Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

πολύ μαλί να ξάνουμε ακόμη...

Καθαρίστριες για άλλες καθαρίστριες: "Δεν είναι απολυμένες. Απλώς έληξε η σύμβασή τους!"


Τρία "πρόσωπα" πρωταγωνιστούν.
Αχρείαστη η παρομοίωση με αρχαία ελληνική τραγωδία. Πρόκειται για σύγχρονη εργατική τραγωδία επί δημόσιας σκηνής.

Το πρώτο πρόσωπο αντιπροσωπεύει απολυμένες καθαρίστριες με σύμβαση έργου του υπουργείου Οικονομικών. Αντιγράφουμε από το in.gr:
«Περίπου 300 εργαζόμενοι έχουμε μείνει χωρίς δουλειά από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ο μισθός μας ήταν 325 ευρώ -πρό κρίσης- δίχως άδειες, δώρα και επιδόματα, ενώ το χειρότερο είναι πως δεν δικαιούμαστε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουμε πόρους και χρήματα για να ζήσουμε, πηγαίνοντας στα συσσίτια της εκκλησίας για να τραφούμε»
Το δεύτερο πρόσωπο, αντιπροσωπεύει τις 595 απολυμένες καθαρίστριες με μόνιμη σχέση εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών. Αντιγράφουμε από αποφώνηση συνέντευξης στο ραδιοσταθμό "στο Κόκκινο":
«Δεν έχουμε καμία σχέση με τις καθαρίστριες που εμφανίστηκαν τώρα και πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης. Είμαστε σε αναμονή για την επαναπρόσληψή μας και σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση».
Η μεγάλη θλίψη έρχεται αν ακούσει κανείς ολόκληρο το ηχητικό, καθώς εκεί η καθαρίστρια αυτής της κατηγορίας, λέει για τις προηγούμενες:

"Δεν είναι απολυμένες. Έληξε η σύμβασή τους και βεβαίως(!) δεν ανανεώθηκε. Σα να ήταν εργολάβοι που πήραν μια εργολαβία και αυτή τελείωσε. Έχουν μια δικαστική απόφαση αλλά, λυπάμαι που το λέω, δυστυχώς δεν μπορούν να μπουν στο νομοσχέδιο με τη ρύθμιση επαναπρόσληψης".
Σα να μιλάει Υπουργός…

Η οργή, όμως αφορά τη δημοσιογράφο του σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ:
"Κοιτάξτε, αυτό που μας ενδιαφέρει να διευκρινιστεί ότι αυτές δεν έχουν καμία σχέση με σας που γνωρίζει ο κόσμος. Σκόπιμα τις εμφάνισαν, για να φανεί ότι ο Υπουργός αθετεί υποσχέσεις…"
Καλά, δε ντρέπονται;

Εντάξει, ας θέσουν οι κυβερνητικοί διαχειριστές τα τεχνικά και νομικά ζητήματα που αφορούν τις διαφορές περιπτώσεων.

Ας θέσουν ακόμη- και ας δώσουν λόγο- για την κυβερνητική πολιτική επιλογή για διατήρηση των περίφημων πλεονασμάτων και το τροϊκανό πλαίσιο για απαγόρευση πρακτικά προσλήψεων στο δημόσιο. Ας αναλάβουν μια πολιτική ευθύνη για αυτό.

Αλλά το να βάζουν στο στόμα ενός απολυμένου χολή για τον άλλο απολυμένο, απλά για να μη πληγεί το κυβερνητικό κύρος, αυτό το λένε αθλιότητα. Ή, διαφορετικά, "κοινωνικό αυτοματισμό".
 
Ο όρος "κοινωνικός αυτοματισμός" μπήκε στη συζήτηση κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη. Κατά άλλους από το Δημήτρη Ρέππα και κατά άλλους από το Θόδωρο Τσουκάτο. Η στρατηγική είναι απλή:
"όταν μια κατηγορία εργαζομένων αντιδρά σε μια ρύθμιση ή διεκδικεί κάποια αίτημα, προσπαθούμε να στρέψουμε την υπόλοιπη κοινωνία εναντίον της ή τουλάχιστον μια άλλη κατηγορία που θεωρεί ότι έτσι αδικείται αυτή".
Όπως φαίνεται θα τα δούμε τα παραπάνω για "πρώτη φορά με αριστερά"… Όπως και ένα νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Ακούστε τη συζήτηση στο "Κόκκινο" εδώ
Πηγή: Pandiera via traverso rossa
Βλέπε ακόμη:
__________
*Ελπίζουμε να μας συγχωρέσει ο SOLOUP που πειράξαμε ελαφρά την γελοιογραφία του, ώστε να ταιριάζει ακριβώς με το άρθρο μας.

12 σχόλια:

  1. Θα μου επιτρεψεις μονο μια λεξη και Παρακληση μην το κοψεις Απλα Οπορτουνιστικη Αλητεια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Σου έχω ξαναπεί πως θεωρώ τον όρο "οπορτουνιστές" ιδιέταιρα εξωραϊστικό και τιμητικό για δαύτους, εδώ που φτάσανε πλέον...

      Διαγραφή
    2. Διαίρει και Βασίλευε, Σαλαμοποίηση, Εργαζόμενοι και Εργασιακές Συνθήκες Πολλών Ταχυτήτων, Παιδιά και Αποπαίδια, Εργατική Αριστοκρατία, Συντεχνία, Συμβασιούχοι που ΔΕΝ αναγνωρίζονται ούτε από τα Πρωτοβάθμια, ούτε απο την ΑΔΕΔΥ, επικρότηση ΣΔΙΤ-ΚΟΙΝΣΕΠ-Εργολάβων στο Δημόσιο, Δικαίωμα του Απεργοσπάστη στην Εργασία (βλέπε Χαλυβουργία και αλλού), Η Εργασία Απελευθερώνει, Κυβερνητικός Συνδικαλισμός, Κοινωνικός Αυτοματισμός, Εκφασισμός, Εργάτης-Στρατιώτης, Αγανακτισμένοι Πολίτες, Κοίτα τη Δουλειά σου, Βλέπε-Άκου-Σκάσε, ΜΗΝ βγάλεις το Φίδι απ' την Τρύπα. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!

      Μεμονωμένο, αλλά πραγματικό: Η λούμπεν μόνιμη καθαρίστρια - ενώ ξεκουράζεται - κουνάει το δάκτυλο στην "Κούνεβα" του εργολάβου, να καθαρίζει καλύτερα!

      graf

      Διαγραφή
  2. TRASH. Συμφωνω απολυτα μαζι σου. Το να γραψω ομως αυτο που μου ερχεται αυθορμητα ομως δεν θα ειναι κοσμιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου θύμισε την πρόσφατη ταινία των αδερφών Νταρντέν "Δύο ημέρες και μια νύχτα". Και εκεί "έληγε" μία σύμβαση και δεν το θεωρούσαν αυτό απόλυση. Αλλά η κοπελιά που θα κρατούσε τη θέση της, αντί του "συμβασιούχου", έδειξε ταξική αλληλεγγύη. Και δεν δέχθηκε να κρατήσει τη θέση της, για την οποία είχε παλέψει με νύχια και δόντια, γιατί έτσι θα την έχανε ο "συμβασιούχος". Σε αντίθεση με όλα τα θλιβερά παραπάνω. Γιάννης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φασίστες είναι Παναγιώτη, μην σε ξεγελάνε.
    Και δυστυχώς κάποιοι εργαζόμενοι τους είχαν/έχουν για πρωτοπορία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 11.37. Με τιποτα δεν με ξεγελανε. Σοσιαλφασιστες ειναι και να ηξερες ποσο τους αγαπαω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oταν ο άνθρωπος πεισθεί πως είναι σκυλί , θα θεωρήσει προνόμιο το λουρί του 'οικόσιτου' και θα παλέψει με το αδέσποτο για το κόκκαλο που του 'ανήκει'.Πράγματι , έχουμε σκληρή δουλειά.
    Ινδιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ινδιάνα:
      Υπάρχουν δυστυχώς και ακόμη χειρότερα:
      http://redflyplanet.blogspot.com/2015/04/blog-post_7.html

      Διαγραφή
    2. Bέβαια.Αν χαθούν τα 'ταξικά γυαλιά',ο ορίζοντας στενεύει.
      Οι προοπτικές τεμαχίζονται.Ο ένας μιλάει για το περιβάλλον ο άλλος για το τοπικό συμφέρον, ο τρίτος για το δικαίωμα στη δουλειά κλπ.Οταν δε τα πράγματα αγριεύουν ,η μια ομάδα πετροβολάει την άλλη και το κεφάλαιο μας πυροβολεί όλους...
      Για να το ελαφρύνω λίγο, αν είχα πάντως μπροστά μου την...βαρώνη καθαρίστρια θα κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια για να απαντήσω με επιχειρήματα της λογικής κι όχι της...παλάμης!
      Ινδιάνα

      Διαγραφή
  7. Και στις Σκουριες τα φαινομενα στα ιδια οδηγουν ...εργατικος εμφυλιος ,διαιρει και βασιλευε
    Καταλυτικος θα ειναι ΠΑΛΙ ο ρολος του ταξικου κινηματος ,του ΠΑΜΕ και των κομμουνιστων ...ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ σε τετοια διαλυτικα φαινομενα .."Εχουσιν γνωση οι φυλακες "!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γκεόργκυ Ζούκωφ:
      Πολύ ενδιαφέρον είναι το κείμενο του Στέργιου για τις Σκουριές

      http://aristeripolitiki.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.