσεις θα πάρουν, και μετά θα μπορούμε να μιλήσουμε.
      Κοντός ψαλμός δηλαδή...

      Διαγραφή
  3. TRASH. Αυτο το σεβομαι.Και ουτε αμφισβητησα οτι μεσα υπαρχουνε και Συντροφοι που βλεπουνε τον Σοσιαλισμο οπως εμεις. Το Οδοστρωτηρας παντως μου αρεσε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Και πράγματι, υπάρχουν και απόψεις όπως αυτή εντός του ΑΚΕΛ:
      http://www.akel.org.cy/?p=5979#.VXHxpUZgJng

      Διαγραφή
    2. Μου εφτιαξες το κεφι με το λινκ. Το διαβαζω ολοκληρο τωρα. Ο Σηφης ζει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. TRASH. Λογο της μικρης μου εμπειριας το ειχα φανταστει.Σε ευχαριστω για το λινκ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτρέψτε μου να πω ότι πιο σκληρός επικριτής του ΑΕΚΛ από μένα, δεν υπήρξε ...

    Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι το ΑΚΕΛ, δρα σε μια χώρα που σήμερα βρίσκεται κάτω από τριπλή κατοχή !
    (Τουρκική, Αγγλική, ΟΗΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @faros:
      -Aμα συμπληρώσω πως οι ξένοι στρατοί στο νησί είναι τέσσερεις (+ την ΕΛΔΥΚ) θα γίνω κακός;

      Διαγραφή
  6. Συντροφοι συμφωνω απολυτα. Μην με πυροβολησει κανεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οχι κακος δεν θα γινεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.