Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Επιτροπή νομιμοποίησης του αντιλαϊκού χρέους στις λαϊκές συνειδήσεις

Ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, με συνέντευξη Τύπου, η 4ήμερη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής με τίτλο «Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους», για να συγκαλυφτούν οι πραγματικές αιτίες δημιουργίας του και να το πληρώσει ο λαός.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, ανοίγοντας τη συζήτηση χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας τη διαδικασία, που σηματοδοτεί την έναρξη της αποπληρωμής μιας πραγματικής οφειλής: Της οφειλής αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό λαό και την κοινωνία, σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε και πώς διογκώθηκε το δημόσιο χρέος». Ως αιτία για τη δημιουργία του χρέους εμφάνισε «πράξεις και παραλείψεις, δανειακές συμβάσεις με λεόντειες ρήτρες και δυσθεώρητα επιτόκια, οικονομικών - διαχειριστικών ενεργειών, αλλά και συμβάσεων διαφθοράς, που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών, που βρίσκονται στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη».

Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Π. Νικολούδης, είπε: «Δεν υπάρχει και νομίζω δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι μία από τις βασικές αν όχι βασικότερη αιτία για την οποία η χώρα αυτή περιήλθε σε αυτή την κατάσταση, τη λεγόμενη κατάσταση της οικονομικής κρίσης, είναι η διαφθορά η οποία εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, επισήμανε ότι το χρέος είναι «πρόβλημα δομικό της Ευρωζώνης» και ότι «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν τίποτε παράνομο από όλα αυτά. Ηταν νόμιμος ο τρόπος με τον οποίο παραπλανήθηκαν τα Κοινοβούλια. Οχι μόνο εδώ. Οπότε τι μπορεί να κάνει αυτή η επιτροπή;».

Κακόγουστη φάρσα με στόχο το λαό


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθα-νασόπουλος μιλώντας χτες στη Βουλή, στη διαδικασία για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, ανέφερε:

«Διεξάγεται μία κακόγουστη φάρσα που ονομάζεται επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους και που κατά δήλωση της ίδιας της προέδρου της Βουλής πρόκειται για μία νέα ιστορική στιγμή. Αλήθεια, είναι αλλεπάλληλες οι ιστορικές στιγμές που ζούμε το τελευταίο διάστημα και αναρωτιέμαι πόσο θα αντέξουμε να ζούμε τέτοιες ιστορικές στιγμές...

Λες και πρέπει να συγκροτηθεί μία επιτροπή για να δούμε ποια είναι η αλήθεια για το δημόσιο χρέος. Που βεβαίως είναι μια αυθαίρετη κίνηση της προέδρου, που μπορεί να έχει τη δική της ατζέντα και οι εργασίες της να διεξάγονται τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ότι θα εκπληρώσουμε στο διηνεκές όλες μας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Και η υπόθεση της μονομερούς διαγραφής του χρέους ή ενός τμήματος έγινε αναδιάρθρωση αυτού του χρέους, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση άλλωστε έκανε.

Βεβαίως δεν είναι, εκτιμάμε, η πρόεδρος της Βουλής σε άλλο μήκος κύματος από την κυβερνητική πολιτική και από την πολιτική που ικανοποιεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Γιατί ακριβώς εντάσσεται στην ίδια στρατηγική εξαγνισμού, αθώωσης του καπιταλιστικού συστήματος, ρίχνοντας τα βάρη σε ένα χρέος κρατικό που ξαφνικά έπεσε πάνω στα κεφάλια μας. Ομως, αυτό το χρέος είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος, ευθύνεται η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη για το κρατικό χρέος και δεν είναι ιδιομορφία της Ελλάδας. Σε όλες τις οικονομίες, περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένες, υπάρχει κρατικό χρέος που έγινε σε συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού, για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον για το κεφάλαιο, να αξιοποιηθούν οι δημόσιες επενδύσεις και η πολιτική των προμηθειών στη λογική της στήριξης των αναγκών των καπιταλιστικών ομίλων, στηρίζεται επί της ουσίας στις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες που δεν έχουν σχέση με τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας.

Βεβαίως, ένα καπιταλιστικό χρέος, ένα κρατικό χρέος το οποίο διογκώνεται στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Ελλάδα, δείτε το παράδειγμα της Γαλλίας, Ιταλίας και μια σειρά άλλων καπιταλιστικών χωρών, το οποίο διογκώθηκε σε συνθήκες εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης. Η δεύτερη στόχευση είναι να νομιμοποιηθεί μέσα από αυτή την επιτροπή λογιστικού ελέγχου στη λαϊκή συνείδηση ότι το χρέος, μικρότερο ή μεγαλύτερο, πρέπει να πληρωθεί από τον ελληνικό λαό. Ενα χρέος δηλαδή που έγινε για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».
Πηγή: Ριζοσπάστης via Ταξική αντεπίθεση

7 σχόλια:

  1. Ειναι καθαρα μια προσπαθεια να ξεπλυνουνε τον καπιταλισμο που αυτος γενναει και την κριση και το χρεος και οτι φταινε καποια λαμογια που σιγουρα υπαρχουνε και οτι μπορει ταχα να υπαρξει ενας καπιταλισμος με ανθρωπινο προσωπο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

    Φίλε Trash, έστειλα το παρακάτω σχόλιο στo Redfly Planet για την ανάρτηση «Εκδήλωση προς τιμή των 90χρονών του Μίκη Θεοδωράκη από το ΚΚΕ», την οποία ανάρτηση είχες εσύ επιμεληθεί, αλλά το σχόλιο χωρίς να ξέρω τον λόγο δεν «πέρασε». Το ξαναστέλνω εδώ με την παράκληση να διορθώσεις την λεζάντα της πραγματικά ωραίας φωτογραφίας της ανάρτησης. Σε χαιρετώ, Μη Απολιθωμένος κ.λπ.

    ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΟΥΜΕ

    Λοιπόν στην φωτογραφία φαίνονται όλοι κι όλες οι βουλευτές του ΚΚΕ που εκλέχτηκαν στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 πλην μιας. Δίνω τα ονόματα όσων βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ φαίνονται στην φωτογραφία ξεκινώντας από κάτω και πηγαίνοντας προς τα πάνω με κατεύθυνση από τα δεξιά προς τα αριστερά (σε παρένθεση η εκλογική περιφέρεια στην οποία εκλέχτηκαν): Χαρίλαος Φλωράκης (Β΄ Αθηνών), Νίκος Καλούδης (Μαγνησίας), Γρηγόρης Φαράκος (Α΄ Αθηνών), Μίκης Θεοδωράκης (Β΄ Πειραιώς), Αντώνης Αμπατιέλος (Α΄ Πειραιώς), Αιμιλία Υψηλάντη (Α΄ Αθηνών), Κώστας Κάππος (Β΄ Αθηνών), Κώστας Νάσης (Β΄ Αθηνών), Κώστας Μαυροδόγλου (Β΄ Αθηνών), Δημήτρης Σαχίνης (Α΄ Θεσσαλονίκης), Κώστας Λουλές (Λαρίσης) και ―στην αμέσως πιο πάνω σειρά μεταξύ Δ. Σαχίνη και Κ. Λουλέ― Κώστας Βασάλος (Λέσβου). Δεν φαίνεται στη φωτογραφία, είτε γιατί για οποιονδήποτε λόγο δεν παρέστη στην ορκωμοσία είτε γιατί την καλύπτει λόγω αναστήματος ο Μ. Θεοδωράκης (δυστυχώς, μετά τόσα χρόνια δεν θυμάμαι καλά), η Μαρία Δαμανάκη (Β΄ Αθηνών).

    Τους χαιρετισμούς μου σ’ όλους και σ’ όλες σας και ιδίως στον παλιό φίλο Ρωμύλο,

    Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής:
      O.K.
      Το πέρασα εγώ το σχόλιο σου (χωρίς την εισαγωγή)

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.
      Το σχόλιο σου στο Redfly δεν μας ήρθε ποτέ. Δεν ξέρω γιατί...

      Διαγραφή
  3. ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ

    Φίλε Trash, πάλι εδώ «δια της τεθλασμένης» γιατί δεν «περνάνε» τα σχόλιά μου στο Redfly Planet (δεν ξέρω τον λόγο). Αφορά την λεζάντα της φωτογραφίας στην ανάρτηση «Εκδήλωση προς τιμή των 90χρονων του Μίκη Θεοδωράκη από το ΚΚΕ». Άγνωστος φίλος στις 10 Απριλίου 2015 - 12:21 π. μ. διόρθωσε το όνομα του βουλευτή του ΚΚΕ Μαυροδόγλου στο σωστό «Διαμαντής». Έχει δίκιο, εκ παραδρομής μπήκε «Κώστας», πράγματι το σωστό είναι «Διαμαντής», λάθος δικό μου (το γήρας γαρ ουκ έρχεται μόνον...). Τον ευχαριστώ για την επισήμανση, σε παρακαλώ να το διορθώσεις σε πρώτη ευκαιρία και ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες.

    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

    Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής:
      Κάτω από την φόρμα σχολίων στο REDFLY βγάζει ένα τετραγωνάκι που δίπλα γράφει capcha (αποδείξτε πως δεν είστε ρομπότ).
      Πρέπει να κλικάρεις το τετραγωνάκι αυτό για να δημοσιευτεί το σχόλιο.
      -Δεν δοκιμάζεις πάλι;

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.
      Ευχαριστώ για τις ευχές

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.